skoro jako by to psala jedna ma byvala kolegyne. kdyz rikala ze od 15 ji rodice nekoupili ani spodni pradlo nemohla jsem uverit... bracha mazanek tez pritomen. ona to teda "vyresila" vdavkama za prvniho hodnyho chlapce, akorat zpetne asi trochu te ukvapenosti litovala (hodnym chlapcem zustal, o to nic)
Stěžovací vlákno
je to mozny ... osobne mi prijde fakt tezky rozlisit, co je chovani konkretnich osob v mym okoli a co je tak nejak vseobecneji platny.
No jasne, to je těžký..
Tak to znám i z vlastní rodiny. K našim jezdím v džínách a triku, protože "To máš zase nový, viď? A to určitě bylo drahý!" už mě nebaví. Oni se neptají ani kvůli sobě, spíš to porovnávají s tím, co si koupí druhý, jestli si chudák může dovolit totéž, když je sám. Že má nadprůměrné příjmy a dělá svých 8 hodin, žádná práce o víkendu a večerech, žádné riziko podnikání, to se nebere v úvahu.
No přesně, kolik času trávím v práci a co dělám nikoho netrápí, ale co s těma penězma dělám, to jo..
já myslím, že to ani tak nesouvisí s tím, jestli je žena bezdětná nebo ne a musí si tu svoji cenu u rodičů teprve zasloužit, myslím, že ani ty děti by to nezměnily, ale dost často to souvisí s tím, že některé matky bývají zcela naprosto a nekriticky fixované na synáčky.
A nejen matky ...
.
zaplatpanbuh za my rodice. od urcite doby je jejich univerzalni odpoved "hlavne, abys byla spokojena" a vidim, ze si jich za to musimn vic vazit.
Moje maminka mi na instáči lajkla nové lodičky, tak snad to spolu máme v cajku ![]()
u nas to byla dlouha cesta, ale rekla bych, ze se obe strany zdarne dobraly do cile.
ona mi třeba k bílýmu jogurtu řekla:" A to ty můžeš, takhle po ránu, to já bych se po tom hned po****...."
Já bych jí řekla, že právě proto to jím. ![]()
Ufff
mam sestru, ktora sa sprava uplne ako mama: je posadnuta svojim vzhladom a vlastnou neomylnostou. zial, prisla som na to iba nedavno a ostala som v strasnom soku - vratila som sa, aby som jej pomohla s mamou a ona? bravala mi vsetky veci (od kozmetiky az po oblecenie - ad oblecenie: bola schopna tvrdit, ze danu vec nema, pricom ju mala a dokonca mi rozstrihala nohavice, odstrihla kusisko kosele (!!!) a pod. zasahy) mama reagovala: len si to pozicala, vyrieste si to same (dofrasa ako, ked nerespektuje nikoho?!), otec reagoval "nie su na to dokazy" - aha, takze moje slovo nestaci? a mne zacali miznut peniaze z penazenky...
darceky som tiez kupovala poriadne - tablet, kozena bunda, znackove topanky - a u mna to bolo "potom ti nieco kupim". no. potom, haha. samozrejme, ze aj u nas to bolo o tom, aby som ja vzala hypoteku (pre mamu!!!), lebo som mlada. no mlada som, ked sa to hodi - lebo uz mam predsa 30 (30 mam od dvadsiatich troch :-D) a nemam ani muza, ani deti a ani doktorat, kym moja mama to vsetko stihla - ale jej nevysvetlim, ze ona ma titul za to, ze za socializmu mala dobry priemer znamok, ale dnes uz je ina doba, a tiez by som ten maly doktorat mala.
a najhorsie bolo obdobie, ked som sa vratila a mala v ramci tyzdna home office, nech nemusim lietat do ineho mesta: to som vzdy musela pozametat, pozmyvat a poumyvat riady, ktore mi tam od vecera nechali, lebo mama pride z roboty unavena a ja som cely den doma. a najvacsia sranda je, ze nerobim nic ine, len sedim za pocitacom - no ano, lebo pracujem od pocitaca, lol.
najhorsie na tom je, ze sa v pripade nudze asi naozaj nemam na koho obratit - takze v tomto Vas absolutne chapem.
jinak tohle chování rodičů k dceři, která je bezdětná, jako k onuci, protože nemá rodinu a tudíž nemá hodnotu, zatímco syn často povaleč je miláček, protože rodinu má (byť se o ni třeba ani nestará), je myslím snad nějaký prehistorický pud nebo co, protože v mém okolí nejde o ojedinělý jev. úkolem ženy totiž je mít děti, za všech okolností. je to její smysl a poslání. (sarcasm). žena, která je nemá, je fakt podezřelá, zřejmě je možná i lesba, a musí se hodně snažit na všech jiných frontách, aby tuto hroznou vinu nějak odčinila. je samozřejmé, že se bude o všechno starat a všeho dostane méně, protože přece nemá rodinu = má strašně moc volného času.
pokud se s tím nesetkáváte coby bezdětné přímo, buďte si jisté, že minimálně část vašeho okolí si to ve skrytu myslí. část mého okolí určitě
nj, u nas sa tomu hovori stara dievka.
ja by som sa na to vykaslala.
inak, ze ludia od lopaty, maju pocit, ze ti pri pocitaci (hlavne pokial robia z domu) vlastne nerobia, je celkom bezne. mal to tak aj moj muz. uz si zvykol, ale spociatku nemohol pochopit, ze pracujem a nemam na mna prilis hovorit. dnes je to lepsie, ale aj tak si nerada beriem HO, pokial je doma.
Právě jsem si vymazala/respektive asi blbě uložila cca 3 hodinovou tabulku (měnila jsem aktuální název, který navazoval na minulá období). ![]()
![]()
Udělejte si od rodiny odstup a nemějte výčitky. Moje kamarádka je nemocniční kaplanka, denně se setkává s umírajícími a starými lidmi, za některými kterými prakticky nechodí příbuzní, nebo se jen formálně otočí ve dveřích a ona se prý nediví. Říkala, že dřív to nechápala a většina lidí to má tendenci odsuzovat...ale že teď vidí, že někteří ti lidé jsou opravdu zlí. A neudělalo to z nich stáří, to se pozná. Prý si nic jiného od potomků nezaslouží. A když to říká ona-velmi čistá a vstřícná duše-tak já tomu věřím a vy byste měla taky!
no to je blbe, nejaka prubezna verze se nenajde?
ja fakt nevim ...
mam hodne ruznych znamych a kamaradu s naprosto rozdilnym financnim takzvane backgroundem, a fakt moc rozdily v chovani nepozoruju.
snad jedine, co me napada - lidi co pochazeji z bohatsich pomeru jsou vic v klidu ohledne prachu a jejich utraceni. je to videt hlavne ve srovnani s tema, co treba vydelavaj podobne, ale pochazej z jakoze chudych rodin - ti jsou na penize celkove opatrnejsi. ale vylozene neprejicnost nebo zavist jsem osobne nezaznamenala, coz teda neznamena, ze neexistujou. jsem jen rada, ze se nevyskytujou primo v mym okoli.
To ohledně bohatších poměrů a většího klidu ohleně prachů bych úplně odsouhlasila, kdybych neměla v rodině naprosto opačný příklad. Tento manželský pár je velmi za vodou. V podstatě rentiéři, rodina toho muže restituovala značné majetky. Naprosto jim to přeji, ostatně ono to není bezpracné to spravovat a udržovat (rozvíjet).
Ale nikoho tak moc "kolenovrtského" a posedlého penězi, jako tuto rodinu, neznám. Nerozpakují se zeptat na cenu ČEHOKOLIV o čem mluvím. Cokoliv, co si pořídí, je (byť předstíraně) nejlevnější možné a hlavně o tom, jak to bylo levné hodně mluví.
Když jsme mluvili o naší super dovolené (první mimo Evropu pro moje dítě, daleký let, spousta zážitků), tak jediná otázka byla na cenu letenky. Nic víc je nezajímalo, nezeptali se na nic ani dcery, která smutně zvadla, protože chtěla povídat, jak se měla báječně.
Při posledním setkání se mě tento pán zeptal, kolik vydělávám.
Vždycky si říkám, jak je to možné, když několik generací do minulosti byli velmi zajištění a současná generace je ta jediná, kdo zažili doby "rovnosti" za komunismu. No vlastně možná právě proto...
A co koš? Podle názvu souboru nebo data by se nic nenašlo? Už jsem takhle párkrát obnovovala.
Depak, bohatý jsou bohatý protože šetří a chudý jsou chudý, protože utrácejí, zní to blbě, není to samozřejmě univerzální, ale když se na to kolikrát člověk koukne jinak...![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.