SunEclipse však mi taky jejich používání v běžné řeči vadí, já s tím nezačala ![]()
Stěžovací vlákno
Potrefenáhusa já to právě vidím jako ty
SunEclipse proč? Vždyť tohle vlákno je stížnosti zasvěcené ![]()
jazyk se vyvíjí, ať se nám to líbí nebo ne - jak bylo řečeno vedle v jazykovém koutku ![]()
k tomu hejtování ještě: já to vnímám tak, že v originále se jedná o nenávist v kombinaci s emocemi... a tudíž mi použití toho slova u věcné stížnosti na bankovní služby připadá tak trochu nepatřičné...
ale každej ať si to používá jak chce a cítí!
RoSa takova banka dokaze vyvolat spustu emoci! ![]()
Ja teda hejt beru proste jako nadavani, stiznost.
711990 stížnost může mít různé formy: požadavek, žaloba, remcání, výtka... a na každý má angličtina jiný výraz, nebo ne? tady jsou v přebírání slov do češtiny ještě velký rezervy! ![]()
RoSa ale při převzetí toho slova do jiného jazyka může to slovo získat trochu jiný význam, ne?
Rozumim, že se to děje. Úplně stejně je to se slovem stalking, které moje mladá kolegyně používá úplně v nevinnem významu, že si někoho sjede na sociálních sítích nebo mu koukne do kalendáře. Já ho mám zařazené s jednoznačně negativním významem.
To je asi otázka pro lingvisty, ale moc nechápu proč přebírat cizí slova jako alternativu k výrazu, který čeština dávno má. Jak pak nazveme ten nenávistný příspěvek? Zas budeme muset k tomu dojít opisem?
continuity Já bych asi ten stalking v tomto významu chápala spíš jako vtip, takové záměrné přehánění, třeba jako když řeknu že jdu ulovit něco k večeri, teď mě rychle nenapadá lepší příklad, ale kdybych se zamyslela, určitě na něco přijdu. :-) (čímž neříkám, že ta tvoje kolegyně to takhle myslí, třeba to používá fakt běžně). Souhlasím s tebou.
jenže ona to nemyslí jako vtip, slovni spojení kouknout se do (cizího) kalendáře asi vůbec nezná. Ve mně hrkne pokaždé, když to z ní vypadne.
Přitom umí anglicky lépe než já, takže asi můžeme vyloučit, že původní význam slova nezná.
continuity Jo, já ti to věřím, ale je to divné. Právě proto by mě vůbec nenapadlo, že to používá vážně.
No ono se to napsané vždycky hodnotí jinak. Mě třeba včera vyhodili se skupiny na FB "Těšíme se na Vánoce". A to jsem tam prosím postovala jen samé pěkné příspěvky...
Ale ten poslední se jim nelíbil a to jsem se jen zeptala (bez jakýchkoli postranních úmyslů), co tato skupina dělá po 27.12. ![]()
continuity šmíruje!
no lidi chtěj bejt asi zajímavý nebo co... čeština je opravdu bohatý jazyk a nevidím důvod přejímat takhle na sílu cizí slova, navíc ještě blbě...
continuity o tom proč můžeme debatovat, ale znáš to, víc nenaděláme![]()
když to ani smirovani není (tam mám taky negativní konotaci). Ty kalendáře jsou vysídlené úmyslně, abychom se tam mohli koukat v případě potřeby.
continuity to byl vtip samozřejmě ![]()
Evaeva no jenže tak cca půlka lidí má ten význam původní, i tady. já chápu, že jsme asi zastydli dinosauři, ale na vývoj jazyka máme taky vliv.
Debatovat o tom právě musíme, protože jinak je to zdroj nedorozumění.
continuity jasně, to chápu, ale nakonec to stejně ovlivníme. Vždyť i normální česká slova vnímají různí lidé různě.
a to jsem se jen zeptala (bez jakýchkoli postranních úmyslů), co tato skupina dělá po 27.12.
![]()
continuity "...moc nechápu proč přebírat cizí slova jako alternativu k výrazu, který čeština dávno má"
To ja taky ne a divim se dost casto i tady pri cteni.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí