Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 27. října 2024 12:24

Potrefenáhusa Tak ja som napríklad slovu flow vôbec nerozumela a to ako-tak ovládam angličtinu a som vo veku +/- 40. Mnohé slová prevzaté z angličtiny sú súčasťou slangu alebo profesijnej reči, viažu sa na nejakú komunikačnú situáciu alebo skupinu používateľov a vôbec nemusia byť všeobecne zrozumiteľné. T. j. môže potom dochádzať ku komunikačnému šumu či nedorozumeniam v komunikácii. Ako to ukazuje aj táto diskusia.

Jedno obchodné centrum v Bratislave malo na jar na bilbordoch slogan Rizznúť sa dá dripom. Vôbec som netušila, čo tým chcú povedať. Asi nie som cieľová skupina. Zistila som, že kampaň mala aj ďalšie slogany Flexiť sa dá na promenáde., Glow up sa dá každý deň., Go GRL, Pochilluj si v kine. Nie všetkým slovám prevzatým z angličtiny v týchto sloganoch rozumiem.

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 27. října 2024 12:31

Potrefenáhusa ja to tak beru, ze v internetove diskuzi se pise trochu jinak, ale prijde mi zbytecne psat treba o tom, jake ma dite skills, kdyz se da napsat dovednosti.

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 27. října 2024 12:45

Kokoska skills mám zrovna rada, ale v mluvený řeči to nepoužívám :-)

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 27. října 2024 12:50
Reakce na Samantha:

No ono se to napsané vždycky hodnotí jinak. Mě třeba včera vyhodili se skupiny na FB  "Těšíme se na Vánoce". A to jsem tam prosím postovala jen samé pěkné příspěvky... 

Ale ten poslední se jim nelíbil a to jsem se jen zeptala (bez jakýchkoli postranních úmyslů), co tato skupina dělá po 27.12.

​Vánoce nekončí 26. prosince.

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 27. října 2024 12:56

Jitka77 kdy končí Vánoce?

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. října 2024 13:07

Tabeanejdřív 6.1.

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 27. října 2024 13:24

Já o "flow" tady taky slyšela poprvé. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 27. října 2024 13:27

dorota

Ehm... A co to znamená?

Já rozumím jen poslední větě, ale vím, že ji nemám používat, protože je určena pro jinou věkovou kategorii a byla bych trapná jak Bartoš s dredama (citace od teenagerů, promiň Kan,Neodolala jsem

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 27. října 2024 13:48

Mha ja tiez rozumiem len tomu poslednemu, moze nam to niekto prosim prelozit? :)

Offline Mha
příspěvků moje polička 27. října 2024 13:50

Mrakoplas

Staré struktury volají SOS

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 27. října 2024 13:56

Pinot Noir Podle mě je to odvislý od sledování mateřských obsahů na ig 

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 27. října 2024 13:59
Reakce na Pinot Noir:

Já o "flow" tady taky slyšela poprvé. 

​Já taky, zrovna jsem to chtěla napsat. Pochopila jsem to, ale přišlo mi to použití zvláštní. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 27. října 2024 14:09

Garfie

Flow je taky používané při terapiích, ne jenom mateřské skupiny, ale třeba i závislí, ať tomu dodám optimismu:) 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 27. října 2024 14:25

Mha Mrakoplas Som rada, že nie som jediná, čo nerozumela. Vysvetlenie sloganov tu. Okolo jedného bilbordu so sloganom Rizznúť sa dripom som chodila každé ráno do roboty a zakaždým ma tá reklama iritovala. Až som si napokon musela vygúgliť, čo znamenajú slová rizz a drip. Debata o používaní cudzích slov v češtine/slovenčine mi to pripomenula.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. října 2024 14:34

Garfieflow znám dlouho, jako ten stav hlubokého soustředění. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. října 2024 14:44

dorota já když začnu používat odbornou hantýrku a aglicizmy, které normálně v práci používáme i u oběda a běžných životních situací, tak půlka mých příspěvků se stane zcela nesrozumitelnou. Snažím se těm slovům vyhnout, občas to dokonce přepisuji, protože vím, že to bude na úkor pochopení.

Někdy mám u některých lidí pocit, že účelem sdělení není komunikace/pochopení, ale předvedení nějaké nadřazenosti nebo výjimečnosti. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 27. října 2024 14:47

continuity Veď práve, treba rozlišovať, v akých situáciách sú anglicizmy a hantírka vhodné a kedy nie. 

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 27. října 2024 14:49

continuity A tak já se taky většinou snažím nepoužívat slova/fráze, o kterých vím, že nejsou obecně užívané a známé, ale někdy to člověku prostě nedojde, že je v něčem problém. Já bych v tom hned neviděla předvádění nadřazenosti.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. října 2024 14:51

DruIjá jsem to nemyslela vůbec na nikoho tady. Ale někdy si ty příspěvky třeba na X výslovně libují v tom, že nebudou zejména starší generaci pochopeny. 

Offline barbucha blogger
35936 příspěvků moje polička 27. října 2024 16:20
Reakce na continuity:

dorota já když začnu používat odbornou hantýrku a aglicizmy, které normálně v práci používáme i u oběda a běžných životních situací, tak půlka mých příspěvků se stane zcela nesrozumitelnou. Snažím se těm slovům vyhnout, občas to dokonce přepisuji, protože vím, že to bude na úkor pochopení.

Někdy mám u některých lidí pocit, že účelem sdělení není komunikace/pochopení, ale předvedení nějaké nadřazenosti nebo výjimečnosti. 

​No, u těch odborníků, který se tak bavěj mezi sebou, to chápu - mají to zažitý a je rychlejší použít (jim) známej, většinou anglickej a v jejich oboru víc používanej výraz.

U ostatních mám taky silný podezření na snahu prokázat veliký světáctví  - a nejradši to mám u lidí, který nevytáhli paty z rodný kotliny a angličtinu v podstatě jinak vůbec neovládaj. Instáč i FB je jich plnej... začíná to už u WOW, to úplně miluju!