Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 27. října 2024 21:04

Ted jsem poslouchala nějaký podcast (pardon, zvukový pořad) a tam padla skvělá myšlenka, že jedna z nejcennějších lidských schopností je schopnost se učit, vzdělávat, posouvat a adaptovat na změny. A že je potřeba v sobě tuhle schopnost neustále kultivovat, protože jenom tak člověk nezakrní

Ja se o to dlouhodobě snažím, velkej vzor je mi teda moje babi (81). Zrovna včera vyprávěla zážitek z třídního srazu, kroutila hlavou nad přístupem některých svých vrstevníků, ze vytahovali tlačítkové telefony a hlavně vypíchla ty jejich postoje ve stylu "to už pro mě není, to je zbytečný, já už se s tím učit nebudu, to nemá cenu ...". Druhým dechem teda dodala, že ona už ty technologie taky moc nestíhá, ale aspoň se snaží ... No, za mě stíhá teda parádně, ovládá FB, messenger, zvládne si s nama vyměňovat fotky, obsluhovat ibanking, objednat si z e-shopu a zeptat se ChatGPT ... za mě hodně dobrý A to neni žádnej technologickej nadšenec, její největší koníček je zahrádka. Bože dej at jsem po ni zdědila co nejvíc

Online Gatita
8641 příspěvků moje polička 27. října 2024 21:06

Mha nebyla bys trapna, prinejhorsim bys byla cringe (nebo jak se to).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2024 21:06

MP Meri to je moc hezký, jak jde s dobou! 

Online Gatita
8641 příspěvků moje polička 27. října 2024 21:17
Reakce na Aranel:

​S tím souhlasím velmi třeba "problém" nebo "minuta" jsou přejatý určitě. Takže...

​me by zajimalo, jak se to vyvine. Ja ty vyrazy z nemciny vnimam trochu tak jako ironizujici (to je tomu pocitu asi nejbliz). Neco jako "Koupila si novej tepich a je z nej hin". Vehikl, vercajk... Neumim to popsat a nevim, jestli to tak vnimaji i ostatni. A trosicku tak v nejakych situacich vnimam i nektery moderni vyrazy z anglictiny, treba to chillovani, pouzivam to spis pro zabavu, ale asi jsem jen cringe:)

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 27. října 2024 21:25

MP Meri 100%

Offline Mha
příspěvků moje polička 27. října 2024 21:36

Gatita

Jako dost divná, jo? To mi jde samo.

Naposledy mi jeden mladík vysvětloval co je to crush, protože jsem si myslela, že to souvisí s bezpečnosti v automobilech. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. října 2024 21:45

MP Meri tak ono to není vždy úplně tak, že člověk začne odmítat ty změny. Ale zásadní výhoda vyššího věku je, že si začneme vybírat, co nám stojí za to. 

A týká se to nejenom nových technologií, ale třeba i různých bojůvek. Není to nutně známka zpátečnictví. 

Třeba za mě: AI je super technologie (a zhadala jsem se o tom minulý týden s člověkem minimálně o deset let mladším), zato účet na FB a Instagramu nemám doteď (na přístup do místní sídlištní skupiny používám účet muže). Nic mi to nedává a už vůbec nepotřebuji další chatovací/dopisovaci aplikaci, k těm třem, co už mám. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2024 21:46

Gatita jojo, taky mi vehikl a podobné výrazy přijdou citově zabarvené. I když třeba almara to ve mně nevyvolává

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. října 2024 21:47

Evaeva almara je teda úplně jasná.

Online Gatita
8641 příspěvků moje polička 27. října 2024 21:49

Mha asi jo, pry to je neco jako divny, trapny, myslim si, ze jsem cool, ale jsem mimo. Vsechny zde zminovane vyrazy znam/tusim, co znamenaji, ale ne uplne presne, jak nejsem ta spravna generace:)  Jedine rizz a sigma jsem si musela nedavno vyhledat, to jsem ani netusila, co by mohlo byt. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2024 21:54

continuity děda tak říká skříni na chalupě - almara, cimra,... Tak to mi zabarvené nepřijde. V aktivní slovní zásobě to nemám, to ten vehikl jo.

Offline dupali
473 příspěvků moje polička 27. října 2024 21:58
Reakce na Gatita:

​me by zajimalo, jak se to vyvine. Ja ty vyrazy z nemciny vnimam trochu tak jako ironizujici (to je tomu pocitu asi nejbliz). Neco jako "Koupila si novej tepich a je z nej hin". Vehikl, vercajk... Neumim to popsat a nevim, jestli to tak vnimaji i ostatni. A trosicku tak v nejakych situacich vnimam i nektery moderni vyrazy z anglictiny, treba to chillovani, pouzivam to spis pro zabavu, ale asi jsem jen cringe:)

​no a zrovna v brněnštině se tepich nebo být "hin" běžně používá. Samozřejmě dříve více, moje babička tak mluvila normálně. Vercajk používám i já nebo také běž si umýt "haksny"

Online Gatita
8641 příspěvků moje polička 27. října 2024 22:10

dupali Taky to vsechno pouzivam, a to ani nejsem z Brna. A haksny pouzivam jen tehdy, kdyz mi ty nohy vadi:) Dej ty haksny pryc, at si mam kam sednout. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. října 2024 22:11

dupali hin taky používám, i haksny, ale ty vnímám citově zabarvené. Jsem Pražák, ale mamka používá i mít po ftákách, takže kdo ví, kde máme předky (všichni by měli být z jižních Čech)

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 27. října 2024 22:27

continuity Jsem přesvědčená, že tyhle věci mají tendenci se řetězit. Neni nutný (ani reálný) zkoušet všechny technologický novinky, stačí mít trochu otevřenou mysl (normálně bych napsala bejt trochu open-minded, ale uz nechci provokovat )

Už mezi svejma kamaradkama myslim jsem schopna odhadnout, ze kterejch budou tak trochu nerudný báby. Protoze ty argumenty slysim vlastne uz ted - to za nasich casu nebylo, ta dnešní mládež je hrozná, ja se to učit nebudu, ja to k něčemu nepotrebuju ... a v "našem věku" mi to přijde teda dost smutný. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. října 2024 22:43

MP Meri no já to vidím už na mých o generaci mladších podřízených. Někdo se prostě rád učí a zkouší a někdo ne. Teď jsem nám zařídila jednu placenou licenci copilota do týmu navíc (protože nabízenou jednu jsem si okamžitě zabrala pro sebe)  a zjistila, že ji v týmu čtyř lidí nikdo nechce.

Takže si úplně nejsem jistá, jestli ta zvídavost není spíš vrozená. Něco se asi dá ovlivnit výchovou, ale člověk ve třiceti je už spíš hotovej. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 27. října 2024 23:13

continuity Asi to nebude tím, že už si dávno platej ChatGPT a zvladaj to s ním skvěle, co ?

Online Karja
44756 příspěvků moje polička 27. října 2024 23:21

MP Meri Bude ze  mě nerudna baba? Doufám, že ne, ale jako technologie fakt nejsou moje hobby,učím se to, protože musím, ne ze bych chtela:D:D. Ale to mám odjakživa, prostě mi tato oblast není milá. Ale třeba v práci se učím furt a je to prostě jedna z pro mě hlavních předností co chci v zaměstnání, že pořád je co se učit a prostě jako neustrnu...ale třeba mě to taky někdy přejde a pak to s tou bábou bude jasný:D

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. října 2024 23:50

Karja to nemusí být technologie. To je jen příklad obecněji pochopitelný. Když si budeš dělat nějaký auditni certifikát vyjde to nastejno. Ale s technologiemi bych byla v klidu. 

Dítě ted přitáhlo kouli z Excelu. to by na tom ještě nebylo to nejhorší, ale ma navíc plnou hubu keců, proč se to nelze naučit a jak to googlili a nevygooglili. Celá třída prvňáků na gymplu si neumí najít jak transponovat tabulku

Z té domnělé generace digitálních domorodcu nám rostou výstavní digitální analfabeti. Asi bych se lépe smířila s pětkou ze zemáku. 

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 28. října 2024 02:43

čo sa týka nových technológii, tak som vypustila par jadrnych vyrazov, keď som zistila, že moju novu pracku s telefonom spojovat nielen môžem, ale musim, inak sa nedownloadujú niektoré pracie programy...

A ja som uz fakt chcela len po týzdni bez pračly narbať bunon a zapnúť....a nie sa tu vrcay s hračičkami...