Nie raz mi napadne, čo mňa pozenie do dôchodku, lebo niekoľko kolegýň tam pohnala práca s PC.
Stěžovací vlákno
Karja To fakt nejsou jen ty technologie. Jde o všechno, hudba, film, kultura, pracovní postupy ... buďto zamrzneš v tom svým a všechno ostatní budeš vnímat jako útok na svoji bublinu, nebo si budeš udržovat trochu rozhled.
(A rozhled neznamená, že hned musíš poslouchat Yzomandiase, ale že cca víš, kdo to je a akceptuješ, že se někomu líbí - příklad)
Nevim no:D, nechám překvapit sebe a okolí:D.
continuityno ja uz mam delsi dobu strach, ze budu ta nerudna omezena baba. Mne na tech technologiich vadi, ze musis kupovat novejsi a novejsi zarizeni. Ze mas sice chytry telefon, ale je ti na nic, protoze po peti letech uz ti na nem nepujde pulka aplikaci, resp. nebudou si rozumet s tema novejsima. Ja si takhle treba zaplatila po nejake dobe HBO a muzu se koukat leda tak na ntb, protoze nase smartTV uz to nedava, uz je nepodporovana. To same DuoLingo, syn to ma u muze na mobilu, ale kdyz si to chce spustit na nekterem z nasich peti starsich tabletu, musi jet od lekce jedna, protoze ta verze, co tam jde, se nejak neumi propojit s tim jeho uctem, ktery mu muz vytvoril na mobilu. To same webex, mam starsi ntb, a najednou mi tam pulka veci nejde a upgradovat to ta tom zarizeni nejde. Mozna jsme ale jen digitalni dinosauri![]()
slniecko No ale u pračky by mě toto taky hodně naštvalo! Zrovna u spotřebičů preferuju "zmáčknout čudlík a jít", žádné dotykové obrazovky, nutnost mobilu a podobně.
MP Meri No hele, já si třeba vždycky myslela, že si takovej přehled udržuju, novým technologiím se nebráním, všechno dobrý...a stejně občas začínám mít pocit, že nestíhám. A to bez přehánění můžu říct, že z mého okolí jsem v tomto směru v nejlepší pětce. ![]()
Začínám mít pochopení pro starší generaci....asi začínám mít pocit, že i snaha se cení.
letfenixa Tohle si pochvalovala moje sestra, zástupkyně na velkém učňáku, covid a online výuka donutili odejít do důchodu pár nevyhoditelných přesluhujících důchodců. Jako řekneš si, že znalost práce s PC nedělá dobrého učitele, ale třeba v současné škole mých dětí používají počítač v každé hodině (včetně tělocviku).
MP Meri No ale ten rozhled a přehled ti moc nejde, když si už dvakrát zapomněla na focení. Jako chápu, že je nutné být v obraze, ale jde to i s češtinou.
Omlouvám se, ale nabízelo se to.
Jos presne, taky mame jen ten Netflix. Ale vadi mi to, ta nehospodarnost, nebo jak to rict. Kdybych chtela jit s dobou a vyuzivat naplno nektere moznosti, musela bych ta zarizeni jednou za par let proste vyhazet a nakoupit nove verze.
No a taky mam fobii ze stahovani appek a zrizovani uctu. Mam k tomu uplne iracionalni odpor. Treba na eshopech ani nevyuzivam takove ty moznosti, ze kdyz se zaregistrujes, daji ti slevu. Vubec nevim, proc mi to tak vadi, ale to vyplnovani udaju a vymysleni hesel nesnasim. A to me teda brzdi dost.
Gatita taky nemam rada, ze me porad nekdo nuti stahnout si aplikaci. A kdyz jsem si jednu stahla, uz jsem se do ni nikdy nedostala a na zadost o obnovu hesla nikdo nereagoval.
Pouzivam to, co si myslim, ze mi neco prinese, je mi celkem jedno, jestli jsem pro teenagery stara konzerva.
A k tomu jak hrozna je dnesni mladez - no kdo je asi vychovava, bud nase deti nebo primo ty remcajici rocniky.
Gatita taky mi vadi, ze by clovek mel menit televizi kazdych par let. Ta nase neni nijak stara a proste to je obri kram. Ekologie zaplace.
Appky mi asi nevadi, pouzivam jen ty free a hesla si za me pamatuje telefon. Takze az ten apple nekde ztratim, tak se neprihlasim krome banky asi nikam
. Ja jsem celkem pocitacove negramotna, Excel by byla moje smrt. Ale tyhle zakladni veci jako orientace se na netu, objednavani, maily, bankovnictvi a vyuziti appek na temer cokoli, to jeste zvladam. I me prekvapilo, kdyz jsem par kamaradek meho veku nedavno ucila, jak pouzit Airbnb. Hlavne jedna byla v soku, ze se tak da bydlet a ze cestujeme po sve ose. Jsem zila v tom, ze cestovky uz dneska vyuziva tak generace mych rodicu a to proto, ze nechteji nic resit.
GarfiePodle mě není ani reálný to tempo stíhat úplně. Mně bude bohatě stačit, když si ten vlak nenechám odjet příliš daleko ![]()
Já měla svýho času takový zásek s QR kódy, vyhodnotila sem to jako blbost, odmítla jsem byť jen uvažovat o tom, jak se to používá ... a najednou to bylo všude. Hodně rychle sem si musela zvyknout.
Kokoska ja si na mladez nestezuju. Ani moc mladych lidi neznam, jen par z pracovniho prostredi. Ale to jsou lidi 25+ uz. A vsichni mi prisli moc fajn, byt jejich matka, jsem na ne pysna.
Mam aplikace na kdeco a postupne mazu, krome DM clenstvi a Zalando lounge (kde to anonymne snad ani nejde) nevidim jediny benefit. Nejak nechapu ani Lidl, k cemu mi to jako je ta aplikace. Jedine DM umi byt dost vyhodne, kdyz si vyberes treba moznost 10xvic bodu a udelas velky nakup.
Kan Souvislost s češtinou mi uniká, každopádně jo, mám se pořád co učit. Ačkoli tady nebyla bariéra technologie, ale spíš nějaká moje neschopnost se na ty školky nějak naladit. Už aby si to dítě sledovalo samo přes čip v mozku ![]()
Jos - no, já takhle byla v šoku, kolik mladých 30+ a dále jezdí s cestovkou, protože neumí anglicky. A to ani základ.
MP Meri Myslím, že neuniká. Udržet si tempo s dobou lze i když nebudu na českém diskuzním foru používat anglické výrazy, když pro to existuje krásné, české slovo, nebo více slov. Něco jiného je v zaměstnání, kde jsou i pracovní postupy včetně komponentů v angličtině a řeší se problémy, ale i tak nebudu komunikovat s programátorem jak debil, scara error.
Ono je někdy dostačující se podívat na AZ kvíz. Minimálně v české historii i zeměpisu starši 50 plus cupuji ty mladé. A většinou nejen tam. A zrovna tohle je taková soutěž o všeobecnému rozhledu. Ono vědět, co je napr. flow nebo znat nejvyssi horu Krusnych hor je dost vypovídající o přehledu.
Gatita Tohle štve asi dost lidí, že nové aplikace nebo poskytovatelé nemyslí na starší zařízení, případně to někdy nejde kvůli bezpečnosti (?). Moji rodiče a následně já jsme se kdysi dost zapotili, když jsem jim poprvé chtěla instalovat bankovní aplikaci, pak nám došlo, že problém není naše úplná negramotnost, ale zařízení s nevyhovujícím OS. To samé bylo když si chtěli instalovat "Tečku" za covidu. A to byla appka vyvinutá státem.
Účení a poznávání věcí je jedna věc a to, že se v některých oblastech pomalu z pánů stáváme otrokem je věc jiná. Třeba ta pračka by mě naštvala neskutečně, kdyby mě to takhle zdržovalo.
Jos v Lidl plus sú kupóny, ktoré ti zlacnia nákup, ja ju musím mať kvôli našim, lebo do ich telefónov sa nedá nahrať. Takže som im vytlačila akože lidl kartu a potom mi mama, ako dnes, zavolá o 6 ráno, aby som im aktivovala tie kupony.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí