Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline letfenixa
10903 příspěvků moje polička 28. října 2024 09:25

Černá kočka veľmi s tebou suhlasim a smart domácim spotrebicom sa vyhybam.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 28. října 2024 09:30

Televizi máme, co jsme se nastěhovali. Tedy 15 let. Amazon prime pustím přímo, Netflix přes připojený počítač. Ten ma taky dost let, těžko se to odhaduje, protože vždy muž vymění nějaké komponenty. Poslední velkou generálku jsem zařizovala já, jako bratr k jednomu projektu, co jsem dělala na mateřské. Mezitím byla snad grafika, ale to si chlap řeší sám. 

Pravda ten notebook, co se s tím tehdy svezl, je už v koši. 

Obecně platí, že déle přežijí modulární zařízení PC/vs. notebook. 

Pračka na pojená na telefon je kravina, k robotickým luxum už jsem se tu vyjadřovala. 

Kdo je Yzomanevimco nevím a asi ani vědět nepotřebuji (googlim rap, tak to jde fakt mimo mě). Asi si už doma vystačíme s hardrockem a folkem nadosmrti, tam ještě občas něco nového ztahnu a poslechnu. 

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 28. října 2024 09:34

stes Já si myslím, že podle AZ kvízu se o vzdělanosti starší generace závěry bohužel dělat nedají. Když si uvědomím kolik znám lidí právě z té generace řekněme 60+, kteří podléhají dezinformacím třeba v politice a vztahu k Rusku a to tu nedávnou historii (rok 1968, život za železnou oponou) zažili.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 28. října 2024 09:36

Kan Ja to vidím jinak, ale to je v pohodě. 
Já ty anglicismy vnímám jako běžnou součást řeči, určitě jde diskutovat o tom, jestli je to konkrétní slovo zvolený dobře vzhledem k popisu situace, ale to jde i u českých výrazů. 

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 28. října 2024 09:42

Tak u těch anglicismů, ale kolikrát dochází k posunutí původního významu, takže to že třeba i dobře ovládáte angličtinu nutně neznamená, že vám hned naskočí o co jde když slyšíte nějaké takové slovní spojení.

To flow v tom významu jak to tady někdo popisoval jsem neznala, podle rychlého googlování to zavedl nějaký psycholog.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 28. října 2024 09:43

Černá kočka dezinformace se vzdělanosti vůbec nesouvisí, resp. vzdělaný člověk podlehne mnohem horším způsobem.

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 28. října 2024 09:45

continuity Máš pravdu, že se to takhle zjednodušit jak jsem to napsala nedá.

Offline stes
9298 příspěvků moje polička 28. října 2024 09:51

Černá kočka to určitě ne,tak to nebylo ani myšleno...jakože nějaký dogma. Každá tady má nějakou zkušenost, názor...

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 28. října 2024 10:10

Poměrně zajímavý jako příkad mi přijde to slovo "podcast". To je tu maximálně kolik - tři čtyři roky? V téhle podobě. A zlidovělo to poměrně rychle napříč generacema a přestože to má naprosto jasnej českej ekvivalent, asi nikdo nebude vyžadovat, abysme tomu říkali "zvukový pořad", "audiovysílání" apod. 
Tu hranici, jaký slovo už běžně používat a jaký ještě ne, má holt každý jinde. 

Já teda když slyším mluvit genZ nebo nedejbože generaci alfa, tak mi letí obočí hodně vysoko nahoru Ale ani na vteřinu by mě nenapadlo, že by měli mluvit nějak jinak. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 28. října 2024 10:21

A co s takymi, co si tie vyznamy slov aj precitali (dakujem dorota ), ale obratom ich hned aj zabudli?

Offline stes
9298 příspěvků moje polička 28. října 2024 10:31

Mrakoplas to by mě taky zajímalo, protože v běžným hovoru jich používám víc než malé množství. Někdo je s tím vyloženě úsmevnej, jak to hrne jen aby byl coolNemluvím o práci.

Offline RoSa
10193 příspěvků moje polička 28. října 2024 10:36

Mrakoplas těm stačí vymazat ze systému jejich občanku a končej

Offline stes
9298 příspěvků moje polička 28. října 2024 10:37
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. října 2024 10:39

stes Já si taky myslím, že si tím jen dodávají důležitosti, jakože: „jsem in a světová, chápeš, neasi". :D

Offline Lumi
81 příspěvků moje polička 28. října 2024 10:42
Offline barbucha blogger
35936 příspěvků moje polička 28. října 2024 10:49
Reakce na Gatita:

​me by zajimalo, jak se to vyvine. Ja ty vyrazy z nemciny vnimam trochu tak jako ironizujici (to je tomu pocitu asi nejbliz). Neco jako "Koupila si novej tepich a je z nej hin". Vehikl, vercajk... Neumim to popsat a nevim, jestli to tak vnimaji i ostatni. A trosicku tak v nejakych situacich vnimam i nektery moderni vyrazy z anglictiny, treba to chillovani, pouzivam to spis pro zabavu, ale asi jsem jen cringe:)

​Já třeba ráda i často používám ty starý výrazy, jako třeba firhaňky a erteple ani mi nepřijdou ironizující (rozhodně mě to doteď asi nenapadlo), ale ty nový, moderní - to jest z angličtiny - mi lezou na nervy, protože mi příliš zavánějí tím okázalým světáctvím, a tomu se snažím vyhnout...

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 28. října 2024 11:07

Černá kočka Taky si myslím, že v AZ kvízu jsou prostě lidi, co něco vědí. Já chodím zase na hospodský kvíz a tam se ukazuje, že každá znalost v nějakým oboru se může hodit a že některý třeba mladý lidi toho vědí dost, i o historii a zeměpisu.

Prostě už Sókratés psal do písku "ta dnešní mládež", nebo jak se to říká

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 28. října 2024 11:13

RoSa a kua som v keli 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 28. října 2024 11:17

MP Merispeciálně podcast je slovo, které má opodstatnění, protože to označuje konkrétní druh zvukového pořadu, který není vysílán online, ale dá se stáhnout téměř kdykoliv zpětně. Jednoslovné pojmenování jsme tu předtím neměli, protože to ani neexistovalo. 

Takže to, že rychle zlidovělo mi nepřijde nic zvláštního. Ve chvíli, kdyz se tak začnou označovat jakékoliv rozhovory v rádiu, bude to z mého pohledu škoda.

Stalking se taky používal léta, to není žádné nové slovo. Ten významový posun vnímám až teď a ta rezistence je dána zejména tom, že to části mluvčích nedává moc smysl. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 28. října 2024 11:38

A pamätáte si na frikulina? Predpokladam, ze dnes uz je bohom zapomenuty. Alebo sa to este dnes pouziva?