Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. října 2024 22:18

Kokoska Jo, to v Čechách pro spoustu lidi. Ale prala bych si, aby nebylo.

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 30. října 2024 22:42

My velkou spotřebu másla nemáme. Těch pár polovičních dávek cukroví z něj jednou za rok upeču, i kdyby stálo stovky dvě. Jinak ho používám jen na jíšku (tj. málokdy) a na vymazání formy při pečení (to tedy často, ale tam je zas spotřeba minimální). Podíl na těch tisících, co uvalíme za měsíc za potraviny, je absolutně zanedbatelný. 

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 30. října 2024 22:50

MP Meri a mohla bych vědět důvod proč by mléko nemělo být základní potravinou?

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 30. října 2024 22:52

Zu tlapkám moc , lidí jsou hrozně nevšímaví, mám taky čerstvé zkušenosti.

Hlavně ať je to líp a noha rychle ok

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 30. října 2024 23:10

Pinot Noir My máme tak jedno tydne, to taky není moc, když si vezmu kolik toho sníme doma. Nejvíc padne asi na vaření, a tam se to dá hodně obmenit, až na tu jíšku třeba. Jako jak píšeš podíl je minimální, ale věřím, že někdo kdo má rád a fakt si ho maže trebe denně pod džem pro celou rodinu, na svačiny, atp. tak tam to zamrzí. 

MP Meri A místo mléka vodu nebo kokosový nebo jaký? Já teda mléko na pití moc nepoužívám, ale mám do kávy, dětem do pudinku, na pečení a nevím, jasně tak asi chov skotu není ideální, ale jako nahrazovat to něčím přes půl světě dovezeným mi přijde takový taky trochu ujetý. 

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 30. října 2024 23:15

Evaeva Tak jsem ráda, že to mám bez práce:D a nemusím šlehat. Já si pamatuji, takže to není tak dávno, jak babička máslo stloukala, a hrozně mi to domácí nechutnalo, vůbec jsem to nechtěla jist.

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 31. října 2024 00:19
Reakce na Karja:

Pinot Noir My máme tak jedno tydne, to taky není moc

​No my tak jedno za dva měsíce, když vynechám ty Vánoce.

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 31. října 2024 06:53

continuity hele asistence už se řeší, normálně si nestezuju, ale tentokrát teda budu

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 31. října 2024 07:02

Já bych se bez másla obešla docela dobře, ale bez mléka a mléčných výrobků ne. Máme docela velkou spotřebu jogurtů a lučiny (a jejích variant) 

Jinak z ty preslehany smetany zadnej zvláštní bordel není, ze slehaci metly i mísy se to normalne snadno umeje, vymackana syrovátka se dá pouzit při pečení do chleba, ale jak padlo vys, je toho fakt maličko 

Offline Samara
příspěvků moje polička 31. října 2024 07:05

Veci zaprasene od tuku nemyju hned detergentem, ale peclive otru zbytkem papiroveho ubrousku. Pak je spotreba na myti minimalni. Jen technicka pripominka :-).

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 31. října 2024 07:56
Reakce na andulka01:

MP Meri a mohla bych vědět důvod proč by mléko nemělo být základní potravinou?

​Ale jistě, ale odpověď nejspíš tušíš. Protože získávání mléka považuju za neetické (opakované oplodňování krav, odebírání mláďat, samozřejmě zhusta špatné podmínky při chovu). Mam s tím problém od prvního porodu, kdy mi došlo, jak zvrácený to celý je. 

Přičemž data z celého světa ukazují, že podmínka zdravé a vyvážené stravy mléko vůbec není, ve spoustě zemí se konzumuje spíš doplňkově (Indie, Lat. Amerika, ale i třeba Japonsko - třeba Garfie potvrdi).

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 31. října 2024 07:57

Karja Spíš bych šla do nějakýho bilnýho, mně asi nejvíc chutná ovesný, akorát je třeba se podívat na složení, ideál je voda oves, sůl. Skvělej zdroj je jako obvykle DM.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 31. října 2024 08:00

MP Meri presne tak

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 31. října 2024 08:08

Karja To je jen pocitové, eko dopady chovu zvířat jsou tak enormní, že i dovoz čehokoli přes pilku světa vychází pořád podle všech výpočtů líp, jestli si to teda myslela takhle. 
Jinak do pečení dávám často místo mlika vodu, kde to dava smysl, tak máslo nahrazuju hummusem (pod med to samozřejmě smysl nedává, i proto ho pořád kupuju ).
Největší spotřebu máme na dětské cereálie, ale zjistila jsem, že úplně stejně snědí i ovesné a ve chvíli, kdy stojí v DMku 28 korun, klidně na něj přejdu úplně. Pak samozřejmě sýry a sem tam jogurt. Tam často taky nahrazuju různými pomazankami rostlinnými.

Ale jako se vším, cílem (mým) je tu spotřebu minimalizovat a ne úplně nahradit. 

Offline letfenixa
10904 příspěvků moje polička 31. října 2024 08:44

Zina ono je to na figu, keď sa k tomu pridajú potr.alergie a intolerancie. Viem, že aj ty máš.  Nemôžem ovos, takže 'mlieko' kokosove a ryzove ok, ale s musli už je trochu problém. 

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 31. října 2024 08:47

MP Meri No existence ovesných mlék mi nějak momentálně unikla:-D.Mléko samotné tolik není nereálné minimalizovat, my spíš jíme teda hodně sýrů,jogurtů, děti kefírové nápoje. To vůbec nevím čím bych minimalizovala, u nás bychom skončili místo všeho asi dost na pečivu;-). Tak by vypadala naše náhražka, místo kefíru rohlík:-D. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 31. října 2024 08:52

MP Meri a nahradis to cim? Jak pise Karja, ty nahrazky maji dalsi zapeklitosti, od odlesnovani, otrockou praci mistnich...to neni jen komplikovany transport. Existuje hromada lokalnich vyrobcu stejne jako u masa a tam osobne problem sehnat nemam. Takze kdyz koupis biohovezi a domaci vajicka, sezenes i mleko a maslo. Blbe je jen jejich kratka spotreba. Nicmene te chapu, taky s tim bojuju a opravdu hodne jsem omezila treba maso. Nevadi mi jen zverina a prave neco z farmy. Treba kupujeme tady https://www.arnostice.cz/

Vejce a med mame vlastni, zverinu taky, kraliky taky (ti zatim ale zijou vsichni), pestujeme zeleninu.....Proste tu kostku masla si asi stejne koupim no a farmarsky mliko taky. 

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 31. října 2024 09:17

Každej asi dělá, co může. Já jím fakt minimum masa (teď trošku víc, ale ne moc) a snažím se kupovat farmářský produkty. Ale bez másla nemůžu žít (hummus je fajn! ALE...)

Ad ty rostlinný mlíka, to má Zina pravdu, někdy je složení na tři řádky a to mi přijde lepší si to snad odpustit úplně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2024 09:30

Karjajojo, to by bylo na totální předkládání jídelníčku. Super, když je toho někdo schopen, ty důvody chápu. Ale my to nedokážeme. U nás padne jeden velký jogurt denně, jíme dost sýrů, mlíko jako takové je to poslední.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 31. října 2024 09:37

Karja Já myslím, že to dost souvisí s věkem. Moje děti taky jedí celkem hodně mléčných výrobků a já jim to moc neomezuju, protože na to, abych jim nějak hlídala výživové složení stravy, se úplně necejtím. Ale imho to je jen vývojová fáze, já už v dospělosti ke svačině fakt kefír nepotřebuju, spíš sáhnu po nějakém ovoci, ořechách, nebo kafi

JosTo je pravda jen částečně, respektivě to co píšeš (otrocká práce, extenzivní způsob pěstování), jsou v zásadě věci, se kterými se dá něco dělat (navíc nejsou pravidlem). Zatímco s hlavníma problematickejma principama chovu zvířat na mléko toho moc neuděláš (nadprodukce metanu, nároky na krmivo, odebírání mláďat - které se samozřejmě dělá i u "farmářské" produkce). 

Mimochodem naprostá většina světový produkce sóji jde - surprise surprise - na výrobu krmiv pro zvířata. Můj tempeh nebo edamame fakt planetu zatíží úplně mikroskopicky, i kdyby to ke mně jelo z  Brazílie nebo Argentiny, což taky nemusí být, protože významný producent je i Rakousko nebo Německo.