Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2024 18:44

barbucha ono jde o celkovou změnu jídelníčku. Taky nevím, co bych si na ten chleba namazala. Ale mohla bych si dát něco úplně jiného. Rovnou teda řeknu, že s tím mám problém. Ale těm argumentům rozumím a souhlasím s nimi.

Offline Suya
příspěvků moje polička 31. října 2024 20:45

Mne na tom trochu stve, viz kauza s mlekarnou Madeta a kravami, ze se hazi odpovednost na koncoveho spotrebitele. Ano, urcite bychom meli vsichni jist min zivocisnych vyrobku, ale proc ve velkochovech nejsou nastaveny mnohem lepsi podminky pro zvirata a jejich welfare? Proc je legalni zavrit prasnici do klece, kde se ani neotoci? Muzu maso z velkochovu nekupovat a nekupuju, ale nic tim nezmenim, dokud se to systemove nenastavi jinak. A to by maso muselo byt zas luxus a k tomu se tezko vratime dobrovolne

Offline 999
19829 příspěvků moje polička 31. října 2024 21:24

Já jsem mléko nepila už asi 40 let, a to jsem ani netušila; že mám intoleranci na laktózu. Jogurty jím, ty mi nevadí. Asi bych byla za normálních okolností vegetarián, ale to v mém případě vůbec nepřichází v úvahu. Nakupuju hodně surovin na farmách. Nikdy bych si nekoupila nějaké rostlinné náhražky, složení hrozný, ekologicky taky úlet, Koupit si rostliné mléko v DM mi přijde fakt směšný, to je chemický koktejl. To je to, samý jako kokosový jogurty. Chtěla jsem je jíst, ale těch pár řádků ve složení mě opravdu odradilo . Už pár let jím jen základní potraviny, nechci to měnit.

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 31. října 2024 22:33

711990 nakonec náhrada skloubení vřetenní kosti v lokti a seštupovaný vazy okolo, bylo to trochu horší než vypadalo na začátku. Původne to vypadalo jen na šroub. 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 02:31

andulka01 tyjo tak to zni desive

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 06:47

Zuzulimne prijde, ze varit bez masa je dost tezke. V mem podani z toho vyleze vetsinou smazena zelenina, coz taky neni zrovna zdravotni terno. Ted se budes smat, ale ze soji neudelas vypek, omacku, coz maji deti rady a stoji na tom velka cast nasich vikendovych jidel. Lusteniny mam rada, ale vlastne je taky jim dost malo, 1x tydne, kdyz jsem na home office a deti nejsou doma. Ty dahly jsou fajn, ale chce to dost okorenit. Ja se celkem snazim brat maso z farmy, ale objednavani je opruz, slozity, chlap kolikrat misto v sobotu rano prijede s kachnou k obedu v nedeli vecer atd atd. Takze se stravujeme taky vselijak. Mne by se vic ryb a lustenin ve skolkach libilo, deti by si zvykly. Ale trochu si myslim, ze to dopadne nejakou levnou sojou a ze to proste nebude dobry a ze kousek liboveho masa s brkasi je takova jistota, ze se plus minus zdrave najedi. 

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 07:21

711990 co se ti stalo na kole?

(ja mam uz tri mesice runners knee a nemuzu vubec jezdit )

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 07:30

Gatita 

bezmase (potazmo veganske) vareni vyzaduje urcite vic premysleni. my hodne varime jidla, co jsou prirozene vegansky, hodne lustenin, zakladnich potravin, cizrnu, hummus.

podle me je to jako hodne veci o zvyku. treba u mlika do kafe jsem si dlouho nedokazala predstavit, ze bych ho musela necim nahradit, zvykala jsem si fakt dlouho. ale jak jsem si zvykla, na ovesnej drink, tak mi uz mi nechutna normalni mliko.

(nejsem vegetarian, maso si tak jednou za mesic dam, jim skyr, ryby a vejce, ale doma varime vetsinou vegansky jidla)

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 07:32

999 ty nahrazky nejsou nic moc co se slozeni tyka, ja je nejim, ale ovesny mliko kde jsou ovesny vlocky, voda, trochu oleje a sul, si do kafe klidne dam. pit to samotny nebudu, ale to bych nepila ani mliko.

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 07:57

ač všechny eticky i ekologicky argumenty chápu, tak si nemyslim, ze by vegetariánska strava byla nějak zvlášť vhodná pro (středoevropský) nejmenší děti, zvlášť s vetsim omezením (tučných) mléčných výrobků, ale i libovyho masa

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:02

Gatita ja mam zase pocit, ze pokud to vareni s masem neni jen "hodim maso na panev", tak je mnohem tezsi, sby to maso bylo dobre. Mam prave ze skoly vzpominky na mastne mlete maso, tuhe platky hoveziho v omacce, vysusene pecene kure... a hlavne ten zdroj masa musi byt dobry, z kurete z velkochovu to proste moc dobre neni. Ja od tehotenstvi jim uz jen farmarske kure z globusu a nebo jedno od reznika, ostatni maji takovou pachut. No a prave proto, ze jsem narocna na vstupni surovinu, tak to s masem neprehanim. Dam si ho rada, ale neni to denne. Treba zitra budeme mit to pecene kure.

Nase dite ale miluje spagety s omackou z pecenych rajcat a paprik, to je rovnou bez masa. Nebo do tehle smesi, kam by jinak mohlo jit mlete maso, davam cervenou cocku. Cizrna se krom pomazanek da pridat do omacek, treba cizrna na paprice (omacka jako na kure na paprice) je taky sazka na jistotu. K veceri pecena korenova zelenina s cesnekem a bylinkami, k tomu recky jogurt naslano. Zeleninove rizoto, cocka na kyselo, zapecene brambory se syrem, bramborove nebo dynove noky, testoviny aglio olio, bramboraky, zeleninove placky, bramborove spalicky se spenatem nebo cervenym zelim, zeleninove kari... to vsechno jsou jidla, ktere nase ctyrleta ji. Vlastne je to snazsi, nez resit, jake maso by byla ochotna snist a nenechala ho

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:14

tady jeden graf srovnani 

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:23

711990 Tak zas to taky mohlo dopadnout mnohem, mnohem hůř, když si tak ten pád přehraju

A jak se to povedlo tobě?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:24

Zuzuli já během týdne vařím bezmasá jídla, maso dělám jen o víkendu, ale děti mají maso v institucích (které teda starší stejně nejí). Je pravda, že kluci nejedí jen tak něco, v podstatě jen řízky, pečené kuře a pečené hovězí Ale nejí ani jiné zdroje bílkovin, takže nahradit maso čočkou nefunguje. Ve školce jim to "schovávají" do pomazánek, to teda jí. 

Ale tu úpravu spotřebního koše vítám. Prý ubydou sacharidy, které teď údajně dohání těmi sladkými mlíky a džusem.

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:25

Zuzuli Já si ale myslim, že tuto preferenci jídel má tak jedno dítě z dvaceti, no možná ze čtyřiceti:-D. Já jsem původně taky vařila jakoby víc pestře, jenže pak vidím, jak se v tom nimraj, jak toho moc nesní, pak chtějí rohlík....no tak to radši uvařim tu rajskou, zmizne to z talíře, nikdo se ničím nedojídá, neškemrá o sladkosti. Prostě člověk časem asi stejně přejde radši do toho jídelníčku, co je pro děti takový preferovanější. 

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:31

Já bych teda ráda zařadila do jídelníčku víc luštěnin, ale děti mi to nejí :( A třeba ve školce malej nejí prakticky nic. Tuhle snědl k obědu trochu rýže a hlásila mi to nejdřív učitelka, pak uklízečka a ještě kuchařka, jak jsem je postupně cestou ven potkávala :) Alespoň to mlíko, že tam pije.

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:33

Karja no prave proto, ze je vybirava, uz nevarim jidla pro ni

Si vzdycky neco objednala a pak to nejedla. A ja nikdy nevim, co zrovna tenhle den bude ochotna z talire snist. Takze varim pro nas a ona si bud da a nebo ne. Vubec mi nevadi, kdyz z pecene zeleniny vyji jen mrkev a dyni nebo si da ten rohlik. Tohle vsechno ale celkem ji. Jeste zeleninove karbanatky. Jedine jidlo, co fakt vzdycky sni, je svickova. Tu si pokazde objednava v restauraci. Ale masa se teda taky ani nedotkne, jen ji omacku s knedlikem.

Offline Malvin
1649 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:35

Maso nemám denně, ale rozhodně ne jednou za měsíc. Většinou nakupují farmářské kuřecí na Rohlíku, ryby a hovězí. Ale bez masa ve stravě nejsem schopná naplnit potřebné bílkoviny. Luštěniny a tvaroh mi to nenaplní. Syrečky mi nechutnají, konzervovaný tuňák mi smrdí. Takže maso je pro mne nejlepší volba, jak nahnat bílkoviny. Vyhovuje mi strava, jak popisuje Zuzuli,ale přidávám tam i maso.

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:38

Zuzuli Jo aha, já jsem četla "to jsou jídla která naše čtyřletá jí" což u čočky nakyselo vzbuzovalo veliký obdiv:-D, stejně jako další jiné.

Mně jako asi rozhodilo pestrost jídelníčku ta školková docházka, že pak jak člověk vaří jen o víkendu, tak prostě už můžeš točit pět jídel, která chutnají a z kterých se každý nají spokojeně, a to jsou tak klasická masová jídla. Večeře taky moc neřešim, protože vím, že po celý den jí fajn a pěkně, a už nemají večer moc hlad, tak prostě je, co je;-)

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 08:47

Já maso jím každý den, minimálně šunku k snídani, obvykle je ale součástí i oběda, nebo večeře. Mléko nepiju od té doby, co mě máma přestala kojit, ale sýrů, tvarohů, jogurtů, kefírů a smetany se dobrovolně nevzdám.