Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Online Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 31. října 2024 10:43
Reakce na MP Meri:

Tam kde je jeden Coop široko daleko to asi bude těžší Potrefenáhusa 

na druhou stranu je tady spousta drobných farmicek, prodávajících vlastní ovoce a zeleninu, teď jsme byli pro dyne v malý krouharne zelí a odvezli si i to kvaseny zelí, kousek od našeho města je minimlekarna, ještě ve snesitelny dojezdovy vzdálenosti farma s volným chovem slepic....jenže jednak to chce všude jezdit autem (prodejna, kam se dal objednat scuk, zanikla za covidu) a taky

čas (ten já mám) a peníze (ty moc nemám) 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 31. října 2024 10:52

Jos Hele ale to se asi nechápeme. To co popisuješ já vůbec nevnímám jako něco apriori špatného, naopak. Ale já se bavím o většinové společnosti, tam se asi shodneme, že takhle prostě všichni žít nemůžou, není to reálný. 

K těm mazlíčků, vůbec nevím, jestli se mi do tohohle tématu chce zabrušovat, ale mít na vesnici zvíře jako parťáka je imho něco úplně jinýho, než jak si chov zvířat představuje většinová společnost. Zabrorusila jsem v posledních letech do dost diskuzí na tohle téma a možná byste se divili, kolik lidí považuje za normální pořídit si do paneláku yorkshira a nechat ho celý den čůrat na podložku a vyjít s ním max jednou za pár dní, o velkých plemenech, chovu aktivních hlodavců v pidiklecích apod. ani nemluvě. Fakt jako lidí, pro který je to zvíře "životní styl" je úplný minimum (a kloubouk dolu před nima). 

Offline Jos
příspěvků moje polička 31. října 2024 11:04

MP Meri jasne tohle resit asi nebudeme. Existuje taky cela skala tohohle jevu. Mne prijatelne podminky nepohorsuji, kocky v bytech taky za tyrane nepovazuju a celkove ty mas rada kytky a venujes se jin, nekdo zase potrebuje zvireciho partaka aby v tom byte tteba nebyl uplne sam. Jsou ruzna zvirata, ruzna plemena. Nasi psi cely den vazne prochrapou, nastesti venku, ale aktivni pristup u fundlaka je spis tyrani toho psa. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 31. října 2024 11:51

MP Meri Podle mě to tak jednoznačné není. Vegetariánství a veganství, který je teď in, by mělo jít ruku v ruce s udržitelností, aby to bylo přínosem pro planetu. A podle mě to tak úplně není. Samozřejmě ta udržitelnost je nutná i v tradičním stravování. Jen chci napsat, že označovat vegetariánství nebo veganství samo o sobě za přínos pro planetu je velká zkratka a ne úplně pravdivá. Pořád mi nějak přijde lepší to kuře z farmy poblíž než tofu z Rakouska. Když to vezmeme na objem hmoty, kterou člověk zkonzumuje. 

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 31. října 2024 12:06

andulka01 mám za sebou 3 týdny, ještě 3 před sebou. Ale dny trávím hlavně spaním, je to zajímavý, co operace s člověkem udělá, neberu ani prášky a jsem jak hibernující medvěd :)

jak je na tom tvoje ruka?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2024 12:39

notnaživočišná výroba je ekologicky hrozně náročná. A je náročná na prostor. 

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 31. října 2024 14:05
Reakce na Potrefenáhusa:

Já bych se bez másla obešla docela dobře, ale bez mléka a mléčných výrobků ne. Máme docela velkou spotřebu jogurtů a lučiny (a jejích variant) 

​Dítě nemůže mlíko a výrobky z něj kvůli alergii a je to celkem kalkul vymyslet, aby mu nic nechybělo. Chybí bílkoviny, vápník, vitamin D. A spousta věcí (právě jako lučina apod.) se fakt nahradit nedá. Sýry vůbec. A je to taky dražší, protože nemůžu vařit spoustu obyčejných jídel tak, aby mu nechyběly bílkoviny. Vlastně se nám kvůli tomu zvýšila spotřeba masa, protože jen z rostlinný stravy to prostě nepokreju. A to nemá žádný přidružený potravinový alergie, to je teprve něco. Krátkodobě jsem mu vařila eliminační dietu hodně dalších alergenů a zabíralo mi dost mentální kapacity jen řešit jídlo.

Offline SunEclipse
3489 příspěvků moje polička 31. října 2024 14:13

Stezuju si, ze jsem cetla diskusi o mleku s takovym zaujetim, az jsem prejela

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 31. října 2024 14:21

Karja to se mi take deje. Vcera vecer jsem zkoumala nejake hotely na bookingu a jeden si vytipovala, ale prisel mi drahy. A dnes rano, kdyz jsem to chtela dotahnout a ze ho teda objednam, tak tam byl ten samy pokoj o dvojku drazsi na ten pobyt. Na Megaknihach se to deje bezne a projde mi to takovy trapny. Tam uz mam figl, ze hledam pres google. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2024 14:29

Gatita u těch megaknih je to známé, že přes googl je to levnější. Ale je to opruz googlit každou položku. Booking je levnější přes apku prý.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 31. října 2024 14:34

Evaeva ma s tym tie obchody stvu. Booking mame so sambom obidvaja appku, rovnaky status a niekedy mame ceny rozdielne. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2024 14:41

Mrakoplas je to dost neprůhledný systém

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 31. října 2024 16:13

Zu ani jsem nestihla zahibernovat :-) normálně chodím do práce, včetně klientských akcí a protože jsem nemohla řídit, vstávala jsem s přítelem v šest, aby mě odvez do práce. Ale jinak děkuji, včera kontrolní RTG, vše v normě, od příštího týdne rehabilitace 2x týdně.
Ovšem, doktůrek se zeptal, zda mě to bolí. Tak říkám, že trochu jo, v podstatě furt trochu, při blbějším pohybu o dost víc. Načež on prohlásil, že to není bolest, ale jen nepohodlí. Tak už vím :-)

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 31. října 2024 16:34

MP Meri ja s tebou souhlasim.

Ale i s tim, ze ve vetsinove ceske spolecnosti tohle bude fakt na dlouho, pokud vubec. Pripomnelo mi to nedavnou vasnivou debatu kvuli zmene jidelnicku ve skolach a skolkach, kde ma byt treba vic lustenin a ryb. Vcetne nazoru, ze to uz nase spolecnost dost upada, kdyz deti budeme krmit zradlem pro zvirata, jako je cizrna a soja. Ja vzdycky ziram, vzdyt je to prece vsechno uplne bezne jidlo, ale pak si treba u statistiky, kolik sni prumerny cech rocne lustenin rikam, ze ja mam zrejme spotrebu za celou ulici. Ale treba v konzumaci alkoholu silene zaostavam

Ja nejsem vegetarian ani vegan, tohle nikomu tlacit nebudu. Ale nepopiratelny fakt je, ze zijeme v obrovskem nadbytku, i kalorii. Kdyz se totiz pomine ten ekologicky a eticky aspekt, tak minimalne tloustnuti populace a s tim souvisejici problemy se poprit nedaj. Takze kdyz se vratim k tomu maslu, co bylo na zacatku, tak nikomu neuskodi, kdyz si s nim nebude denne mazat chleba pod marmeladu a stane se to vyjimecnejsi surovinou.

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 31. října 2024 16:56

andulka01 hele a co ti vlastne operovali? Mas tam nejaky draty? Ja mam ted nove zdratovanou klicni kost, taky z kola

Offline barbucha blogger
35940 příspěvků moje polička 31. října 2024 17:15
Reakce na RoSa:

tak ale to je před vánocema normální, ne?

​Jaký vánoce?! Neřikej mi že lidi pečou už v říjnu!

Offline barbucha blogger
35940 příspěvků moje polička 31. října 2024 17:22
Reakce na Zuzuli:

Ale nepopiratelny fakt je, ze zijeme v obrovskem nadbytku, i kalorii. Kdyz se totiz pomine ten ekologicky a eticky aspekt, tak minimalne tloustnuti populace a s tim souvisejici problemy se poprit nedaj. Takze kdyz se vratim k tomu maslu, co bylo na zacatku, tak nikomu neuskodi, kdyz si s nim nebude denne mazat chleba pod marmeladu a stane se to vyjimecnejsi surovinou.

​To mají lidí jíst ten chleba suchej? Já teda nic jinýho než máslo nepoužívám, ne denně, ale třeba na víkendový snídaně si mažu tousty... no a takovej taveňák má snad ještě víc kalorií, sádlo taky neni nejzdravější, o různejch ramách a podobnejch hnusech ani nemluvě. Tak co máme my chudáci dělat?

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 31. října 2024 17:37
Reakce na MP Meri:

je to teda úplně jiný téma, ale chování zvířat jako mazlíčků jde úplně mimo moje chápání, minimálně v u nás obvyklé podobě. 

----

co je na tom k nepochopení? 

lidi měli svoje "mazlíčky" ještě dříve, než začali chovat skot 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 31. října 2024 17:52

Zuzuli tak zrovna soja pro deti vhodna neni (netusim teda jestli tam figuruje, snad ne, ale kdyz uz ji zminujes..)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2024 18:42

viktorka_od splavucelkově pro ženy prý není ideální