MP Meri Tak kazda vidime problem jinde. Ja ho vidim hlavne ve welfare zvirat. A vim jak se ziskava mleko a proste to jde i lepe nez ve velkochovech. To same s chovem na maso. Souhlasim se snizenim spotreby na osobu ale rozhodne si nemyslim, ze je cesta prestat zivocisne produkty konzumovat. A proste si stejne radsi koupim lokalni veci nebo si dam maso ze zabijacky sousedu nez abych kupovala produkty pres pul sveta. Takze rakouske kravy a jejich metan me prilis netrapi, navic pokud pojede Cina a dalsi dal svym tempem, tak je s touhle planetou uz stejne amen.
Stěžovací vlákno
ovesné mléko ti určitě nenahradí vápník v mléce.
MP Meri Ja teda jogurty i jine mlecne vyrobky jim v hojne mire i v dospelosti, mleko do kafe potrebuju taky. Hoveziho masa jime minimum. Odebirani mladat... kdyz to prezenu, mladata odebiraji i kockam a psum, jen tam teda neni ten kolotoc kvuli mleku, ale kvuli tomu, ze lidi chteji mazlicka. To ti nevadi, takova chovna stanice?
continuity zato chuť je výborná ![]()
MP Meri Mléko a mléčné výrobky určitě nemusí být ve zdravé a vyvážené stravě, ale vzhledem k tomu, jak dlouho je v naší stravě hojně zastoupeno, není úplně snadné ho nahradit. Člověk se musí o to, co jí, zajímat a vědět, jak potřebné bílkoviny, vápník a probiotika nahradit. Mně je bližší nenahrazovat, ale minimalizovat konzumaci a plýtvání a podporovat lokální a etické zdroje. Jak píše Jos Dřív jsem se snažila načíst data, ale popravdě nejsem v tom tak vzdělaná, docela jsem se v tom občas ztratila. Dost často jsem narazila na protiargumenty, který mi přišly opodstatněný, tak jsem se na to vykašlala a snažím se podle své intuice. Teď teda nemyslím dopad chovu dobytka v současném objemu na životní prostředí. To je asi jasné. Ale třeba srovnání lokální produkce v nějakém eko nebo bio režimu versus dovoz potravin odkukoliv.
To srovnání se světem v konzumaci mléka podle mě není šťastné, protože oni přirozeně mléko nekonzumují a naopak jedí potraviny, které nejsou zastoupené vůbec nebo v takové míře v našem jídelníčku. A taky záleží na trávícm traktu, který není co se týká trávení a vstřebávání, enzymů atd. identický.
Kokoska No počkej, ale správná chovná stanice (nemuvím o množkách) štěně/kotě odebere nejdřív ve dvou měsících a to ti zaručuju, že je ta máma ráda, že jsou z domu ![]()
kdežto telata jsou zhusta odebírána maličká, v podstatě je ani nenechají cucnout od mámy a hned se převedou na umělou výživu, jsou narozena prakticky jen proto, aby se kráva rozdojila
... ale rozhodne si nemyslim, ze je cesta prestat zivocisne produkty konzumovat.
To jsem ani nikdy neřekla, naopak od začátku říkám, že cesta je snížovat spotřebu/vybírat lepší zdroje/více nad tím přemýšlet.
MP Meri
ovesné mléko ti určitě nenahradí vápník v mléce.
Ani tohle jsem nikdy neřekla.
Kokoska no kdyz to dozeneme do extremu. Domaci mazlicci opet konzumuji zivocisne produkty, takze nejlepsi je je vubec nemit
. Opet navysuji zivocisnou produkci, utrpeni zvirat a ten methan.
notna krasne napsano, dekuju. Ja se v tom prave taky ztratila. At clovek kolikrat udela cokoli, existuje argument proti.
včera jsem se dívala na jednu komodu v zakázkovém nábytkářství a oni ten produkt přes noc o dva tisíce zdražili? Nemůže to ten web třeba vyhodnotit nějaký větší ruch na stránce, protože my jsme to fakt včera s mužem několikrát otevírali na více zařízeních a prostě to takhle přecenit?
Odebirani mladat... kdyz to prezenu, mladata odebiraji i kockam a psum, jen tam teda neni ten kolotoc kvuli mleku, ale kvuli tomu, ze lidi chteji mazlicka. To ti nevadi, takova chovna stanice?
Vadí. A moc.
Je to teda úplně jiný téma, ale chování zvířat jako mazlíčků jde úplně mimo moje chápání, minimálně v u nás obvyklé podobě. A osvěta a částečná změna paradigmatu je v týhle oblasti potřeba jako sůl.
Karja některé weby to dělají, ale u zakázkového nábytkářství bych to nečekala
Karja Myslím, že jo, nebo to může být i jen pro tebe individuálně. Třeba Český dráhy to taky dělají, možná některý letenkový společnosti.
notna Ano, proto opakuju, že úplné vyřazení masa/mléka není pro většinovou českou populaci reálné. Právě proto, že to obnáší hodně přemýšlení nad skladbou jídleníčku, odpovědný rozhodování u každičkýho nákupu a na to jednoduše většina lidí (včetně mě) nemá čas/energii/znalosti.
Ale dneska už je u nás ta nabídka fakt jinde a nahradit částečnou spotřebu těmito rostlinnými zdroji je úplně jednoduchý, minimálně pro každého, kdo má v dosahu DMko, Rohlík, nebo aspon větší supermarket. Tam kde je jeden Coop široko daleko to asi bude těžší
Potrefenáhusa
Jinak tu vyrůstá generace, která s těmi rostlinnými produkty (já už bych ani neříkala alternativy) nemá absolutně problém, taková ta klasická česká kuchyně, která je na tom maso/mléko hodně založená, je myslím celkově dost na ústupu. Za poslednich 20 let jen v ČR vzrostl podíl vegetariánů asi o 10 %, patří to ke kulturním a sociálním trendům. A planeta z toho bude díkybohu jedině těžit ![]()
KarjaJmenuje se to dynamická cenotvorba a může to být zdražení jen pro tebe, některé e-commerce nástroje to umí. Zkus si to schválně ověřit z jiné IP adresy.
Evaeva jojo, ale ono to je takový netradiční zakázkový nábytkářství, že už to je tak trochu švihlý jak nějaký komerční eshop, nebo jak to nazvat, i ty stránky jsou moderní, poměrně vymakané a tak. Samozřejmě pokud vyberu, budu to hrát na tu původní cenu, to zas jako vocaď pocaď se mnou:-D
MP Meri Děkuji za nápad
Já si myslím, že už v háji jsme i bez Číny. Geneticky upravená zvířata, psala jsem včera mleko A1 způsobuje záněty. Geneticky upravené obilniny, které dokáží zneškodnit svého škůdce přímo na poli.
MP Meri to je fakt zajimavy tohle. Jedna znama je pro me uplny etalon nedostizneho fungovani, jak je to za me spravne. A pro tebe by to byl opak. Maji velky dum, muz lesnik, ona doma a maji tri velke kone (pro zabavu), tri obri psy, kravu a tele na mleko a maso, slepice, kraliky a nejake ovce myslim taky. Ji prakticky jen tu mastnou veskou kuchyni plnou masa, speku, brambor a sadla...Hodne vypestuji, drevo z lesa, maso vlastni/zverina. Vsechna zvirata jsou milovana a maji se perfektne. Takovy kun je taky mazlicek, dneska az na par praci v lese uz pro ne neni jiny vyznam nez pro radost. A za me jen dobre. Ja svoje vlastni mazlicky miluju, chci aby aspon oni prozili perfektni zivot v dobrych podminkach a navic mi delaji velkou cast radosti, co v zivote mam.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí