letfenixa Já bych tipovala, že se učitel neodváží zanedbat, že by ta bolest břicha mohla znamenat něco vážnějšího.
Stěžovací vlákno
Mohučanka to viem, ale keď ju tam mama nabudúce nechá, tak to nemá riešenie.
DruI to je jasné, za mnou keď žiak príde, volám rodičovi.
letfenixa to nevím, ale klidně to může být, jak píše Mohučanka
A nebo to dítě nenapadne na záchod jít a nikdo ho nepošle, než volají matce.
Moje děti ve škole na záchod nechodí, na malou jen když to jinak nejde. Školy myslím nemaji vlastní uklízečky, aspoň ty, o nichž vím. Firma, co nám uklízí v práci, uklízí i někde ve škole. A myslím, že mají na patro dost málo času a u nás ve škole je bordel fakt děsnej. Vlastně ani školky nemají vlastní uklízečky, jako to znám z Česka.
Tabea Ty jo, to je hustý, co píšeš o tom úklidu, to je strašný, to by mě nenapadlo.
No jasně, někdy se jede zbytečně a někdy ne;-).
Tabea no ale keď nabudúce tá mama nepôjde, čo tým vyrieši?
Na 1.stupni učiteľky na záchod rozhodne pošlú, plus volajú rodičom.
V škole nie sú upratovačky počas vyučovania, prichádzajú na 12. Tak tie záchody tiež môžu vyzerať všelijako.
letfenixa vyřeší tím to, že nebude posílat domů pacienty, když jejímu dítěti nic nehrozí. Když si představím, že mám měsíce termín u doktora, pak tam sedím v čekárně a pošlou mě domů a preobjednaji na bůhvíkdy, tak jsem jí za to rozhodnutí jako pacient vděčná.
letfenixa tady chodí uklízečky až někdy odpoledne, když už jsou děti ze školy dávno pryč.
Tabea a keď to dieťa bude v škole plakať a skrúcať od bolesti?
Nejak tomu nerozumiem. Tak buď s tým niečo mama spraví alebo nie. Vysvetliť dieťaťu, že je potrebné, aby na ten záchod išlo. Poprosiť učiteľov, nech ho podporia.
Jediné jej riešenie je nechať to tak?
letfenixaaž jednou přijdeš do ambulance s otcem a lékař vás pošle domů kvůli tomu, že běží pro dítě, kterému nic není,tak to možná pochopíš.
Matka předpokládám neřekne: kaslu na ni, ale třeba: pošlete ji prosím, ať se vykadi. Jenže takto se ta diskuze nevede, není tam vlastně žádná diskuze.
Je to: Dítě přišlo, že se mu zatočila hlava, přijeďte si pro nej. No u nás je to tak, že už to učitelům neříká. Ona nepotřebuje ani nechce domů, má nízký tlak a ten jí ani doma nějakým zázrakem nezvednu. Prostě si sedne nebo se o přestávce položí, na životě ji to nijak neohrožuje.
Tabea tady uklízečky taky chodí až odpoledne a celkem si dovedu představit, jak záchody vypadají po dvou přestávkách. Ale nechápu, proč jim na WC nesvítí světlo už víc než měsíc![]()
Evaeva v každé restauraci se musí úklid na WC podepsat co hodinu a ve škole je to jedno. No u nás to je nevím jak, ale děti si naštěstí nestěžovaly.
continuity jo no. Když budou hnusné záchody v restauraci, už tam nepůjdeš. Do školy musíš.
Evaevavzhledem k tomu, že u nás se tabule instalovala o vánocích je světlo úplně zbytnej předmět. No s tím úklidem mě to nikdy nenapadlo. U nás teda uklízečky na všech školách chodily až odpoledne, ale neměla jsem nikdy jako dítě pocit, že je tam nějak špinavo. Spíš na základce byly takové ty kabinky z papundeklu, jak ti couhaji nohy a na gymplu bylo strašně málo WC, tam studentky v podstatě tt kratší přestávky prostaly ve frontě, to bylo fakt jako nedůstojné. Já si myslím, že jsme měli na těch 12 tříd snad 4 kabinky a to děvčat bylo určitě víc než kluků...to bylo fakt zoufalý. Pak naštěstí proběhla rekonstrukce, ale ten první rok nebo dva si pamatuju, jak stojím věčně s taškou na zádech (tam jsme totiž chodili na každou hodinu do jiné třídy) ve frontě na záchodě.
Tabea dcera taky ve škole chodí na záchod jen v případě nejvyšší nutnosti. Když ví, že jde brzy domů, tak to raději vydrží a pak se cestou domů vyčurá s kamarádkou pod strom, je tam po cestě takové vhodné místečko. Já jí za to trochu hubuju, ale na druhou stranu jí chápu. Já to taky raději držela až domů. Na velkou ve škole nešla podle mě ještě nikdy. Oni tam mají papír jen v jedné roli před kabinkami a ona se (kromě jiného) bojí, že si neodmotá dost.
Ale za mých dětských let v té samé škole nebyl papír vůbec nikdy, tak aspoň v tomto se to zlepšilo ![]()
continuity nemyslíš vážne!
Samozrejme, že ako pacient to chápem. Nechápem to ako matka. Stalo sa to opakovane. Tak to nejak treba riešiť. Mala som to ako siedmačka. Opakované bolesti brucha. Akurát že vtedy som bola poslana domov bez doprovodu. Pamätám si, že som bola na sone v sobotu, ani nie v prac.den, to už teraz nehrozí. Záver- zastavené vetry, užívala som nejakú dobru pancreolan, upravilo sa to. Ale moji rodičia to riešili.
Ako to myslíš s tvojou dcérou? Vedia učitelia, že máva nízky tlak? Že sa jej z toho zvykne točiť hlava? Ak áno, tak ak príde za učiteľom, že jej niečo je, ten sa jej opýta, že či je potrebné volať rodičom, tak to robíme my. Alebo či vydrží. Navrhneme, nech sa napije. Neviem, čo od učiteľov čakáte. Nie sme diagnostici.
A záchody v nemocniciach sa umývajú s menšou frekvenciou ako v školách. V Martine v klientskom centre bol ten papier na podpisy výsmechom, podpis: " Bol som tu. Rumburak." , tam bol viac ako rok.
Tabea a keď to dieťa bude v škole plakať a skrúcať od bolesti?
Nejak tomu nerozumiem. Tak buď s tým niečo mama spraví alebo nie. Vysvetliť dieťaťu, že je potrebné, aby na ten záchod išlo. Poprosiť učiteľov, nech ho podporia.
Jediné jej riešenie je nechať to tak?
o pláči a kroucení bolestí nebyla řeč. Podle toho, co říkala, holka řekne, že ji bolí břicho a sekretářka jí zavolá. Co všechno řekne dítěti a co řekne sekretářce nevím. Jen to, že odmítne jet hned vyzvednout. Říkala jsem jí, že jsem jako malá měla bolesti břicha, až nakonec v nemocnici zjistili překyselený žaludek. Jestli mě s tím domů posílali nevím, pamatuju si, jak jsem to jednou hlásila učitelce a někdo (dítě) do toho volal, ať si udělám pár dřepů. To jsou zrovna třeba obtíže, kdy posláni domů nic nepřinese, ale řešit s doktorem je to záhodno.
Předpokládám, že není padlá na hlavu a rozmyslela si to.
Tabea tady uklízečky taky chodí až odpoledne a celkem si dovedu představit, jak záchody vypadají po dvou přestávkách. Ale nechápu, proč jim na WC nesvítí světlo už víc než měsíc
vidíš, to já žiju (ve vzpomínkách) ještě ve světě, kdy škola měla svého školníka a ten tohle řešil. U nás nevím, jestli školník je, viděla jsem ho před čtyřmi lety. Vedle přístřešku pro kola leželo rok na zemi napůl pod listím rozpadlý kolo bez sedačky. ![]()
Ale zas potmě není vidět binec. ![]()
Mohučanka já si ze základky pamatuju ten papír, co už byl naporcovanej a z jedny strany byl lesklej a z druhý hrubej a musel se chvíli pošudlat v ruce, aby změknul. ![]()
Myslim, že ten rolovací papír pak taky visel před kabinkami. A taky si pamatuju, že učitelka šetřila nějaký delikt spojený se záchodama a ptala se, kdo kdy byl. Ja hlásila, že jsem nebyla vůbec a nechtěla mi to věřit. To byla asi taky tak ta druhá třída.
Tabeaškolníka máme, dokonce bydlí ve škole
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí