Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline continuity
43200 příspěvků moje polička 18. února 2025 22:55

monis tak, že odstupné ti náleží je beze sporu, jenze ono ani ta výpověď pro nadbytečnost není pro zaměstnavatele úplně bez rizika, pakliže se zaměstnanec bude soudit. Je pro ně bezpecnejsi tvoje vypoved, to spíš bude důvod než pár peněz. asi bych v tomto případě zkusila dohodu s nějakým odstupným. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 19. února 2025 06:49

monis nevím, jak je firma velká, ale tři platy by je snad nepoložily. Nebo aspoň jeden a řekli na férovku, nepotřebujeme Vás, když se dohodneme, nabízíme toto odstupné...

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 19. února 2025 06:50

monis to je drsny! zkus se dohodnout na odstupnym.

videla jsem to uz v podobnem vydani, neprisla vypoved ale vzrustal tlak na zamestnance (performance improvement plan atd), ze strany firmy taktika jak si pripravit pudu pro vyjednavani o dohode a usetrit na odstupnym. takze bych na tvym miste formulovala nejakej navrh, od kteryho se odpichnete pro dalsi dohadovani, pardon jednani.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 19. února 2025 06:55

continuity přijde mi, že právě by firma upřednostnila odchod bez odstupného (a ráda toho dosáhla).

No zaměstnanec se bude soudit.. vím, že moje výpověď nebyla podle zákona. Bohužel jsem typ co do konfliktu nejde. Co si prostě nechá nas.. na hlavu a ještě poděkuje. Ale v tomto případě bych si fakt přála mít na to se soudit. Jak by to vypadalo...

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 19. února 2025 06:57

Lilly_Ku no ale nějakou dobu ten tlak trvá a nějaké odstupné nakonec zaplatí... Zajímalo by mě kolik to uspoření může být. Vím, že v Německu se to počítá jinak, ale v česku jsou to max. 3 platy. To se nemůže vyplatit.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 19. února 2025 07:06

bublifuk

ja s takovou politikou nesouhlasim, jen aby to bylo jasne. dva postrehy, za prve dost lidi se nesoudi a odejde rovnou, za druhe u IT platu nejaka uspora prece jen vznikne.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 19. února 2025 07:26

continuity Lilly_Ku bublifuk ja jim muzu maximalne tak pohrozit, ze vazne nastoupim a obratem zacnu stridat ocr a nemocenskou a v mezicase v praci oprasovat parapety

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 19. února 2025 07:33

monis Státní úřad inspekce práce poskytuje bezplatné právní poradenství, buď na tel. lince nebo osobně, zkus se podívat podle toho z jakého jsi kraje. Pomohli by ti utřídit tvoje možnosti a poradit s dalším postupem. Bez ohledu v jakém finančním stavu je firma, tohle je prasárna jak se chovají a držím moc palce, hlavně s nalezením dobré práce.

P.S. To trapné kličkování už jsem zažila jako pozorovatel u firmy, kterou by to fakt nepoložilo, ale někteří lidi v manažerských pozicích jsou sociopati, tam žádný jiný důvod nebyl.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 19. února 2025 07:41

bublifuk ono se nemusíš hned soudit, pro začátek stačí nechat vypracovat předžalobní výzvu a zaslat skrz právní kacelář zaměstnavateli. Já myslím, že každý zaměstnavatel ví, kdy porušuje zákon a jen zkouší, co si lidi nechají líbit. V mém případě to samozřejmě nelze použít, protože firma zákon neporušuje.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 19. února 2025 07:53

A nejvíc mně dojal muž, když jsme to spolu řešili tak úplně naivně řekl, "počkej, ale to by takhle mohl každý zaměstnavatel vydrbat s ženama po rodičáku, že jim prostě nenavýší mzdu a budou pracovat za menší mzdu, než kolegové a tím jí donutí odejít." No, vítej v životě ženy

Offline Aranel
6628 příspěvků moje polička 19. února 2025 09:33

monis tak aspoň se muž něco novýho naučil o světě!

Offline Janulik03
20318 příspěvků moje polička 19. února 2025 09:55

Pamätám si ako v jednej firme potrebovali znížiť stav zamestnancov. Tak riaditeľ prišiel s tým, že kto odíde dobrovoľne dostane odstupné. A potom keď vypovede ľudia podali, to poprel, ved idu na vlastnú žiadosť

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 19. února 2025 11:45
Reakce na bublifuk:

Lilly_Ku no ale nějakou dobu ten tlak trvá a nějaké odstupné nakonec zaplatí... Zajímalo by mě kolik to uspoření může být. Vím, že v Německu se to počítá jinak, ale v česku jsou to max. 3 platy. To se nemůže vyplatit.

​Kdepak, tady záleží na kolektivní smlouvě, je-li ovšem jaká. U nás to zkoušeli taky, jako že přeřadíme vás (některý kolegyně) na jinou (horší a ještě hůř placenou) práci a když se vám to nelíbí, podejte výpověď. No tak určitě pro nás to bylo dva měsíce na překážkách a odstupný za pět měsíců, celkem teda sedm platů - a to by se zaměstnavateli taková úspora už vyplatila (zbavovali se nejdřív pěti a pak ještě dalších tří lidí)! 

Mně je to jedno, jsem už důchodce... ale dost se divím zejména jedný kolegyni, která dostala výpověď rok před důchodem, že se s nima nesoudí. Chudák šla na pracák, čímž si na penzi moc nepolepší

Janulik03 

Dobrá sviňárna. Škoda že mu na to skočili.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 19. února 2025 12:30

monis ja bych naopak zacla diplomatickym navrhem, na eskalaci je cas :)

Offline continuity
43200 příspěvků moje polička 19. února 2025 12:35

monisjá jsem se zbalila a šla, ale jsem, co se práce týče, přesvědčená, že člověk si může jen polepšit. 

Pokud chceš vyjednávat, držela bych se toho, co radi Lilly_Ku. A pojmenovala bych tu situaci zcela jasně. řekla šéfovi: podívej, tobě je to trapný, mě blbý, dej dva měsíce odstupného a podepiseme dohodu, takže budete mít jistotu, že nedojde k žádnému soudu. Co když nastoupim a budeme se tu natahovat další měsíce bez výsledku? 

Tu dohodu do toho zahrn, pro firmy je velký benefit, pokud se ta soudní pře vyloučí. Když ti nabízejí, že budou platit i mrzky plat, musí počítat s tím, že tam nastoupis. 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 19. února 2025 12:54

monis me firma zpatky chtela, presto jsem dostala 4 roky starej mzdovej vymer....

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 19. února 2025 13:56

711990 Mně sice po návratu peníze trošku zvýšili, ale vzhledem k inflaci jen symbolicky, takže beru o dost míň než kolegyně, co původně nastupovala jako můj záskok.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 19. února 2025 13:59

711990 a jak ti to zduvodnili?

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 19. února 2025 14:10

monis U nás to neodůvodňujou, prostě je zvykem, že po rodičovský se vracíš na stejný peníze, jako když jsi odešla.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 19. února 2025 15:03

monis ze se za tu dobu nastupni plat na muj "level" nezvednul sice soucasne se mnou nastupovali novacci bez zkusenosti za o 15k vyssi plat, zatimco ja jsem pracovala samostatne, ale to sem jako nevedela. A i kdyz se to srovnalo castecne povysenim, tak jsem stejne porad pozadu za svyma kolegama, prestoze umime stejne. Jen proto, ze oni nastoupili za o tolik vyssi plat. 

Vari no presne, to je podle me fakt zakerny. Jako kdyby te nabrali zvenci, taky zaplatej vic.