Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline notna
9461 příspěvků moje polička 20. února 2025 10:25

A máte pocit, že to nevalorizování mezd firmy dělají i teď po té velké inflaci? Nebo píšete o zkušenostech nástupu před vysokou infalcí?

Moje zkušenost je jen s malými zaměstnavateli obvykle do 20 zaměstnanců, ojedinělě do 50. Tam není povinnost a ani prostor pro nějaké sepisování mzdové politiky apod a zahrnování do interních směrnic nebo předpisů. Ale z praxe dřív, když se ty mzdy zase tak moc nehýbali, tak se zaměstnankyně vraceli za tu mzdu, při které odcházeli na MD. Ale to je fakt dlouho, tak před cca 10 lety. V posledních letech a obzvlášť už loni se mzda vždycky navyšovala právě na tu obvyklou na trhu práce a i s ohledem na míru inflace. Ale nikdy jsem teda nazažila, že by zaměstnavatel navýšil na stejnou výši jako tomu, kdo byl po celou tu dobu v pracovním procesu. Mně to přijde spravedlivé. My teda neřešíme jen návraty po MD a RD, ale i zaměstance, kde bylo studijní nebo neplacené volno. Těm to taky nevalorizujeme na stejnou hodnotu jako těm bez přerušení. 

Offline Tabea
8154 příspěvků moje polička 20. února 2025 10:32

dzizisketa ja teda obdivuju všechny, co jsou tolik let doma a pak jsou schopné se rychle zapracovat. Já si přišla úplně mimo po 1,5 roce. I když jo, po pár dnech už to bylo dobrý. Ale devět let doma si fakt představit nedovedu.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 20. února 2025 10:35

dzizisketa Po devíti letech za stejnou mzdu je opravdu nesmysl. To u některých profesí by bylo i už pod minimální mzdou. Ale po devíti letech mimo bych pro seniorní postavení a plat, o kterém píše Černá kočka , rozhodně nebyla. V mém oboru je ten člověk po takové době úplně mimo. Pokud se teda neudržuje v obraze. Některé firmy platí školení i během MD, RD, nemoci, studia. Tam potom je to o ničem jiném. ale osobně si nedovedu představit 9 let nevypadnout z toho procesu a znalostí, když to nepraktikuji v práci.

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 20. února 2025 10:45

notna u nás teď nastavujeme na pozicích jak senioritu a pak výkonnost. Takže každá pozice má šest stupňů odměňování. 

Po mateřské bych to viděla tak, že se vrátí na senioritu, na které byla předtím s příslušným platem a výkonnost se nastaví nějak podle zkušeností (a ne paní, která odešla na mateřskou po pěti měsících nedostane automaticky tu vyšší). 

To si ale opravdu nemůže dovolit popsat každej, u nás kolem toho běhá celé HR + jedna pani na plný úvazek. 

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 20. února 2025 10:48
Reakce na Malvin:

Varijasně, že ten jejich. A možná ještě vyšší. Jenže zaměstnavateli jde o princip, aby si zaměstnanci nevyskakovali. To mne v bývalé práci naprosto otrávilo, ze jsem si v týmu neudržela skvělou pracovnici a přijala holčinu za mnohem vyšší plat, kterou jsem musela měsíce zaučovat. 

​Pokud je to takto, a moje hodnota na trhu práce takto vzrostla, opravdu nezbývá než zvednout kotvy a nechat se někde zaměstnat za ten tržní plat. 

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 20. února 2025 10:52

Černá kočka tak tady se holka vrátí na juniorni pozici, rozhodně bych ji nedorovnala plat na kolegyni, která byla devět let procesu, dřela a nabírala zkusenosti. Vzdyt to musí být hrozně demotivacni i pro tu kolegyni, řeší to ta seniorita. 

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 20. února 2025 10:58

continuity Právě že vím, kolik je za tou mzdovou politikoup práce, ve velkých firmách to mají zpracované, tak se divím, když se tu o korporátech píše, že při návratu je to za stejnou mzdu jako při nástupu na MD. Ale já to mám jen zvenčí z různých seminářů apod. zkušenosti vlastní s tím nemám.

Ale kamarádky, které se do korporátů vraceli dostali tu mzdu valorizovanou. Konkrétně to vím u KB, T-Mobile, Kooperativa. Možná i někdo další. Ale tyto vím jistě.

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. února 2025 11:02

notna ve zdravotnictvi se ti mzda navysi. Ono taky nikoho moc nezajima, co jsem zapomnela. Proste pokracujes tam, kde jsi prestala. Neumim si predstavit, ze bych jako atestovana mela mit jako absolvent. Kdyz za ne jeste rucim. Treba ve sluzbe. 

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 20. února 2025 11:03

continuity Bylo by to demotivující. Mně ten původní příspěvek od dzizisketa přišel napsaný velmi direktivním způsobem, z mateřské rovnou seniorní pozice, ale takhle to opravdu nejde praktikovat paušálně, to jsme ve shodě.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 20. února 2025 11:13

Jos Aspoň teda ta valorizace u vás funguje. Psala jse o svém oboru, kdy se ta daňová legislativa každý rok a s vývojem IT i způsob zpracování mění a devět let mimo na samostatnou práci není. Tím nemyslím, že se nedá rychle naskočit zpět. Ale za týden to asi nebude.

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 20. února 2025 11:13

Jos S tím co píšeš souhlasím, ale kdyby to byl opačný případ, že by lékař/lékařka před odchodem na rodičovskou neměl ani jednu atestaci (byl v podstatě v pozici juniorního zaměstnance), těžko by se dalo napsat, že takový člověk by se měl vrátit po RD jako seniorní zaměstnanec (v prostřední zdravotnictví tedy jako atestovaný) pokud si tu atestaci během RD nedodělal.

Offline Muslik
568 příspěvků moje polička 20. února 2025 12:00

notna moje širší zkušenost z vice korporatu (media) i v současné době je, že se prostě vrátíš do podmínek za kterých jsi odešla (a je jedno zda před rokem nebo před deviti). Rozhodně ti nikdo automaticky nenabídne nějaké dorovnání. Časem se to může drobně upravovat, ale zvlášť po X lete pauze to prostě nedorovnas resp nedozenes ty, kteri tam mezitim makali. Novy lidi nam tez nastupuji za daleko vyssi mzdy nez ti, co jsou tam treba 15 let. Myslim si o tom sve, nehodnotím, jen popisuji zkusenosti mé a z mého okolí 

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 20. února 2025 12:11

Muslik Zajímavé. A co na to odbory, jestli byli v některém? 

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 20. února 2025 12:53

Musliktohle skonci s tou novou směrnici o odměňování. 

My v it si zároveň myslím, že to zbrzdí růst platů. Protože, když naberes někoho o 10% víc,musíš dorovnat všem. 

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 20. února 2025 13:19

notna Ja dělám v korporatu o několika tisících zaměstnancích, na rodičovské jsem byla 2020-23, takze v době te velké inflace, proto mam takovej rozdil v platu oproti kolegyním. Odbory mame, ale je jim to uplne jedno.

Offline Muslik
568 příspěvků moje polička 20. února 2025 14:57
Reakce na notna:

Muslik Zajímavé. A co na to odbory, jestli byli v některém? 

​nejsou 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 20. února 2025 15:06

Prosimvas kde berete, ze dzizisketa psala ze se ma junior vracet jako senior? Psala, ze pokud odchazim jako ZKUSENY zamestnanec, mela by ta valorizace probehnout tak, aby se to dorovnalo na uroven, za jakou by nabrali STEJNE ZKUSENEHO CLOVEKA zvenci. Oproti "alespon tolik co ma junior, protoze po matersky prece kazda zhloupne". 

Jinak muj pripad spocival v tom, ze jsem nastoupila jako junior, otehototnela hned po zkusebce, ale zaroven jsem ten rok pred odchodem na materskou odpracovat zvladla. takze po 3 letech jsem se nevratila jako nekdo kdo o ty praci nic nevi, ale pracovala jsem rovnou samostatne A PRESTO v te dobe zamestnavatel nabiral juniory bez zkusenosti o 10-15k vys. 

Offline ziginka
727 příspěvků moje polička 20. února 2025 15:09

Muslik notna Ja jsem se nedavno vracela po cca 8,5 letech rodicovske, pracuji v korporatu, zakladni mzdu mam vyssi, nez kdyz jsem odchazela. Temer celou dobu na rodicovske jsem pro zamestnavatele pracovala na dohodu, takze jsem zustala v obraze. V mem oboru (ucetnictvi/dane) bych tak dlouhou pauzu tezko dohanela.

Ano, nekteri moji kolegove, se kterymi jsem nastupovala, byli za tu dobu povyseni na vyssi/manazerskou pozici. Nicmene tato pozice me v aktualni situaci ani nelaka.

Muj zamestnavatel bez problemu poskytuje zkracene uvazky a muzu pracovat na plny home office. 

Tim jen chci rict, ze nekde to funguje.

Offline letfenixa
10907 příspěvků moje polička 20. února 2025 15:20

V školstve sú tabuľky - roky praxe ( aj za MD), atestacie, iné vzdelávania. Mňa rok doma o nič neukratil.

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 20. února 2025 15:39
Reakce na dzizisketa:

notna 

Valorizovat na výši, za kterou by člověka na danou pozici nabírali (a samozřejmě ne juniora, ty pracovní návyky se obnoví velmi rychle), tedy jaká je aktuální výše odměn na dané pozici na pracovním trhu