711990 Kdyby ten prispevek uvadel neco o zkusenostech souhlasila bych, ale ja tam o zkusenostech fakt nic nevidim. I to tvrzeni o pracovnich navycich se bohuzel neda pausalizovat. Nekomu to opravdu naskoci hned, nekdo ani po roce .
Stěžovací vlákno
711990 to je hustý rozdíl!
Černá kočka no dobře, ale i tak by přece neměla dostat míň než nový junior, o jehož pracovních návycích nevíš (taky) zhola nic
Černá kočka no ja to z toho teda chapu uplne jasne - valorizovat na vysi, na jakou by brali tu danou matku vracejici se z matersky z venku a ne takhle. Proste posoudit ji jako externiho kandidata. A ne jako juniora kterej nic neumi.
711990 přesně, taky koukám, jak se došlo k takovému výkladu. ![]()
Co mě dneska fakt na*ralo. Dozvěděla jsem že, jeden pitoma z bývalé prace, pod kterým se tam jeho vinou kejvá židle, tak ve snaze si zachránit prdel šíří lži o tom, proč jsem já a jeden kolega odešli. Snaží se tím očernit jinou kolegyni, že to bylo kvůli ní. Na tom není ani v jednom případě ani zrnko pravdy. Štve mě to hodně, protože s těma lidma mám pořád dobré vztahy (i s tou kolegyní, to jsme měly úplně vždycky) a pořád celkem intenzivně spolupracujeme. Nejradši bych mu před nastoupenou jednotkou vmetla do ksichtu, že jsem odešla, protože jsem byla jen zástup za RD a v mezičase přišla jiná nabídka a ať laskavě nešíří tyhle bláboly. ![]()
Lama_z_Lana a nemuzes?
711990 Proti valorizaci jsem nenamítala ani půl slova, valorizovat mzdu/plat za dobu nepřítomnosti v práci je správné i když se to často neděje.
Já ten původní příspěvek kolem kterého se to tady točí opravdu pořád chápu tak jak jsem zareagovala. Když se člověk vrací z rodičovské tak má nárok nastoupit na místo odpovídající tomu co má sjednáno v pracovní smlouvě, je přeci nadbytečné zmiňovat, že je potřeba dorovnat na seniorní plat, pokud byl ten člověk v seniorní pozici tak má přece stanovený seniorní plat v té původní smlouvě, pokud je nevalorizovaný je to problém, ale ten nesouvisí s junior/senior.
Já tu debatu rozděluji na dvě části, valorizaci, tam je to jasné a potom to dorovnávání podle zkušeností a schopností a to není jednoduché a nedá se to nějak paušálně řešit a automaticky dorovnávat na kolegy, kteří třeba disponují většími zkušenostmi. Spousta pozic ve firmách není dělená na juniorní a seniorní a přece jsou mezi lidmi, kteří na nich pracují rozdíly. Mám i zkušenost s tím, že se snažil šéf jednoho oddělení dorovnat mzdu dvěma kolegyním, které se vrátily z mateřské. Nějakým způsobem se to profláklo a během půl roku odešli tři jiní, kteří byli nespokojení s tím, že za stejnou mzdu řeší mnohem náročnější úkoly. Takže ona ta nespokojenost může jít z více stran. Může být právem nespokojený rodič, který se vrací po RD, pracovní výsledky má skvělé a stejně je nějakým způsobem bitý za to, že byl doma s dítětem a stejně tak se může cítit nespokojený i někdo jiný, viz to co jsem popisovala výše. Férový způsob je to co psala @continuity kde mají určitý systém jak hodnotí zaměstnace a posuzovat zaměstnance jen podle pracovních výsledků a ne podle toho jestli se vrátili nebo nevrátili z mateřské.
Candance no vypadá to, že z toho bude celkem aféra, pěkně se to nabaluje. Uvidím, jak to bude pokračovat.
Dávat dětem prázdniny před termínem pro DPH by mělo být trestné!
Jak ti rozumím... poslední dítě se mi narodilo 19.3. DPH, DPPO a DPFO jsem řešila z hekárny
Černá kočka ale i v tom systemu co popisuje continuity se ty vracejici se zamestnankyni dorovna plat prece - aby byla v mezich ty skupiny, kam spada. Proste stanovis si nejaky od-do, dejme tomu ze na tu pozici je rozptyl 50-80 tisic s tim, ze 50 dostavas automaticky pridavaj ti do tech 80 na zaklade rocniho hodnoceni za vykon. Ale vrati se ti zamestnankyne, ktera odchazela v dobe, kdy jsi mela kriteria nastaveny na 30-60 a ona byla na tech 30. Kdyz ji nechas vratit se za puvodni mzdu, vypadne ti z te skupiny, protoze nebude dosahovat ani toho nejnizsiho garantovanyho platu pro jeji pozici. V tu chvili bys ji mela dorovnat do tech 50, protoze tyhle penize garantujes na jeji pozici kazdymu.
711990 Jak to presne funguje u platu nevim. Pokud tu debatu zuzime jenom na mzdy, tak pokud nekdo bral mzdu 30 v ramci rozmezi 30 -50 a po prichodu z RD je to pasmo dane 50-80 ( at uz je to valorizaci tj. dorovnani inflace nebo napr firma v ramci konkurenceschopnosti dorovnala mzdy na trhu prace obvykle), tak pri ferove nastavene mzdove politice bere zamestnanec aktualni hodnotu sve puvodni mzdy v tomto pripade tech 50.
Kdyz pouziju ten tvuj priklad, tak pokud je pasmo 30-50 (50-80), tak se da rict, ze na spodni hranici jsou juniorni zamestnanci a smerem nahoru seniornejsi. Kdyz nekdo napise o dorovnani mzdy a napise, ze by se to samozrejme nemelo dorovnavat na juniora, ale seniora, tak ja to chapu tak, ze se nebavime o situaci z 30 na 50, ale spis o situaci z 30 na 70 napriklad a takovy narust musi byt opodstatneny necim vic nez jenom navratem z RD.
Černá kočka Vidíš já to spíš chápala tak, že když byl někdo původně v tom rozmezí 30-50 na 50 tak není fér, aby v tom rozmezí 50-80 byl pořád na 50. Teda jako že když předtím byl senior, tak teď z něj nebudeme dělat juniora, když tam ty vědomosti a schopnosti pořád jsou.
DruI Nerozumim jak udelat ze zamestnance juniora. Pracovni pozice je prece v pracovni smlouve, takze kdyz nekdo odchazel ze seniorske pozice ma ze zakona narok zase na takovou pozici. Predpokladam, ze se porad bavime o situaci v mezich zakona.
Černá kočka Platově. Jak tu už padlo, tak zaměstnanci dost často nechají ten plat kde byl, místo aby ho navýšili podle současných standardů. Což se očividně všichni shodneme, že by navýšit měli :o)
DruI presne! Ja uz nevim, jak to vysvetlit jinak. Ze proste ten zamestnanec si za tu dobu co byl pryc ty znalosti uchoval. A nestal se z nej razem co se tyce dovednosti nekdo, kdo by prisel z ulice neznal tu praci. Naopak, behem zlomku casu zase zacne pracovat tak, jako predtim, zatimco novyho neznalyho (i seniora) musis zaucit. V tom je vyhoda toho vracejiciho se rodice a i proto si zaslouzi tu valorizaci.
uplne mimo - o kolik vam kazdy rok zvedaji plat, ze kdyz nekdo prijde po materske ma najednou o 10 -20 tis min nez ti, co tam tu dobu pracovali?
baltik u nas je to cca o 10%, ale ja jsem byla na matersky v dobe, kdy byla velka inflace a rust a ty platy se menily dost, ve smyslu ze jsem nastupovala kdyz se to skrtilo a pak se to rozjelo.
A jeste je zajimavy, ze nez jsem odchazela na materskou, nebyl mezi mnou a muzem nejakej zasadni rozdil, ale za ty 3 roky mu mzda narostla tolik a mne se naopak pak jeste snizila castecnym uvazkem (0.8fte), ze v jednu chvili vydelaval skoro 3x tolik nez ja.
711990 aha :)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí