Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:11

barbuchajá jsem s tebou.

Moje dětství: U nás se vždy jedlo vše, každá jsme si mohli říct jedno(!) jídlo, které máma vyndala z nabídky. Občas jsme si mohly u babičky říct, co bude k večeři, ale babička zažila válku a neumím si představit, co by nastalo, kdybych to pak odmítla a muselo se to dat slepicím. Dodnes si pamatuji to zhrození, kdyz jsem slepicím hodila nějakou nedostatečně obranou kost. 

Rohlik se šunkou k večeři jako náhradní plán vůbec nepřipadal v úvahu, většinou totiž nebyla doma ani šunka (byla za sociku příšerně draha kilo stalo tehdejších 100 korun) a ani rohlíky. Prostě táta přinesl čtvrtku chleba, ta se jedla ke svačině a zbytek se schoval ke snídani a k večeři byla... večeře.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2025 20:14

Kokoska ono je to v tomhle věku normální, jak se víc odpoutávají od rodičů mají (evolučně) jíst jen prověřená jídla, aby náhodou někde nesnědli nějakou jedovatou bobuli. Takže děti přestávají jíst i to, co normálně jedly. A u někoho je to holt horší a delší a evidentně ani babička není dostatečně důvěryhodný zdroj

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:16

Evaevajá vždy přemýšlím, jestli batolata takhle s jídlem evolučně vysiraly i v minulosti, třeba za války a co jim taková matka řekla, když konečně sehnala třeba vajíčka. 

Online Kokoska
35035 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:18

Karja jo, susenky, toho by zpraskali oba hromadu. Adela sni ty tri vrtule a pak chodi a knuci, ze ma "hladik", coz znamena, ze ma na neco chut, nejlip na sladky. Nabizim ovoce, zeleninu, kdyz nechce, smula, aspon na nejakou dobu. 

Offline barbucha blogger
35943 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:19

Ginger 

Sorry, do toho nejdu. To jídlo patří k sobě... navíc musela bych mít takový ty talíře co mívali v NDR, s přihrádkama (a to nemam) 

Karja 

Jo, mrkev ke kafi, to by měl syn radost

Hele dyk já taky vařim na přání, nenapadlo by mě jim něco vnucovat. Seš babička... no ale my u babičky jedli strašně rádi, doteď na její kuchyni vzpomínám a snažím se i podle ní... syn sám mi všechno chválí jak je to poctivý a klasický a nevošizený... a chutný... vono to neni v tom jídle obávám se. Ani nevěřim na nějakej psychickej blok, kluk je prostě rozmazlenej do bezvědomí, no. Už jsem si tady stěžovala na ten odklad co jim zařídili, kterej odnese chudák Adéla, bude se ve škole nudit - a taky kvůli němu. Přitom si nemyslim že by na tom byl nějak extra špatně, ale rodiče si ho prostě tak pěstujou.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:19

continuityJá jsem byla jako dítě prisernej jedlík a taky jsem podle toho vypadala.Ale žádný alternativy taky nebyly, ony by taky totiž nedopadly nějak lepe. Ale máma vařila spíš podle děti, aby to tak nějak více splňovalo ty dětské chutě než jich dospělých. A jako přešlo mě to úplně, dokonce jim rozhodně víc jídel než můj táta,kterej mě peskoval a jeho oblíbená průpovídka byla, že se naučil jíst všechno na vojně:D:DTak určitě. Takže ono to některé ty děti přejde, jak s nima jednat nevím, asi jak každej sám si myslí, že je nejlepší;-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2025 20:20

continuity ale vždyť i dospělí mají spoustu jídel, která nejedí, akorát že se jich to nijak nedotýká, prostě si to jídlo neuvaří. Spousta lidí třeba nepovažuje za hlavní jídlo sladká jídla. Já jo, takže u mě by se třeba někdy nenajedli. Nehodlám nikomu vyvařovat speciální jídlo, ale nějaká možnost výběru by být měla, jíst něco se sebezapřením jen, aby neměla hlad, podle mě neutváří zdravý vztah k jídlu. Ve válce zatím nejsme.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2025 20:23

barbucha já bych to tak neřešila. Jako co se stane, když to nesní? Neber si to osobně, každý má svoje zvláštnosti, někdo v jídle někdo v něčem jiném. Sama píšeš, že Adéla jí hezky. Přece nerozmazlí jen jedno dítě.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:24

barbucha Jako myslím, že jsi babička, že prostě to neřeš. I když je to těžký. Jak ve svý hlavě tak s nima, ona by to špatně dopadlo. Musej si na to přijít sami. Chutny, nechutny. Moje děti treba neradi jezdí k babičce a myslím, že jídlo je jeden z důvodu, že je tam nějak prudili asi nebo taky je to jiný než jsou zvyklý a fakt tam nechtěj jezdit, teď tam jezdej a nalepeny na mě, výměnej si tam za celej den s nima tři věty. To je lepší servírovat ty koblihy. 

Online Kokoska
35035 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:24

Evaeva to teda svet nasich harantu je plny jedovatych bobuli

Zajimavy je, ze z mych deti jedl hur syn, kdyz jsme do nej dostali sousto navic, tak nam vratil vsechno komplet. A ted ty jeho deti jedi lip nez druha dvojka, i kdyz v tatinkovi uplne priklad nemaji.

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:25

Karja tak mama samozřejmě nevarila schválně jídla, co nejime, nějak se to přizpůsobilo. ale zároveň pamatuji doby, kdy pečené kuře byl slavnostní nedělní oběd. Teď se máma vnoucatek vyptává, co by rády. Já ji už dlouho říkám, ať to prostě neřeší, protože čím vic se s tím jídlem nadělá, tím horší to bude. 

Offline barbucha blogger
35943 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:25
Reakce na continuity:

Evaevajá vždy přemýšlím, jestli batolata takhle s jídlem evolučně vysiraly i v minulosti, třeba za války a co jim taková matka řekla, když konečně sehnala třeba vajíčka. 

​Přesně! Vono právě ani za socíku nebylo všeho nazbyt. Tvl matka po hodině ve frontě na maso by asi nebyla přístupná nějakejm vofukům

A co z těch sněhovejch vloček vyroste? Rozcapenej třasořitka - a kdo mu na to bude zvědavej, když už nebude mít rodiče za zadkem? Na koho pak budou platit jeho hysteráky a nafouklý ksichty?

Offline barbucha blogger
35943 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:25
Reakce na continuity:

Já ji už dlouho říkám, ať to prostě neřeší, protože čím vic se s tím jídlem nadělá, tím horší to bude. 

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:27

barbuchaneumím si představit svoji reakci po hodině stání ve frontě na maso, když by mi řekli, že tu rajsku nechtej. Respektive spis umím a myslím, že by se každý druhý slovo muselo vypipat!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2025 20:27

barbucha no a nebylo to prostě tak, že když to za socíku ty děti nejedly, snědly prostě jen knedlík a aspoň zbylo víc na ty, co jim to chutnalo? 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2025 20:31

continuity u nás je pečené kuře nedělní oběd. Akorát ho máme jednou za čtrnáct dní, protože je to rychlé a všichni to jí

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:31

Evaeva

hele nebylo, já si vůbec neumím představit, že bych se nad jídlem ofrnovala. To vůbec nebyla věc k diskuzi. 

Moje děti jedly taky všelijak, ale spíš to byla otázka množství. Taky se mi úplně nedělo, že bych vařila na přání a oni to pak nejedly.

Online Kokoska
35035 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:32

barbucha mozna kdyz nebude nikdo, kdo by hysteraky a nafoukly ksichty resil, rychle ho to prejde. Kdyz ve skole nesni obed, bude hladem, nakonec pochybuju ze ted ve skolce ho nekdo prosi na kolenou, aby neco spapal. 

Offline barbucha blogger
35943 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:34

Karja

Evaeva 

Snědly knedlík, to klidně. Ale pak až do večeře nebylo nic jinýho. Navíc toho masa jsme nedostávali velký porce

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 09. března 2025 20:36

Evaeva

no to je ten rozdíl, sníst najednou celé kuře byl docela luxus. . Samotné stehna nebo prsa neexistovala (nebo to bylo drahé, to si už nepamatuji) a dost často ho náma prostě rozdělala, aby měla na polévku a víc jidel.

A to nebyla jen otázka kvalitnějšího masa, ale my jsme měli třeba domácí brambory, které se koupily na podzim a na jaře se z nich dělaly třeba bramboráky nebo halušky, protože k jídlu to jinak moc nebylo. Že seschlych jablek se uvařil kompot.