Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Sweet Potato
40496 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:14

Já (dítě normalizace) jsem s jídlem dělala asi strašný cirkus, pamatuju, jak máma hrála s vidličkou divadlo, abych aspoň něco snědla. A chleba jedině na vojáčky. A ani stopa tučného v mase či šunce. 

A hned tak něco nepozřít, to mi vydrželo hodně dlouho. Ani dnes nesním vše, co přede mne položej. Ale už se u toho necítím provinile.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:15

JankaM zbylé maso je co třeba? Vývar je lepší, když je tam nějaká kost, takže kuře kupuju celé a ze skeletu uvařím vývar. Krávu celou nekupuju, tak koupím aspoň kousek kosti na vývar. Nějak nechápu.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:28

barbucha Tak máš asi vnuka s názorem.  Já teda myslela, že nafukování se a urážení se,  je hlavně holčičí reakce. Té malé je mi líto, že ju brácha brzdí a jestli to bude celé dětství tak je to naprdlajs.

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:39

Vari a s tema odkladama je to aktualne jak? Ja o to moc nestojím, i kdyz dite je taky na konci června, alw mam v plánu ji přihlásit do nespádový zakladky a zrušení odkladu příští rok by me nepotěšilo 

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:40

Pinot Noir já vyvary vařím furt, všichni se nají, všechno se z toho sní...

Offline JankaM
3110 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:41

Pinot Noir kuře kupuju taky celé nebo stehna, upeču a sníme, případně nesnědené maso a ten výpek dám do polévky další den. Kosti nevedu vůbec. 

No však u nás se to jídlo tak neřeší jako jinde, jak tak koukám. 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:48

JankaM výpek z kuřete do polévky? Hustý, o tom slyším prvně. 

Potrefenáhusa jo, a použiješ je do X dalších jídel taky, ty krémové polívky dělám z vývarů, je to vždycky lepší než z vody.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:56

Pinot Noir jojo, to určitě je, nám teda ten vývar nezbývá abychom to dál používaly, ale dělala jsem třeba slepičí rizoto, část vývaru jsem dala do rýže aby se s tím upekla, ale naředila jsem to, at to není zas moc. A taky to chutnalo uplně jinak...

Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 10. března 2025 12:59

Nemohl by už dnešku někdo prosím pískat konec?

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:00

u nas byvalo peceny kure luxusni pochoutka a na zaver jsme se vzdy malem servali o to, kdo ten prazdny pekac vytre chlebem. 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:10

u nas byvalo peceny kure luxusni pochoutka a na zaver jsme se vzdy malem servali o to, kdo ten prazdny pekac vytre chlebem. 

​U nás taky, nedělní jídlo. Ve všední dny se jedla zvěřina.

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:11

Potrefenáhusa Od 2026/27 odklady až na naprosto výjimečný případy už nebudou, škola má bejt připravena na dítě, ne dítě na školu .

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:14

Vari no, to je pro nas taky trochu blby, zalezi, kolik tech spádových deti, ktery by jinak mely odklad, bude - 20-30%?

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:20

Pinot Noir tak ja jsem z chude delnicke=mestske rodiny, ve vsedni dny byl chleba s maslem:-) bezna vikendova jidla byla spenat s vejcem, rajska s vejcem, sekana a podobne. v nejhorsim ta jatrova omacka

Offline Sweet Potato
40496 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:20

dzizisketa Den blbec? Tlapkám.

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:24

viktorka_od splavu Já teda pečené kuře moc nemusím, ale ten výpek jsem vyškrabávala z pekáče rovnou lžící akorát nevím proč to tak je, ale prostě maminka má ten výpek z kuřete výbornej, já když jsem někdy pekla, tak i při dodržení postupu se mi výpek nikdy moc nepovedl.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:25

Nedávno jsme s kamarádkama měly bilanční rozpravu, našim dětem je většinou kolem 14-17, a přišlo na přetřes i to jídlo. Vesměs jsme se shodly, že to různé "vysírání" dětí s jídlem bylo úměrné s naší mírou tolerance toho prudění. A ta tolerance dost závisela na pocitu, aby dítě nemělo hlad, aby mu něco nechybělo, pak taky vliv okolí divící se, jak málo to dítě jí apod.  A přitom to paradoxně vedlo k tomu, že pořádný hlad děti ani nepoznali a pestrá a vyvážená strava se díky ústupkům taky moc nekonala, čím větší ústupky se dělali. Ale ve finále jsou to puberťáci, kteří žijí a jsou v podstatě zdraví. Zpětně bychom to jídlo tak neřešily, ale tak teď už je nám toto poznání dost k ničemu :-)

A největší paradox na tom je, že z té naší skupiny jediné dítě, které nemá ani jednu plombu v zubech je dítě, které bylo kojené asi týden a zhruba do deseti let jedlo jen tři jídla, dodnes pije jen sladké pití. A to kamarádka přiznávala, že na to čistění nebyla zrovna důsledná, když byl malý.  

Pinot Noir Taky některé polévky ráda vařím z vývaru. Ale na druhou stranu ten vývar je v chuti poznat, takže pak je tak chuť v určitém směru unifikovaná. Ráda to střídám.

JankaM Ono to neřešení jídla ve zdravé míře je ku prospěchu. 

Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:25

Sweet Potato 

Díky, škoda mluvit. Teď se mi zaseklo tlačítko "9" na stolním telefonu. Jako na co dneska šáhnu, co čeho se pustím, to dojebu (pardon my French).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. března 2025 13:32

Pinot Noir u nás se přes týden maso téměř nedělalo, což teda držím i já

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. března 2025 13:40

Vari aby nám to dítě na nespádovku za bráchou nakonec vzali. Ale myslím si, že se to ještě dvakrát odloží, jako všechno