Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:44

Potrefenáhusa Na naší vesnický základce se uz teď losuje ze spádovejch dětí, po zrušení odkladu to bude ještě větší peklo. Ja jim asi změním trvalý bydliště a dam je na základku do Prahy, jako spádovou by měli vyhlášenou bilingvní školu. Ale furt váhám, ani jedno řešení mi nepřijde dobrý.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:47

Evaeva u nás právě asi nebyl jediný den, kdy by nebylo maso. My jsme byli dost chudá rodina a navíc z díry, kde nebylo k sehnání nic, vždycky čumím jak puk u těch vzpomínkových diskuzí, jaké věci, které se u nás objevily až dlouho po revoluci, znali a jedli lidi z měst. Když mluví o dětství muž, který je z Českého Těšína, tak co se dostupnosti potravin týká, to byl úplně jiný svět. Jediné, kde jsme netrpěli nedostatkem, bylo právě to maso. A houby.

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:48

Evaeva No zrovna u tohodle je vzácná politická shoda napříč stranami :-D.

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:51

Vari mne prijde strašlivý nejaky delší dojíždění, kolik by to zabralo? 
mne by přestěhování do Prahy vyřešilo podle me 98% problémů, alespoň co se týče instituci pro obě děti a dojíždění do práce 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. března 2025 13:51

Pinot Noir my jsme měli všichni normální oběd někde, kromě mamky teda. Takže to bylo spíš z úspory času než peněz. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. března 2025 13:52

Vari no jenže pak se to začne rozpracovávat a zjistí se, že školy nejsou připravené, chybí asistenti a celkově se to nestíhá 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:52
Reakce na Vari:

Potrefenáhusa Od 2026/27 odklady až na naprosto výjimečný případy už nebudou, škola má bejt připravena na dítě, ne dítě na školu .

​To jsem zvědavá, jak se některé pančelky připraví z roku na rok na žáky typu Viktora. My máme vlastně ty nejlepší podmínky - odklad a potom nástup do takto skvěle připravených škol!

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 10. března 2025 13:56

Pinot Noir kiwi jsem jedla poprvé u jedné z babiček, které ho přinesla teta z Německa. Neznaly jsme to jinak vůbec a to bylo jedinkrát za mé dětství, co jsem to ochutnala. Ananas jen z konzervy, kubánské pomeranče aka fidelove granáty, mandarinky jen k Mikuláši. 

Meruňky vozil strejda z jižního Slovenska na zavaření a sníst jsme mohly ty potlucene.  

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:01

Pinot Noir Na základce jsme měli třídní, která se k nám na jižní Moravu přestěhovala kvůli ovzduší pro svoje děti a ta nám říkala, jak ji překvapilo, co v obchodech všechno u nás není. Prý byla Ostrava a okolí líp zásobené kvůli havířům. Ale jestli je to pravda, netuším. Jen jsem si na to teď vzpomněla, když tě čtu. 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:03

continuity teď jsem si vzpomněla, jak na jedné rodinné sešlosti mluvili jedni příbuzní o nějakém zvláštním ovoci, které jim teda "moc nechutnalo, a název to mělo něco jako kurichocho". Přišlo nám to s bráchou jako boží slovo a začali jsme to používat jako nadávku. O 25 let později mi došlo, že to bylo kaki churma.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. března 2025 14:04

Pinot Noir jo, teorie je to správná. Ale ta praxe...

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:05

Potrefenáhusa Autem přes pul hodiny, sockou o dost dyl. Plus jeste dalsi min. půlhodiny do prace. 
Pinot Noir v lete je u deti ve třídě muj junior s adhd, holka s autismem, kluk s dysfazii. Vsichni by byli adepti na odklad, ale čerstvě šestiletí pomažou do školy. Bejt na místě učitelky v první třídě tak normálně uteču, bude to šílený.

Offline Mrs.Robinson
608 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:06

Zrovna včera jsme s manželem rozumovali nad kornoutkem pistaciové zmrzliny z Angelata, že jsme v dětství vlastně vůbec nevěděli, co to ty pistácie jsou. I když pistáciová zmrzlina už byla - sytě zelená hmota divné chuti. Nebo sezam, neměla jsem tušení. Ten jsem znala jen ze "Sezame, otevři se", což pochopení moc nepomohlo.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:06

notna věřím tomu, my sehnali v Havířově i příčnou flétnu, v Olomouci ani Prostějově nebyla k sehnání, v Bruntále jsme se neptali. . V tom Těšíně měli navíc polské potraviny. 

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:06

notna to může být, havíři tehdá byly honorace, to bylo i ukázané v te minisérii o tom neštěstí. Tehdy vydělávaly peníze, o kterých se běžné "pracující inteligenci" absolutně nesnilo, pračka nebyl problém. 

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:10

Moje máma třeba odmítala smelit s bony, takže Tuzex byl obchod zapovězený, ale dodnes si pamatuji tu čokoládovou vůni. První skutečné džíny jsem si pak koupila až někde ke 30. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:11

ja prvni "neobvykla" jidla, napr. celozrnny rohlik, videla v Jeseniku, kde byla velka samoobsluha specialne zasobovana vedle sidliste kde bydlela sovetska okupacni armada

Offline Sweet Potato
40496 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:15

viktorka_od splavu Tenkrát existovaly celozrnné rohlíky? Kdyžo tom tak přemýšlím, kdo ví, jestli bych to byla jedla.

O přestávce jsme chodily do Malostranské pekárny pro uzel (velká zauzlená houska), holky si kupovaly i sladkou makovku, mně přišla divná a hnusná.

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:15

Vari pres pul hodiny mi prijde jeste celkem ok, no

Pinot Noir kaki churma se u nas na vanoce jedla strasne moc, musela se jíst az uplne měkká, jinak byla trpká a v tom stavu uz se zlevňovala na par korun, ja ji obcas na vanoce kupuju z nostalgie, ale tu trpkost, dokud neni uplne na šrot, mi prijde uz nema a jde jist i tuha 

kamaradka z Gruzie ji suší, jsou to pak strasne dobry takovy jak marsmelouny, roste jim to ve Tbilisi na zahrade 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 10. března 2025 14:17

Sweet Potato já znala kromě obyčejných rohlíků jen otrubové, hrozně škrábaly v krku a ve školce/škole byly obzvlášť často.