Jo a co jsem bydlela 10 let na Barrandově, tak jsem auto neměla a nepotřebovala, řídila jsem za ty roky v Praze párkrát, klidně si došla na malý nákup čerstvého jídla skoro každý den, odnesla ho v plátěné tašce, pohoda. Teď po cestě nakupuju 1x týdně a jsou to minimálně 2 velké lidl tašky vážící x kg plus plato jogurtů, to fakt nevím, jak bych bez auta udělala, věnovat pořízení potravin víc času odmítám, košíky a spol. nemám ráda, jídlo si chci vybrat osobně.
Stěžovací vlákno
My máme autobusovou zastávku před domem, školky, školy, doktory, obchody v docházkové vzdálenosti, já neřídím, ale stejně si neumím představit být bez auta. Myslím, že v tom hraje roli i typ bydlení, s domem to bez auta nejde. Není víkendu, kdy bychom nejeli pro brikety, zeminu, nářadí, dlažbu, nábytek, rostliny, s bordelem do sběru...
Bez auta se asi dá být, ale jednu dobu mi všichni ti kamarádi, kteří žili svobodně bez auta, a jen potřebovali odvézt tohle a dovézt tamto a svézt se někam, docela lezli na nervy.
otázka, co mají za auta. Do těch garáží v domech z té doby se totiž některá současná auta nevejdou, takový kodiq dveřmi neprojede ani omylem. Někteří naši známí v tom bydlí a na garážování museli postupem času zapomenout
Jak říkám, mám celkem velký auto a vejde se, i vystoupím a dítě vyndáme, tak to tady ten problém nebude.
Navíc v tomto domě jsme rodiny s detma jenom 2, zbytek jsou původní obyvatelé.
Já mám představu základních obchodů aka pekárna , zelenina, drogerie v te pesi vzdalenosti... no tak to ani náhodou. Tak holt beru všechno online, odmítám to tahat narvanou tramvaji nebo právě tu kvůli každý blbosti startovat auto.
Allysa my kvůli tomu vyškrtli skoro všechny nové bytové projekty, ve kterých jsme se tenkrát byli podívat.
Naprosto chápu. My ten výběr neměli, byť jsme dostali a má jiné výhody, ale toto mě hrozně štve
Lilly_Ku Takže nějaký fakta k tomu Defenderu: U nejběžnějšího současného modelu 110 pro až 7 osob je délka 4 323 mm, šířka 2 008 mm. Starý Defender 110 (tedy ten vůz do pouště) délka 4 639, šířka 1 790.
Současné auto vyšší třídy (a stejné cenové hladině) v kombíku, řekněme Volvo V90 pro 5 osob délka 4 645 mm, šířka 1 879 mm. Kia Ceed 4 600/1800, VW Passat 4 767/1 832.
Tyhle hejty na ty "ošklivý Defendery, co nám zabíraj místo" jsou fakt ![]()
Ja ted nedavno resila jeden projekt s jednim architektem a on mi pak ukazoval jeho dalsi velky projekt. Novou mestskou ctvrt pro 5500 lidina poli u D1 mezi Pruhonicemi a Prahou. Ze to tam bude uplne jine, zadny satelit, bude tam vsechno, aby tam lide byli cely den a nemuseli odtud odjizdet do Prahy. Skolky, skoly, kancelare, obchody... no uprimne jsme k tomu v kanclu byli dost skepticti, ze tam vsichni opravdu budou byldet a zit bez potreby dojizdet autem do prace a skol. Kdyz zakladni predpoklad vzniku tehle ctvrti je to, ze to je u Prahy, ale zaroven levnejsi nez byty tam, nikoliv to, ze by zrovna tohle pole bylo tak skvelym mistem, ktere by si nekdo vybral k bydleni.
Vlastne to je takovy dalsi jizak nebo jihozapadni mesto staveny o 40 let pozdeji. Bydleni s infrastrukturou, odkud ale ve vsedni dny stejne vetsina lidi odjizdi do centra do prace a o vikendech vypadne na chalupu. Jen bez metra s nutnosti mit to auto.
whiskas a hlavne tie implantaty chcú čas. Naši si dali robiť pred 9 rokmi horný chrup a dobre. A mama odvlani rieši dolný a samé problémy. Zápaly, hnisanie, ...
Allysa chápu! Já mám prarodiče u koospolu a tam taky není lautr nic. Kromě Šárky, ta je skvělá, ale rohlík si tam nekoupíš.
Zuzuli vždycky část lidí někam pojede. Ale když je tam aspoň nějaká ta škola, školka, obchod, tak to hodně pomůže. I tomu komunitnímu životu, že na ulicích i někoho potkáš. Ale takový projekt by měl být i na vlaku.
Ja uplne neznasam, ked ludia s rodinnym domom, s parkovacim miestom za branou pre dve auta, nechavaju auto na ceste, lebo su lenivi otvorit branu. Mame tu take ulice a prejazd je potom hrozny, kluckujem medzi autami na pomerne frekventovanej ceste. Jazdi tam aj autobus MHD a ten ma chudak casto problem sa vyhnut oprotiiducemu atu. A hned par metrov je bezplatne parkovisko k cintorinu. Ale nie, musia mat auto pred domom.
Malenge no kupodivu mi tohle říkala i kamarádka, která dojíždí denně po D1 do Prahy do prace
my jsme na D8 a tuhle jsme v patek odpoledne přejížděli kruhac, na kterej vede i sjezd z dálnice od Prahy, hodinu
vswchny doktory, logopedie apod ve všední den plánujeme s dojezdem hodinu, nekdy to nedame, od prahy jsme 30 km
Evaeva to ani tady u vas
aspon odpoledne po praci je vsechno pecivo v tech usmudlanych obchodech bud vyprodane a nebo uplne tvrde. Stejne s muzem vozime nakupy z centra od prace a nebo jezdime autem do globusu ![]()
Dost upinam sve nadeje na dokonceny Paprsek a tamni komercni parter. Ma tam byt albert, tak snad to bude ten lepsi a zasobenejsi, jako byl treba na hanspaulce, a ne ten zdejsi sidlistni. Treba tam bude konecne i nejaka kavarna. Jak na celem sidlisti muze nebyt misto, kam se da zajit na kafe? Sama cina a pivnice. Stanek nepocitam
Mrakoplas my mame taky dokonce dvougaraz a vjezd. A vjezd je mezi nasim domem a garazi sousedu, co mirne zasahuje na nas pozemek (uz 70let ale) a posledni auto co projelo byla starsi octavie. Takze tatovo audi nebo muj superb stoji proste venku. Dum i vjezd jsou cca z roku 1935 a tak vypdaji vsechny okolni domy a garaze a z na novostavby. Co s tim?
Lama_z_Lana máme to tak, mesto je síce väčšie, ale vzhladom k tomu, kde bývame, máme v 15-minutovom perimetri všetko potrebné. Autom chodím do nemocnice, keď sme chorí alebo keď veziem rodičov, inak pešo/bicykel/MHD.
Zuzuli tam bývalá billa a pak norma![]()
Já tu teda pečivo koupím i v sedm, nevím, kam chodíš. S kavárnama je to tu zoufalý, byli tu dvě crosscafe aspoň, ale ty se po covidu stáhli z Prahy. Ale tady se neudrží ani pořádná restaurace, není tu taková kupní síla, resp. prý jsou tu hrozné nájmy. Město to tenkrát všechno prodalo a takhle to dopadlo ![]()
Nicméně je tu o 100% víc všeho než u těch prarodičů, tam není opravdu nic, ani škola, školka, hřiště, lékárna, drogerie, všude musí minimálně tramvají.
Zuzuli na kafe chodím do helens nebo lazmrzky
Dojíždíme denně do práce z Phy do Nupak a Pyšel. Do Nupak je to mhdčkem minimálně hodina s dvěma přestupy a kílákem pěšky, autem 15 minut, Pyšely bez auta nelze. Naštěstí bydlíme na správné straně Phy a je to jedním směrem, většinou se nám podaří jet jedním autem a mimo špičku. Ale pokud máme nějaké odpolední povinnosti, musíme každý svým, jinak to prostě nejde. Do centra jezdíme většinou mhd, ale když je potřeba něco u mámy, auto taky vezmem. A ne, nestydím se, že máme dvě auta na dva lidi, ta samostatnost je k nezaplacení.
Jos Ve Vršovicích jsou garáže z 50. let, přesně, víc než starší Oktávka se tam prostě nevejde. Tuhle jsem tam pozorovala pána, jak zajíždí a vystupuje a byly to milimetry. Takže se parkuje venku na dvorku, není zbytí a někdy je to velká divočina (jednou jsem tam musela s dodávkou, zapotila jsem se moc).
letfenixajá jsem za to fakt vdecna, že to takhle můžu mít. Já bych nedala každodenní dojíždění, to fakt radši vyšší nájem/hypo.
andulka01 asi jsem ti slapla na kuri oko, mi je znacka uplne jedno, mluvila jsem o rozmerech a zminila i suv, proste velky auta.
edit: a o tom, ze bych byla rada, aby jejich pohyb ve meste byl omezenej.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí