Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 14. března 2025 21:35

Evaeva strasny to bylo vždycky, ted je to nesnesitelny 

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 14. března 2025 21:40

U nás je teda problém zaparkovat ve dne v noci. Vůbec nevím co bychom si bez té garáže počali. Občas se člověk ve všední den v poledne chytne, ale žeby to tady zelo prázdnotou, to fakt ne. Spíš přes den alespon nestojí auta ve vjezdech a křižovatkách. 

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 14. března 2025 22:22

jéé, s tím, že by každý měl mít služby, obchody atd. v dochozí vzdálenosti se pojí moje oblíbená konspirační teorie: "Plánují to proto, protože to pak ohradí a nikam dál nás nepustí!" . Takže úplně všechno se dá obrátit v důvod k odporu, pokud máte ten správný zdravý selský rozum! Fakt mi to sděloval někdo, kdo to myslel vážně.

Online Malvin
1649 příspěvků moje polička 14. března 2025 22:38

Tak teď je ten trend 15 minutového města;  mít do 15 minut od domu obchod, školu, služby. V naší nové čtvrti tedy jsou plné garáže i ulice. 

Online Karja
44760 příspěvků moje polička 14. března 2025 22:47

Malvin No muj muž to chce mít patnáct minut k vodě. Třeba se mu to i někde líbí a pak řekne "hmm ale tady je to daleko k vodě":D

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 14. března 2025 22:52

Malvin a počítá se do těch 15 minut i 15 minutovy interval autobusu? Protože je mi platné jak mrtvému zimník, že jsou to tři zastávky, když to jede v úterý a v únoru. 

Online Malvin
1649 příspěvků moje polička 14. března 2025 23:06

continuity to fakt nevím. A vztahuje se to spíš na městsky zastavěná území a vytváření městských částí, kde MHD jezdí pravidelně,  než na Kotehulky. Zatím se mi, jak z povzdálí sleduji, líbí zastavování nákladového nádraží na Žižkově. Tohle Praha 9 vůbec nevychytala. Ta výstavba mezi Harfou, Teslou, Kolbenovou mi přijde hodně nešťastná. 

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 14. března 2025 23:30

Malvin no jenže náš jediný hypermarket v okolí je těch 10 minut autem a tři zastávky busem, který jezdí takto. V docházkové vzdálenosti mám akorát nemožnou Billu. Lidl je 20 minut tramvají. Poštu nám zrušili, spádová je 20 minut busem,který taky jezdí v intervalu 12-15 minut. Tchýně bydlí přes les 45 minut pěšky a 40 minut autobusem, když se trefis do spoje. Všechno to je papírove Praha, žádné kotehulky. 

A pak jsou ty řeči, jak se může každý v Praze obejít bez auta. To jistě lze a do vnitřní Prahy autem nejezdím, ale nebydlí každý na Vinohradech nebo alespoň na metru. 

Online Malvin
1649 příspěvků moje polička 15. března 2025 07:36

continuity to město 15 minut je trend, co se snaží města docílit, není to nárok. A jestli to chce i Praha, bůhví. 

A obchod v docházkové vzdálenosti máš. Že to není tvůj oblíbený asi ten koncept řešit taky nemůže. A kde bydlí tchýně už vůbec ne. Já na poště rok nebyla, ale pěšky ji mám 45 minut. Ale pro mne pošta není něco, co bych měla mít u nosu. A bus, píšeš, že jezdí v čtvrthodinovém intervalu, žádné v úterý a v dubnu. 

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 15. března 2025 07:53
Reakce na Malvin:

Tak teď je ten trend 15 minutového města;  mít do 15 minut od domu obchod, školu, služby. V naší nové čtvrti tedy jsou plné garáže i ulice. 

​Jo, tohle bych si taky predstavovala,  bohužel to nemáme. Pak už by to auto zůstalo fakt víkendová záležitost.

Offline Kammila
771 příspěvků moje polička 15. března 2025 07:55
Reakce na Allysa:

​Jo, to dost pomůže. My se teda nastěhovali do staré zástavby a v naší bytovce z 80.let garáže jsou, no kromě naší jsou všechny plné krámů a starousedlíci parkují na ulici

​otázka, co mají za auta. Do těch garáží v domech z té doby se totiž některá současná auta nevejdou, takový kodiaq dveřmi neprojede ani omylem. Někteří naši známí v tom bydlí a na garážování museli postupem času zapomenout

Online Evaeva
příspěvků moje polička 15. března 2025 07:55

continuity jak píše Malvin jde o základní obchod, školku, praktika... A docházkovou vzdálenost k tomu MHD (aspoň bus bych teda chtěla mít blíž než 15 minut). To je, předpokládám, na každém sídlišti. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 15. března 2025 07:58

Allysa my kvůli tomu vyškrtli skoro všechny nové bytové projekty, ve kterých jsme se tenkrát byli podívat. 

Offline Kammila
771 příspěvků moje polička 15. března 2025 08:06

Janulik03 nedělej si iluze, že označení Soukromý pozemek problém vyřeší, někteří to budou stejně ignorovat. Bydlíme na kraji velkého města, dál jsou už jen lesy, louky...takže lidi přijedou autem, zaparkují nám na příjezdové cestě (v lepším případě, to se dá ještě objet a neřešila bych to) nebo když už tam není volno tak přímo do vjezdu do garážeNaši mladí bydlí vedle a řeší to samé. Na jaře začnem na příjezdovkách stavět společnou bránu, jiná cesta není a situace je každým rokem horší

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 15. března 2025 08:09

Kammila jj, auta jsou cim dal vetsi, bohuzel. s tim souvisi nutnost vice prostoru na garazovani, vice prostoru na ulicich na parkovani atd.

u nas po meste jezdi a parkuje krome jiz klasiky suv taky par denenderu :D a takovych tech vozu do pouste, vidim to teda i v braniborsku v okolnich vesnicich, abych byla fer. pak jeste bych teda zminila specialne u nas v okoli vsechny ty karavany, co si lidi nakoupili a prestaveli za corony. ktery 90% casu stoji a zabiraji misto.

podle me tyhle auta absolutne do mestskyho provozu ani parkovani nepatri a mely by byt odstaveny nekde na kraji mesta na park and ride nebo jak se to jmenuje. no uvidime, co vyvoj prinese :)

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 15. března 2025 08:30

Já v tom patnáctiminutovým městě žiju a je to ta úplně nejlepší věc. Všechno, co potřebuju (nákupy, zábava, pro mě důležitý instituce), obejdu do deseti minut, i tu práci mám 10min MHD nebo na kole. Pro mě je naopak auto takovej symbol nesvobody a doufám, že ho nebudu dloooho potřebovat. Nejlíp vůbec

Offline continuity
43198 příspěvků moje polička 15. března 2025 08:45

Malvin

Diskuze začala u aut, já nenárokuji, že mám mít vše pod nosem, jen ze všech stran poslouchám, jak to auto v Praze není potřeba. Takže říkám, že mnoho lidí bydlí tak, že ta potřeba vážně je,pokud nechtějí strávit půlku volného času v MHD. 

K naší samosce: Přímým důsledkem toho, že je ten obchod jediný v okolí, je to, že je příšerný, protože pro mnoho lidí nemá konkurenci. Urbanisticky tomu nerozumím, ale ekonomicky už trochu jo.

Offline Janulik03
20317 příspěvků moje polička 15. března 2025 08:54

Kammila no jo, ono to nie zas tak často, a v lete to az tak by nevadilo. Ale v zime ked si to odhadzeme a niekto si tam vlezie, zamkne auto a niet ho, tak to naštve. V meste su zvyknutí ze parkoviská sú očistené, na dedine to tak nie je. Minule bol muz vonku, tak prišiel k nim že súkromné, pan auto zamkol a odkráčal. Tak mu teda to auto zablokoval svojim a potom vecer pan vytruboval aby ho pustil. Tak to bolo také nepríjemné 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 15. března 2025 09:20

Potrefenáhusa Tabea my taky, na šířku by se vešlo v pohodě, ale nájezd je takovej, že na dnešní nízký spodky aut není dělanej, takže stojíme na ulici, vždycky v létě na to nadává

A i u mě to platí s tou životní etapou, mně se mění nejen ta potřeba vlastnictví auta, ale i místo,kde žiju. Do 30 jseme baal bez auta v Praze a hodně spokojená, pak jsem zas už nemohla v Praze vydržet a odstěhovala se, takže jsme oprášila řidičák, teď s malým dítětem si to zas umím  v Praze představit, ale pořád jsem radši na maloměstě.  Bez auta tu zůstávám nerada, jede nám sem jeden autobus za hodinu (ve špičce), jinak jsou tam 2 hodinový prodlevy, takže i když tu funguju tak z 80 % bez auta, ale pro těch zbylých 20 % je v podstatě nezbytný.

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 15. března 2025 09:31
Reakce na Potrefenáhusa:

Evaeva strasny to bylo vždycky, ted je to nesnesitelny 

​nevím, kudy konkrétně myslíš, samozřejmě chápu, že není Praha jako Praha, ale s tímhle dost nesouhlasím. Poslední 3 roky to bylo kvůli rekonstrukci Barranďáku dost pekelné, teď po dokončení pohoda, začali jsme i vstávat o 15 minut později A jsem ten neoblíbený druh, co jezdí každý boží den i s dětmi ze Středočeského kraje, bydlíme těsně za hranicí Prahy. Nikomu před domem neparkuju, jezdím do úplného centra a auto zůstává za bránou na soukromém pozemku buď u práce nebo u školky. Časová úspora obrovská, o pohodlí se ani nezmiňuji, nejdřív vyhazuju jedno dítě v MŠ, pak druhé v ZŠ a pak do práce, kdybych to měla zvládnout vše MHD, bude to trvat o hodně dýl, jinak máme bus i vlak, aby pak kluci mohli být samostatní a ta doprava je ok, ovšem když každý jede rovnou na to své místo určení, pro mě by to teď se třemi různými místy (byť jsou vybrané v dochozí vzdálenosti od sebe) bylo peklo.