Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 15. března 2025 11:21

Evaeva do lazmrzky chodime taky, ale to uz nepovazuju za to sidliste, jak to je za jeremiasovou. Tam to ale mame fakt radi, od nas je to kousicek a spojeni super cisteho hriste pro deti a stolu kavarny hned vedle, povazuju za genialni. A hned vedle je pekarstvi. Stejne tak chodime a hriste a pumptrack k waltrovce, tam je taky vic kavaren. A nebo v reporyjich bistro na namesti, pivovar, sokolovna... prokopsky pivovar ma k nam rozvazku zadarmo

Ja jsem zjistila, ze jsem strasne rozmazlena tema dejvicema. To bylo opravdu patnactiminutove mesto. Vsechno, co bylo treba, bylo po ruce, ale zaroven to bylo kousek tramvaji na letnou, do stromovky nebo na petrin. A po tramvaji se mi styska. Tady, kdyz pred casem nekdo v pondeli rano skocil pod metro, tak jsem mela jedine stesti, ze jezdim uz ze stodulek, protoze na luzinach se do nahradniho autobusu uz nikdo nevesel.

Ja jsem strasne spokojena s nasim bytem, miluju ho, ale s mistem jsem se zatim nejak neztotoznila. Ma sve vyhody, ale treba po cistych hristich, kde behalo moje dite bez bot, a skvele dejvicke skolce se mi fakt styska. A kafe oleandr, kde jsme s kamaradkou utratily jmeni za kazdodenni kapucino cestou na hriste. Proste tohle je pro me misto, odkud musim porad nekam odjizdet, treba jen na ty nakupy.

Ale mame tu ted u domu skvele nove hriste, ktere dokoncili v zime, pres ulici je ten paprsek, verim v lepsi casy

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 15. března 2025 11:24

Bydlíme na vesnici, ale je tu všechno, doktoři, školka, škola, obchod, hospody, vlak bus. Do města na obě strany 20 minut autem/vlakem. Takže my jsme asi ten urbanistický ideál. A stejně nakonec jezdím do práce autem. Když byli kluci malí, abych stíhala vyzvedávání (protože ve čtyři tady končí školka i družina) a pak už jsem si zvykla. Teď jezdíme ráno spolu se starším a vlastně většinou i odpo domů, když má trénink (3x týdně). Před dvěma rokama jsem o prázdninách neměla chvíli auto a bylo to na prd. Ráno ještě ok, ale odpoledne  jsme se vracívala z terénu tak blbě, že jsem pak měla skoro hodinu čas do odjezdu vlaku. Takže mám v plánu se do vlaku vrátit, až dětičky vyletí z hnízda.  

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 15. března 2025 11:27

andulka01 Nupaky jsou od nas kousek a nedovedu si predstavit, jak bych se tam bez auta dostala. Jezdime tamtudy do Rican a je to autem asi na pul cesty, tak 10 minut. Taky mame dve auta a kdyz je jedno v servisu, musi se planovat dost peclive, kdo kdy bude to zbyle potrebovat, a to ani nejezdime do prace kazdy den. 

Parkujeme v garazi nebo na dvore, v nasi ulici jsou venku stani jen na jedne strane a je jich 5 na sedm domu, pry "pro navstevy". Jedno je invalidni, tam nikdy nikdo nestoji. Dalsi 3 jsou u naseho plotu, na jednom trvale stoji protejsi soused, v jeho garazi je auto jeho zeny a spousta bordelu. Dalsi misto nebo dve zabira dalsi chlapik z protejsi strany ulice, ten ma pro zmenu garaz na jedno auto, ale auta tri (hodne velky mercedes, jaguar elektro a porsche) a vetsinou u nej jeste byva pritelkyne s velkym volvem. Kdyz k nam prijede navsteva, bud ma stesti a misto venku je, nebo stoji pred nasi branou, pripadne zajede do dvora.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. března 2025 11:54

Zuzuli no protože Dejvice mají mnohem vyšší hustotu obyvatel a taky jiné složení. Proto taky lazmrzka může být jen v té britské čtvrti. Sídliště má prostě svoje specifika jako každý jiný typ bydlení, kvůli kavárnám se sem nikdo nestěhuje.

Mně samozřejmě taky chybí pekárna, řezník... ale tyhle lepší dražší provozy se tu neudrží. Je to něco za něco.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 15. března 2025 12:16

Jos ja nevravim o vas ale o situacii tu. Pri domoch nie su garaze ale proste vjazdy do dvora. Siroke dostatocne. Nikomu sa ale nechce otvarat branu, ked moze parkovat na ulici rovno pred domom. Ze tym stazuju premavku je niektorym jedno.

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 15. března 2025 12:28

Lilly_Ku To ty jsi zmínila konkrétní model, aniž by sis našla fakta, tak jsem s dovolením reagovala na evidentní nesmysl. Ale ok, hejtujeme "velký" auta, takže dle této logiky na parkoviště před město pošleme rodinný kombíky a mpv, řemeslnický dodávky a pod.

K těm rostoucím rozměrům - velkou část zabírají nárazové zóny pro bezpečí posádky a okolí, dle norem EU. Rozměry aut tím hodně vzrostly, ani Mini už není mini.
A tyhle auta už určitým způsobem omezovaná jsou - dražší pojištění, v mnoha zemích dražší dálnice, trajekty...

Naštěstí se zatím můžu svobodně rozhodnout jestli a jaké auto chci provozovat. A pokud nejsem dement, tak asi nebudu parkovat sedmimetrový karavan na ulici nebo F250 třeba v Kaprovce.

PS: ano, mám toho "fujky" Defendera, ó hrůzo, ve městě. Zabírá míň místa než Focus.

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. března 2025 12:36

andulka01 jenom spitnu ze hybridy a takova Tesla jsou taky kolikrat vetsi i nez ten bezny kombik. Tata ma hybrida a na delku je to rozhodne vetsi nez muj obyc kombik. Ale za zachytna parkoviste bych treba ja byla moc rada. V krajskem meste potrebuju nekde zaparkovat, protoze v arealu nemocnice neni pro zamestnance misto. Vzit si mhd mi nevadi. Ale takhle proste presne parkuju nekomu u pozemku v nejake bocni ulici. A ne autobus mezi mym bydlistem a zamestnanim neexistuje. Mam to pesky 2,5km na zastavku. S parkovanim v Liberci je to extremni katastrofa. Navic na male plose nemocnice, poliklinika, univerzita, velika skola a asi pet skolek. Treba v osm rano je to uplna apokalypsa, jak na te hlavni vyskakuji z aut deti apod. Reseni to nejspis nema zadne. 

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 15. března 2025 12:46

Kokoska Jak má Praha super MHD, tak ty přesahy za hranice jsou občas dost naprd. Já bych i celkem ráda jezdila, v mhd ráda čtu nebo poslouchám muziku, ale ten čas je moc. Plus jsme v tý komerční zóně, vůbec nejdál od autobusu. Firmy, které jedou na směny, mají nasmlouvané dopravce, my dojíždíme auty všichni.

Přítel má maminku, děti a vnouče a nakonec i koníčky v Benešově a okolí, takže i kdyby si našel práci tady v Praze, stejně by tam jezdil. Tak je to prašť jako uhoď, no. Když máme jedno auto v servise (u našich rachotin celkem běžná situace), taky přesně, je to pro mě plánování, kombinace homeoffice a komplikované spolujízdy s kolegou, v nejhorším si přes týden můžeme půjčit auto od švagra (ale to je až jako poslední, hrozně nerada to dělám).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. března 2025 12:52

Jos no ty záchytná parkoviště by určitě pomohli. Ale hned v závěsu musí jít zpoplatnění parkovacích míst ve městě nebo přímo vjezdu do města. Ale v tvém případě mi teda spíš přijde na pováženou, že v okolí nemocnice není parkovací dům pro zaměstnance, přecejen na Liberecku budou lidé na autech vždycky víc závislí než v Praze.

Offline Raduza
příspěvků moje polička 15. března 2025 12:54
Reakce na Lilly_Ku:

edit: a o tom, ze bych byla rada, aby jejich pohyb ve meste byl omezenej. 

​Nerozumím proč.  Jak psala andulka01 rozměrově je to prast jako uhod.  

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 15. března 2025 12:56

andulka01 myslim, ze nenajdeme spolecnou rec, ja nikde ridice nelyncuju, vyjadruju svoje preference ohledne mestskyho prostredi a toho, jak ma byt pouzivany.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 15. března 2025 12:58

Raduza psala jsem o tom, ze velky auta za me do mesta nepatri, konkretni znacka byl priklad.

Offline Raduza
příspěvků moje polička 15. března 2025 13:01

Lilly_Ku mě nejde o značku,  jde o to že průměrné SUV je rozměrově obdobné jako průměrný vůz střední třídy.  

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 15. března 2025 13:02

jako dalsi priklad me preference :) bych uvedla (u nas) defaultni tricitku ve mestech, krome useku kde je vyslovne povolena vyssi rychlost (tedy naopak k soucasne situaci). asi to jeste par let bude trvat, ale myslim ze je realisticky aby to casem bylo zavedeny.

nedavno schvalili prvni krok timto smerem, ktery dava mestum vice volnosti v urcovani mist, kde bude omezena rychlost.

Offline Kammila
771 příspěvků moje polička 15. března 2025 13:03
Reakce na Janulik03:

Minule bol muz vonku, tak prišiel k nim že súkromné, pan auto zamkol a odkráčal. Tak mu teda to auto zablokoval svojim a potom vecer pan vytruboval aby ho pustil. Tak to bolo také nepríjemné 

​no přesně! Oni se vrátí z procházky a jsou dotčeni, že nám vadí jejich parkování na soukromém pozemku a nemůžem vjet z/do garáže. A do hodně vyhroceného sporu je ošemetné jít. Tak tam postavíme společnou bránu a bude. Původně jsme chtěli zachovat, aby všechny tři domy byly samostatné (kdyby se některý v budoucnu prodával),  ale nic jiného nezbyde no. Ono se to nějak táhne od covidu, v té době si lidi zvykli víc jezdit na okraj města

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. března 2025 13:04

Lilly_Ku u nás to bude trvat ještě pár desítek let spíš a jsem taky pro 

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 15. března 2025 13:09

Raduza

pod tu pomyslnou hranici se urcite vejde par hodne komaptnich suv a par velkych vozu stredni tridy bude nad ni, ano. takze timto upresnuji puvodni vyjadreni.

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. března 2025 13:19

Evaeva parkovaci dum se stavi ale kapacita stacit nebude. Nase nemocnice ma extremne spatnou polohu na kopci uplne uprostred mesta, bez pozemku kde by mohlobyt parkoviste. Zaroven az do minuleho roku nejezdil k nemocnici praktick zadny autobus. Takze pro nemocne a nemohouci to znamenalo min 500m do prudsiho kopce pres nekolik prechodu. Takze to generuje ze skoro kdo muze se snazi jet autem aspon s nekym, kdo ho v te nemocnici vysadi a pak krouzi okolo.  Personal parkuje na par parkovistich okolo ale na misto i dlouho cekas (je vic zajemcu nez nasmlouvanych mist). Ja teda vic jak z poloviny jezdim rano s muzem a synem, muz ma jednu pobocku firmy primo u skolky, ale ja tam logicky parkovat nemuzu. Kdyz to jde tak preferuju tuhle variantu, odpo pak uz si se synem kdyztak program najdeme a jdeme aspon nakoupit nebo tak a muz nas nekde nabere. Nebo parkuju u vysoke skoly, kde zase zabiram mista studentum, ve spicce jsou pak auta i treba na hrane krizovatky, kdy pri odbocovani vubec nevidis a zaroven se vejde na vozovku uz jen jedno auto. Nastesti jezdim brzo a odjizdim pozde

Online Sweet Potato
40496 příspěvků moje polička 15. března 2025 13:23

Kammila Hehe, copak to, na soukromém pozemku na ulici. Ale představ si centrum Prahy, vnitroblokový dvůr. Vrata přes den střídavě otevřená, navečer se zamknou. A v pozdní večer chaos, urgentní telefonáty...Nějaká píp si tam odpoledne vjela, zaparkovala a odešla. Večer se vrátila, upsik, vrata zavřená. Takže si zavolala policajty a ať ji koukáme vysvobodit. Čili vyskočit z postele a jet přes celou Prahu. Tak určitě.

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 15. března 2025 13:24

Jos to nešpitej, to je zajímavý, to mě nějak nenapadlo mrknout na ně (ajo, tyjo, Tesla 5 metrů!).
PR parkoviště chybí všude, tady jsou velkou ostudou Prahy a Středočeského kraje. Jeden čas jsem dojížděla z Kladenska a taky to bylo strašně blbě řešitelné, na Zličíně se nedalo najít místo už v sedm ráno, nic jiného v tom směru není. Nojeje, nějaké ty pokuty z Lazarské jsem měla a těsně před svatbou (jakože fakt den před) mi ho odtáhli :-)