Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Pinot Noir
29933 příspěvků moje polička 17. března 2025 10:32

notna já do města autem vůbec nepotřebuju, provoz v historických částech bych omezila na nutné minimum, jsem všemi deseti pro města pro lidi a chodce. Ale na druhou stranu nemám ráda šíření bludů a dojmologie.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 17. března 2025 10:46

Pinot Noir Bludy nevím, co myslíš. Co jsem psala, je můj dojem z toho, co vidím okolo sebe. Kam se vlezla tři auta se s jedním obřím vlezou už jen dvě. A nemyslím, že to bude výjimečný.

A sama u sebe vím, jak je někdy těžký se pohodlnýho auta vzdát. Kolikrát raději skočím do auta, v nagivaci zadám nejrychlejší cestu, což někdy znamená, že mě to vede nějakou klikatou cestou mezi silně obydlenou zónou misto toho, abych si to líp naplánovala a jela hromadnou. Ale i tak jsem tým omezit auta ve městech.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 17. března 2025 10:51

To mi připomnělo, že navigace je taky hrozný nešvar, jak občas vede kvůli úspoře cestou, kde je většinou provozo mininální a ty komunikace tam nejsou ani pro větší provoz vhodné. My máme takovou vesnici po cestě. Mimo hlavní tah, ale s kolonami při velké špičce navigace ukazuje cestu přes tu vesnici. V poklidné vsi mají teď skoro každé ráno dopravní kolaps. Tam teda jezdím, jen když je na tom hlavním tahu nehoda a nejede to vůbec. Když už musím jet autem ve špičce. 

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 17. března 2025 11:13

notna ... Kam se vlezla tři auta se s jedním obřím vlezou už jen dvě.

Velka stani jsou tam mozna prave proto, aby mela kde parkovat velka auta? Nebo mas dojem, ze by bylo lepsi vyznacit 3 mala stani a velke dlouhe auto bude parkovat na dvou? To by bylo kriku. 

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 17. března 2025 11:20

notna závist je takový nejrychlejší argument a je jedno co to je, suv, tři auta v rodině parkující na veřejné komunikaci...dalo by se toho vymyslet

Pinot Noir uznávám, že hilux je pick up, ale přijde mi, že ta největší suv se předkem až tak moc neliší, ale přesně změřené to nemám. Prostě mně to auto nesrazí na úrovni pánve, ale až hrudníku/krku...

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 17. března 2025 11:23

Kokoska Podle čeho je to vyznačené vubec netuším. Je to tak aspoň 10 let,  co to místo znám a vůbec nevim, jedtli to odpovídá nějakým předpisům. Jen píšu, ze s čím dál většími rozměry aut toho prostoru na parkování ubývá. A vzhledem k větším autům, jejich většími počtu a nemožnosti nafouknout ten prostor, asi jiné řešení než omezit auta v exponovaných místech nebude. 

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 17. března 2025 11:47

notna s tim souhlasim, at se klidne vjezd do centra pro nerezidenty zpoplatni nebo zakaze - krome treba IZIS a zasobovani. Pak ale budou muset byt parkoviste treba u konecnych stanic metra, ne ze se bude parkovat horkotezko v ulicich. Treba na Hajich by se hodilo, i misto by tam v soucasnosti bylo, nevim, co s tou loukou mezi panelaky zamysleji.

Offline Pinot Noir
29933 příspěvků moje polička 17. března 2025 11:59

Kokoska parkoviště u metra v Letňanech taky nestačí, o půl deváté už je plné. Kbely jsou zastavěné auty, jejichž řidiči nasednou na autobus a teprve tak se přibližují ke konečné metra. Od té doby, co zřídili autobusovou zastávku u pivovaru, to podle parkoviště vypadá, že hospoda je pořád plná, ale ve skutečnosti jsou to jen odložená auta lidí, kteří pokračují MHD do centra. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. března 2025 12:06

Pinot Noir ty parkoviště jsou hodně podceněná. Další věc je, že je potřeba lidi naučit, že nemusí jet až do Prahy, ale třeba někam na vlak (kde samozřejmě musí zase být to p+r). Ale v praxi se ukazuje, že i "znepříjemnění" použití auta jako je snížení kapacity ulic nebo výrazné zdražení parkování mimo to p+r dokáže snížit počet aut.

Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 17. března 2025 12:14

Evaeva 

Navíc autem se po Praze pohybuje spousta lidí v ní přímo bydlících, ne jen už vlastně Středočeši z okolních vsí a měst. Ty P+R nevyřeší.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 17. března 2025 12:17

Evaeva ja rozhodne nejsem tym autem vsude, ale treba my kdyz jedeme na vikend do Prahy k pribuznym, tak s tema peti taskama na vikend, co v zime bezne vozime, je to verejnou dopravou opruz. Navic kocar je taky pripad sam pro sebe. Muz ted jel s detma vlakem z Moravy s kocarem a to bylo teda neco, ja bych na to nemela nervy. Treba Chodov byl na parkovani uplne v pohode a ted v Michli katastrofa, takze kdyz jedeme autem, tak se koordinujeme s jejich sousedy, aby byli pryc a my parkovali na jejich miste v podzemkach.

Offline Ginger
1217 příspěvků moje polička 17. března 2025 12:22

Evaeva a existuji nejaka data, ze omezeni prujezdu opravdu odradi lidi od jizdy do Prahy. Ja to teda nepozoruji, spis naopak. Kolony jsou vsude a aut ze strednich Cech pribyva. Alespon podle meho empirickeho pozorovani jedne prijezdove cesty na severu Prahy, kde je k dispozici i dalnice. 

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 17. března 2025 12:41

monis obcas pouzivame parkoviste v garazich na Chodove, je to za 50Kc/den. Kdyz jedem nekam do centra na delsi dobu, je to nejjednodussi. 

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 17. března 2025 12:41

Evaeva moje kolegyne si s muzem koupila radovku v Drahelcicich. A k ni maji dve auta, aby se vubec dostali do prace, do skolky, na nakup... Syna ma ve skolce nekde na Luzinach, tak ho tam rano vozi autem a to tam u skolky pres den nechava. Muz jezdi parkovat nekam na Butovice. A prave od ni jsem poslouchala plno kecu o tom, proc si kupujeme byt v Praze za vic, nez stal ten jejich domecek s vybehem, kdyz oni jsou tim autem u nas za deset minut a parkuji zadarmo, takze netreba se omezovat. Obavam se, ze dokud si cast lidi bude myslet tohle, velka zmena okraje Prahy neceka.

Offline andulka01
12862 příspěvků moje polička 17. března 2025 12:42

Evaeva A opravdu chceme, aby se to řešilo formou znepříjemňování a restrikcí, kterým nemůžeme uniknout? Jakože nejdřív uděláme C, aniž by bylo vyřešené A a B?

Zákaz autem do města? OK, ale až bude hotovo:
- obchvaty
- PR parkoviště ze všech směrů (u nás u vlaku udělali parádní PR parkoviště, aby z něj za pár let bylo co? Developerský projekt)
- decentralizace úřadů a sídel velkých společností
- bezpečné cyklostezky (což ty pražský z poloviny prostě nejsou)

Já fakt nechci, aby se stalo normou ve společnosti, věci rovnou zakazovat než mít řešení.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 17. března 2025 12:42

Pinot Noir myslím, že monis má pravdu, že se to týká i SUV. Např. tady píšou, že střet s autem s kapotou ve výšce 90 cm znamená o 30 % vyšší pravděpodobnost fatálního zranění než s tím s kapotou o 10 cm nižší. A jak jsem teď na procházce pozorovala, je to přesně ten rozdíl mezi SUV a jinými auty.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. března 2025 12:45

dzizisketa ano, proto je blbost dělat z Prahy jednu zónu například. Ideální je naopak mít ty lokality co nejmenší. Zároveň to dojíždění z vesnic těsně za hranicí Prahy v okrajových částech problém je.

monis jasně, my taky na dovolenou jedeme autem. Ale Praha opravdu není zahlcená lidmi, kteří jedou na víkend.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. března 2025 12:47

andulka01 my ale nemůžeme čekat, až bude všechno hotové. To bude kdy, za padesát let? Je potřeba to řešit po malých kouscích, tak jak je kde možné právě teď.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. března 2025 12:53

Ginger je to popsáno třeba tady. Pokud budeme stále zvyšovat kapacity komunikací, vede to překvapivě z navýšení počtu automobilů a tím pádem ke zhoršení situace.

Offline Pinot Noir
29933 příspěvků moje polička 17. března 2025 12:57

Anema ale to já se nehádám, rozdíl v tom určitě je, ale vytáhnout zrovna výzkum na Hiluxech a Rangerech, takové standardní výbavě běžného Pražana, mi připadá poněkud manipulativní.