Slečna v Ugově salatérii balila salát s sebou, omylem do něj sáhla, olízna si prst a pokračovala, já vim, děti v Africe...ale trošku mě to překvapilo.
Stěžovací vlákno
ve spanelsku jsem nejakou dobu zila a fakt tam jazyky moc nehroti. coz ale zas bylo dobry, panc se clovek tim rychleji ucil spanelsky :)
ja se priznam (i kdyz v stezovacim vlakne), ze i kdyz je anglictina dulezita, tak zas na druhou stranu me obcas uviduji treba nekteri berlinsti expati, kteri tu ziji uz deset let a dokazou si nemecky objednat tak akorat pivo. nebo turisti, kteri na ferovku vlezou nekde do obchodu a zacnou anglicky, a jeste se sklebi, kdyz obsuha anglictinu neovlada (to vidam pravidelne).
Už hodinu čumím na stránku http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Hlavn%C3%AD_strana a rehním sa namiesto práce. Asi by som mala íst radšej domov a nejsť zlým príkladom.
![]()
Kokoska Já nevím, jednou mi říkala nějaká Japonka v autobuse, že Japonci se všichni učí povinně ve škole a anglicky umí dobře, ale stydí se a mluví neradi. Těžko říct, pro ně je to hlavně hrozně těžké, ještě horší než pro nás. Oni nedokáží říct dvě souhlásky za sebou, všechno sekají na slabiky a navíc vůbec nerozlišují "r" a "l", možná ani další hlásky. Výslovnost mají příšernou. Myslím, že i kvůli tomu bude kvalita místních učitelů angličtiny dost mizerná. Obecně školství tam navíc funguje dost na principu drilu, což myslím zrovna pro angličtinu není úplně nejlepší metoda.
S tím nerozlišování r a l jsi mi připomněla úžasnou scénku s Billem Murray z filmu Lost in translation - " Lip my stockings"
Kdysi jsem viděla video, kde nějaká holčina vyprávěla, jak dělala asistentku na hodinách angličtiny na nějaké japonské škole. Nevím, jestli tu někdo viděl nějaké anime ze školního prostředí, ale když tam dojde na učení angličtiny, tak postava obvykle sedí s balíčkem kartiček a učí se slovíčka nazpaměť a ještě špatně, protože je neumí správně vyslovit. Její úlohou v těch hodinách bylo, aby byla tím, kdo je bude vyslovovat. Takže klidně 45 minut stála před tabulí a opakovala slovíčka. Jednou prý vytáhli učebnice, tak se tam koukla a upozornila vyučující, že je v ní chyba. Učitelka odpověděla, že když je to v knize, tak je to správně, a tím diskuze skončila.
No, to je ono, prostě nechtějí mluvit. Navíc prý občas mají problém, hlavně starší lidi, vůbec s kontaktem s cizincem.
Taktéž gratuluji k pobytu v Japonsku i když rozumím, že s rušením jiných letenek je to nemilé.... A přimlouvámse za založení vlákna "Garfiin japonský deníček", hned bych si ho dala do oblíbených
Protože na zážitky jsem vážně zvědavá
A alespoň by to bylo všechno po kupě...
To určitě....
Ano, už se všichni těšíme na příspěvky: "dnes jsem musela vstávat v 5 ráno a půl hodiny rozbíjet led ve dřezu, abych mohla dětem udělat svačinu do školy:-D" Doufám, že nás neochudíš o žádné zážitky:)! A samozřejmě gratuluji!
Děkuji! Hlavně za připomenutí....už jsem začínala mít pocit, že jsem ve špatném vláknu!! ![]()
(pro upřesnění, původní "stěžovací" příspěvek nebyl o Japonsku, to se tak nějak vyvinulo...)
Tu anglictinu na sardinii potvrzuju, ani v pomerne velkem meste v restauraci jsme se nedomluvili, naopak italie jako takova v pohode. Ale nevim jak na jihu, na severu bez problemu. Dokonce nas prekvapilo ze ve francii na veterine s nama sprechtili anglicky jak o dusu (asi penize :D).
Já jsem teda měla problém i na severu Itálie a to i s úplně primitivníma větama. Ačkoliv to možná bylo víc způsobené neochotou, ale na angličtinu se tvářili vždycky strašně vyděšeně. Ale nejvíc mě stejně dostaly dokumenty pro zahraniční studenty, který byly jen italštině
.
Ja si pokazde kdyz se z italie vratime rikam, ze bych se ji mela uz konecne naucit :D i kdyz jsme hledali cestu treba vzdycky bez problemu (akorat to chce si dobre vybrat obet na ulici :D)
To mne docela překvapuješ. Známá tam už třetím rokem studuje a s angličtinou si vystačí tak bohatě, že v italštině si sotva zvládne objednat kafe. (Což je podle mého na pár facek.)
Já se přiznám, že jsem se za těch 5 měsíců nenaučila ani fň. Můj vedoucí a kolegové uměli všichni anglicky skvěle, tak nějak nebyl prostor. Já teda hlavně na jazyky vůbec nejsem (ve smyslu, že mě nebaví se je učit). Kdybych nemusela, tak neumim asi ani anglicky (přeháním).
Já jsem se ještě nerozhodla, jestli celá moje "Italian experience" byla vtipná nebo šílená ![]()
Pravda je, že jsem tam nestudovala úplně klasicky. Byla jsem tam na pracovní stáži, kolektiv byl mezinárodní takže to člověka vůbec nenutilo k té italštině. No a moji spolubydlící na bytě...to byl teda materiál.
Já jsem zažila v Portugalsku, že se s náma strašně chtěly bavit cca 14 letý děti při čekání na autobus a fakt nebyly schopný dát dohromady jednoduchou větu, pletlo se i he a she. Portugalsko bylo kapitola teda sama o sobě, voda je água a když zkusíte aqua, nikdo vám nerozumí! ![]()
Polívku v nějakým kempu jsme si nakonec objednali úplně zoufalí posunkama a ukazováním na cizí talíř, po vyčerpání všech možností, přitom se to taky řekne nějak víceméně mezinárodně (v rámci okolních jazyků) - sopa.
Ale jinak je Portugalsko boží, to zas jo.
Asi před měsícem jsem si koupila u Krása.cz krém a dnes se mě prostřednicvím e-mailu dotazují,zda mi onen krém nedošel a nepotřebuju doplnit zásoby ![]()
To mi ted' budou všechny shopy připomínat,co jsem od nich měla a jestli chci zas?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.