continuity to olovo furt poptává syn, díky za připomenutí. Akorát si mám teda dát pozor, co vlastně kupuju
I když on by měl radost i z vosku
Stěžovací vlákno
Evaevausetrim ti čas, sjela jsem pak e-shopy a olovo už nikde nemají. Podle to někdo zakázal, nesplňuje to normy, nebo něco podobného.
Ve kterém vlákně se řešily ty pomela? Včera jsem koupila červené pomelo v Lidlu a bylo moc dobré, šťavnaté a bez pecek. Tak jen tip na malou předvánoční radost.
Samantha V Tchibu, ale je narozeninová, naschvál to nebyl....![]()
continuity Tak to je pech. Ty jo, Rituals, díky za přípomenutí, taky tam něco chci. Teď nám nově otevřeli v Jokohamě (je to teprve druhá prodejna v Japonsku), ale ceny jsou o dost vyšší než u nás.
Pinot Noir Tak aspoň podle názvu si ty restaurace nemají co vyčítat
(Neznám je, jen ta jména mi přijdou obě vtipná
)
continuity co cín na lití? Olovo je jedovatý, v elektronickým průmyslu už se až na výjimky (např. elektronika, co jde do vesmíru) nepoužívá.
continuity olovo jsem kupovala kdysi v nějakejch loveckejch potřebách broky - šlo to dobře roztavit... ale nevim, co s nima udělaly změny v legislativě, možná už se střílí plastovejma ![]()
edit: ha, tak to furt existuje, tady!
continuity V Baumaxech apod se dá koupit cínová pájka. Funguje to stejně.
continuity jemu by stačilo cokoliv. Žádná náhrada teda není?
Edit: našla jsem toto
Evaevausetrim ti čas, sjela jsem pak e-shopy a olovo už nikde nemají. Podle to někdo zakázal, nesplňuje to normy, nebo něco podobného.
Nejspíš ano. Já sadu na lití olova kupovala loni na Rohlíku (a zatím nepoužila), a letos mají úplně stejnou krabici, vypadá to totožně, ale je to "lití vosku".
Pinot Noir tipuju, že vosk udělá divnou placku na hladině...
continuity tak ja jsem pred par lety koupila olovo, nacez jsem zjistila, ze to vlastne nemame na cem roztavit ![]()
Kokoska to je dobrý point
Kokoska v té formičce to šlo i svíčkou, olovo má nízkou teplotu tání.
Ja vím, akorát jsem se jako dítě něco napajela, olovnatým cinem, jak jinak, a nějak jsem to přežila
. Tady se směs olova a cinu pořád pro pájení používá, má to lepší vlastnosti - ty bezolovnate materiály se ukázaly jako dost velký zdroj kurvitek v elektrotechnice - cin taje při mnohem nižších teplotách, takže pak vadí i to, že se součástka zahřeje, a ty odporové se zahřívají dost. Akorát to nelze koupit úplně běžně, je to nějak omezené.
continuity já právě v elektrotechnice pracuju, takže to mám z první ruky. Děláme elektroniku např. do telekomunikace, tam je třeba někde v poušti vystavena extrémním teplotám. Olovo je už spoustu let sprostý slovo a pro standardní výrobky není povolený (RoHS). Čistý cín má sice nižší tavný bod než čisté olovo, ta směs v pájce funguje ale obráceně. Pájka s olovem se taví dřív než pájka bez olova (cín se stříbrem, mědí, ...)
A jo, máme zaměstnance, co kdysi při ručním pájení ten olovnatej drátek přidržovali pusou.
Ona to trávení olovem trvá. ![]()
Tak to si to pamatuji blbě, už je to let.
Jinak olovnatý cín v ČR opravdu koupíš. Očividně nejsme až tak harmonizováni. ![]()
continuity Jo, pro soukromý použití koupíš. V průmyslu je to až na výjimky zakázaný. Sice to pájení probíhá v troubě, ale když je nějaký spoj nedokonalý, je třeba to vylepšit ručně.
Ale když budete lít včelí vosk, tak nepotřebujete ani vysokou teplotu ani se nebudete trávit. ![]()
Tabea no, vosk nedělá moc hezké, jemné tvary. Z olova jsme měli věci, který by šly z fleku použít jako přívěsek.
Zkusím někde ten cin. Asi se vyprdnu za tu cenu na hvězdičky a koupím kus cínového drátu. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje