Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. prosince 2025 07:50

continuity to olovo furt poptává syn, díky za připomenutí. Akorát si mám teda dát pozor, co vlastně kupuju I když on by měl radost i z vosku 

Offline continuity
42053 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 07:55

Evaevausetrim ti čas, sjela jsem pak e-shopy a olovo už nikde nemají. Podle to někdo zakázal, nesplňuje to normy, nebo něco podobného. 

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 07:56

Ve kterém vlákně se řešily ty pomela? Včera jsem koupila červené pomelo v Lidlu a bylo moc dobré, šťavnaté a bez pecek. Tak jen tip na malou předvánoční radost.

Offline Garfie
28125 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 08:01

Samantha V Tchibu, ale je narozeninová, naschvál to nebyl....

continuity Tak to je pech. Ty jo, Rituals, díky za přípomenutí, taky tam něco chci. Teď nám nově otevřeli v Jokohamě (je to teprve druhá prodejna v Japonsku), ale ceny jsou o dost vyšší než u nás. 

Offline Myrtila
5130 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 08:04

Pinot Noir Tak aspoň podle názvu si ty restaurace nemají co vyčítat (Neznám je, jen ta jména mi přijdou obě vtipná )

Offline Tabea
7752 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 08:11

continuity co cín na lití? Olovo je jedovatý, v elektronickým průmyslu už se až na výjimky (např. elektronika, co jde do vesmíru) nepoužívá. 

Offline RoSa
10016 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 08:12

continuity olovo jsem kupovala kdysi v nějakejch loveckejch potřebách broky - šlo to dobře roztavit... ale nevim, co s nima udělaly změny v legislativě, možná už se střílí plastovejma

edit: ha, tak to furt existuje, tady!

Offline Sedmá z devíti
příspěvků moje polička 16. prosince 2025 08:16

continuity V Baumaxech apod se dá koupit cínová pájka. Funguje to stejně. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. prosince 2025 08:23

continuity jemu by stačilo cokoliv. Žádná náhrada teda není?

Edit: našla jsem toto 

Offline Pinot Noir
29514 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 08:28
Reakce na continuity:

Evaevausetrim ti čas, sjela jsem pak e-shopy a olovo už nikde nemají. Podle to někdo zakázal, nesplňuje to normy, nebo něco podobného. 

​Nejspíš ano. Já sadu na lití olova kupovala loni na Rohlíku (a zatím nepoužila), a letos mají úplně stejnou krabici, vypadá to totožně, ale je to "lití vosku". 

Offline RoSa
10016 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 08:55

Pinot Noir tipuju, že vosk udělá divnou placku na hladině...

Offline Kokoska
34312 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 09:06

continuity tak ja jsem pred par lety koupila olovo, nacez jsem zjistila, ze to vlastne nemame na cem roztavit

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. prosince 2025 09:18

Kokoska to je dobrý point 

Offline continuity
42053 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 09:31

Kokoska v té formičce to šlo i svíčkou, olovo má nízkou teplotu tání. 

Tabea

Ja vím, akorát jsem se jako dítě něco napajela, olovnatým cinem, jak jinak, a nějak jsem to přežila . Tady se směs olova a cinu pořád pro pájení používá, má to lepší vlastnosti - ty bezolovnate materiály se ukázaly jako dost velký zdroj kurvitek v elektrotechnice - cin taje při mnohem nižších teplotách, takže pak vadí i to, že se součástka zahřeje, a ty odporové se zahřívají dost. Akorát to nelze koupit úplně běžně, je to nějak omezené. 

Offline EDITH4B
2121 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 09:50
Reakce na Evaeva:

continuity jemu by stačilo cokoliv. Žádná náhrada teda není?

Edit: našla jsem toto 

​Přesně toto máme už několik let a je fajn.

Offline Karja
43955 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 10:00

bram Lamicka Tak Betty 

Já hlásim výborné pomelo, za 24 Kč z Penny, žluté a štavnaté. Ale myslím, že od čtvrtka ta akce zase končí, takže se může změnit nejen cena, ale i druh toho zboží. Přišlo mi, že to má nějaké jiné balení...

Offline Tabea
7752 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 10:02

continuity já právě v elektrotechnice pracuju, takže to mám z první ruky. Děláme elektroniku např. do telekomunikace, tam je třeba někde v poušti vystavena extrémním teplotám. Olovo je už spoustu let sprostý slovo a pro standardní výrobky není povolený (RoHS). Čistý cín má sice nižší tavný bod než čisté olovo, ta směs v pájce funguje ale obráceně. Pájka s olovem se taví dřív než pájka bez olova (cín se stříbrem, mědí, ...) 
A jo, máme zaměstnance, co kdysi při ručním pájení ten olovnatej drátek přidržovali pusou. Ona to trávení olovem trvá.

Offline Tabea
7752 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 10:25

continuity Jo, pro soukromý použití koupíš. V průmyslu je to až na výjimky zakázaný. Sice to pájení probíhá v troubě, ale když je nějaký spoj nedokonalý, je třeba to vylepšit ručně. 
Ale když budete lít včelí vosk, tak nepotřebujete ani vysokou teplotu ani se nebudete trávit.

Offline continuity
42053 příspěvků moje polička 16. prosince 2025 10:34

Tabea no, vosk nedělá moc hezké, jemné tvary. Z olova jsme měli věci, který by šly z fleku použít jako přívěsek. 

Zkusím někde ten cin. Asi se vyprdnu za tu cenu na hvězdičky a koupím kus cínového drátu.