Jsem hodně vděčná mámě, že navzdory špatné rodinné a finanční situaci ze mě vychovala snad poměrně slušného člověka s širokým rozhledem a schopností se nadále učit a poznávat nové věci. Kroužky proběhly piáno, keramika a kreslení, pak jsem sama začala chodit do turistického oddílu. Jediné, co mě vážně mrzí je, že otec sportovec byl tak zklamán že má jen dcery, že ani jednu nezkusil vést k nějakému konkrétnímu sportu. Jako jo, naučil mě plavat, na kole a na běžkách, ale já fakt toužila být v nějakém sportovním oddíle, závodit, cíleně trénovat NĚCO. To si plním až teď, jenže už jen jako veteránka.
A ještě k rozdílnému vzdělání a rozhledu u partnera: Přítel je vyučený, velmi šikovný a pečlivý v určitém oboru, vyhlášený. Z poněkud zvláštní rodiny, složité vztahy musel řešit úplným odstřihnutím se od mámy a sourozenců. Kdybych žila jen ve své bublině intelektuálů, doktorů a právníků, asi bych měla předsudky. Jasně že jsme každý trochu jinde, ale jeho rozhled v určitých oblastech se doplňuje s mým. A vlastně mě každou chvíli překvapuje o co všechno má zájem a jak nassává veškeré informace a zážitky. Třecí plochy tam budou, to vím, třeba právě v tom širším rodinném životě, ale intelektuálně jsme si v podstatě rovni.
Mimochodem, vysoká škola není zárukou intelektu. Mám známého, velmi drahý dentista, který je jinak úplně "dutý". Prostě nikde nic, nic nezajímá, rozhled nepotřebuje, nečte, arogance až na půdu, o ostatní se nestará.