Já chápu, že to vždycky nejde, ale pak bych obzvlášť v tomhle citlivém věku opravdu hodně zvažovala, jestli tam s rodinou vůbec jet. Nevím samozřejmě, jestli ten výběr školy trochu nepodcenili, ale třeba moc na výběr neměli. My jsme nepodcenili vůbec nic a stejně jsme dostali přidělenou školu, kterou jsme vůbec nechtěli, protože prostě nebylo na těch našich favorizovaných místo. Dcera dokonce nechodila první dva týdny v září do školy vůbec, protože nám školský úřad nedokázal žádnou najít. Syn zase chodil první týden dost daleko ( doprava vopruz ), pak se naštěstí objevila místa v naší současné škole ( ale zase žádná z pěti v našem pořadníku ). Nakonec se ukázalo, že tahle škola je pro nás ideální, protože tam mají velké zkušenosti s dětmi, které nemají aj jako první jazyk, ale byly to teda nervy.
Ještě k té kontinuitě. Kamarádka byla dvakrát v Německu, poprvé ještě jako bezdětná, podruhé už tam byl vyslaný její manžel. Měla takovou idealistickou představu, že se starší holčička naučí plynně německy, a pak byla hodně rozčarovaná, že dítě po dvou letech ve školce ve čtyřech letech zas tak plynně nemluvilo. Nějak jsem jí nedokázala vymluvit, že ve čtyřech letech má dítě dost omezenou slovní zásobu i v češtině, tak asi těžko bude šprechtit jak rodilý Němec. Po návratu do ČR se jim začal rýsovat post na Arabském poloostrově v zemi, kde je mezinárodní německá škola - podřídili tomu další kroky, dcerka začala v Praze chodit do drahé soukromé školky, aby si nj ještě víc zažila. Jenže pak se změnila vláda, z postu nebylo nic a manžel dostal nabídku do vedlejší země ve stejné oblasti - jenže tam je jen mezinárodní britská škola. Kamarádka se z toho tehdy moc nedokázala vzpamatovat. Vzhledem k tomu, že holčičce bylo pět, moc jsem nechápala, proč to tak řeší, v tomhle věku přece nasaje tu angličtinu už mnohem lépe, němčina sice zůstane někde zasunutá, ale ty základy tam prostě už budou a cit pro jazyk taky. U dětí v pubertě, kdy se už řeší i přijímačky na střední školy a rozdílové zkoušky, bych ty obavy z dalšího jazyka a dalšího rozdílného stylu výuky chápala, tady jsem tomu rozčarování moc nerozuměla.
Vaše děti už ve škole jsou nebo půjdou teprve do první třídy? A máte tam taky sobotní českou školu nebo je češtinu budete učit doma?