Vždyť to jsou úplně normální slova.
Ale jo, chápu, že pro ostatní to musí být španělská vesnice. Jen se vždycky baví tím, že lidi mají problém rozumět i těm nejjednodušším výrazům. A když se potom k tomu přidá rychlost mluvy, krácení a přízvuk...![]()
Stěžovací vlákno
Těm slovům jsem kupodivu rozuměla, ale ty echt jejich si nepamatuju. Bylo pěkné, že ti chlapi (kolem třicítky, žádní staříci) spolu mluvili gorolosky, ale s "cizíma" česky.
A ještě jeden dotaz. Je jisté, že ten Cigoň bylo podstatné jméno a ne sloveso?
Ne ne, nic není horšího než kokino, zlatý baňky. Já vím, že se tak říká sladkostem, ale prostě mi to evokuje to druhý ![]()
no já su teda taky Brňačka (babička teda přistěhovalá) a třeba u nás na základce to tak dvě třetiny děcek používaly jako bonbón a zbytek jako to oné... Takže dodneška ve mně tohle slovo vzbuzuje rozpaky, který řeším tím, že ho prostě nepoužívám.
No je to zajímavý, já su z Brna taky, jedna půlka rodiny původem jen kousek na jih od Brna, jedna zas trochu víc směrem na Hanou, ale kokino = bonbon platilo úplně všude bez rozdílu a že by to mohlo být to druhý jsem zjistila až v debatě tohoto typu ještě na MP. Pochopitelně mě to poznání dost rozhodilo a též jsem tento výraz radši přestala používat. :D
Tak už mi začalo "složenkové" období. Nevím, jak je to možné, ale skoro všechny pravidelné roční platby, od tramvajenky přes všechna možná pojištění, se mi vždycky sejdou koncem roku. Navíc jsem si včera uvědomila, že jsem si blbka při své chaotičnosti zapomněla platit jisté povinné zálohy (myslela jsem, že mám trvalý příkaz, ale ono ne), tak jsem to tam teď posílala všechno najednou. Někde jsem četla, že šetřivým lidem se při placení aktivují v mozku centra bolesti. No něco na tom je:-)
Jeste mi hrka se zaludkem, kdyz nekdo prohlasi, ze je z neceho poprděnej, to je rovnez sila![]()
Já taky, já sem multikulti, já budějický (a jejich pikadóry) ráda ![]()
Ne, určitě je to podstatné jméno. Jaké sloveso, jako cigánit (lhát)? To se říká u nás, na kopečkách nevím.
Mazejte všichni jazykozpytci do Chrámu a tvrze!
No vidíte, tak aspoň jste nikdy neměla dilema, kdo co myslím. Ale myslím, že jako výraz pro bonbón je to obvyklejší:)
Tak veřtat teda neznám. Větrat? Jinak mě nic nenapadá. A švrdlat (švrdláček) znáte? To se u nás říká taky...
Už jsem zaslechla bonbonu rikat i káko...ale uz jenom ze to pisu si pripadam jako uchyl![]()
Můj vrchol je teda bombon, kokino nikdy
Bombon a hamba, jedine!![]()
Já znám hambu a haňbu ![]()
Jj lhát. Romové ve Slezsku jsou, ale spíše v městech (Těšín, Třinec, Ostrava...). V Goralii moc ne. Cigoň (podle výslovnosti spíše cygoň) jsem slyšela většinou ve spojitosti s lhaním. Pro slovo Cikán jsem slyšela spiše tvdou variantu Cygo/un. I když je pravda, že někdy bez kontextu by člověk nepoznal o kom a o čem je řeč. Třeba kdybych slyšela větu:"To był gupi cygun." nepoznala bych, jestli je řeč o lháři nebo Cikánovi. Na druhou stranu zase je tolik druhů jednoho nářečí, každý si to vyslovuje podle sebe a liší se to i podle regionu.
Prosim vás a v čem je to lepší než mluvit česky? Vraťme se k podstatě!![]()
Šmankote tramvajenka
končí mi za 2 tejdny. Jo, bolí to.
Prosim vás a v čem je to lepší než mluvit česky? Vraťme se k podstatě!![]()
![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.