Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline continuity
42332 příspěvků moje polička 18. července 2025 10:53

JankaMnevím, kde přesně budete. Tady nějaká inspirace. Jestli zůstanete na chatě uvidíš, třeba půjde k tomu autu sebehnout pěšky, takových míst je Krkonoších dost a nikdy jsme tam nebyli úplně uvezneni. Zjistila bych, kde je chata a kde necháte auto.

https://hiking.dennikn.sk/ar/7246/desat_najkrajsich_tur_v_narodnom_parku_muranska_planina.html

Offline JankaM
3051 příspěvků moje polička 18. července 2025 10:57

continuity děkuju, nastuduju

Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 18. července 2025 11:16

JankaMMuránsky hrad a sysľovisko je super, to by som nevynechala.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 18. července 2025 14:00

JankaM vymazal sa mi celý príspevok

Neviem kde presne budete, tak námatkovo: do Muráňa na legendárne buchty:) Ak sa dostanete k autu a budete si chcieť spraviť výlet, tak do Telgártu na viadukt, tam sa dá nastúpiť na vlak smer Dedinky-Mlynky, je to pekná trasa cez tunely. V Dedinkách vystúpiť a okúpať sa v ľadovej vode :D, naspäť sa prejsť cez Stratenskú pílu do Stratenej a tam nastúpiť na vlak naspäť. 

Alebo z opačnej strany rozhľadňa Zbojská a ísť po náučnom chodníku Jakuba Surovca, časť sa ide aj po rebríkoch v potočku s vodopádmi. V Zbojskej majú tiež legendárne buchty Zbojská a tie sú tiež super :)

Offline slniecko admin
19461 příspěvků moje polička 18. července 2025 18:10

Friga prosím, úplnou náhodou nevieš, či zrušili ferry z Helsiniek do Tulsu? Nikde mi to nedava ako možnosť, pritom som to planovala ešte v zime.

Offline Friga
2043 příspěvků moje polička 18. července 2025 20:27

slniecko to bohuzel nevim :( 

Offline slniecko admin
19461 příspěvků moje polička 19. července 2025 09:15

Friga jasné, len som skúsila, či náhodou. Ďakujem!

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 19. července 2025 09:21

Friga co vidím je super. Trochu lituju, že norsky už se nenaučím abych se tam mohla přemístit.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 20. července 2025 22:08

Beskydy, krasny kraj.

Offline Adina
215 příspěvků moje polička 22. července 2025 10:57

Pozdrav od Cabo da Roca

Online barbucha blogger
35458 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:16
Reakce na Sweet Potato:

brrr Vůči těm, co bojovali a umírali v RU armádě obecně cítím strašný dluh. 

​Proč?

Jako že se jim nevěnuje dostatečná pozornost jako těm ze II. sv. války?

Můj praděda byl zbrojíř v RU armádě - ani nevím jestli byl vůbec někdy na nějakým bojišti, myslím jako aktivně (děda - jeho syn - se vydal částečně v rámci rodinný tradice k dělostřelcům ale až za první republiky samozřejmě... ten teda prokazatelně nebojoval za války nikde anžto po okupaci ihned putoval do koncentráku). Rozhodně se o pradědovi nikdy jako o nějakým hrdinovi nemluvilo, umřel poklidně jako stařec... Ale myslím, že ten malej zájem (u většiny společnosti) pramení z toho, že jako nebojovali za nás, ale za ty utlačitelský Habsburky

Online barbucha blogger
35458 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:19

Friga 

Krásný fotky, všechny. Boží výlet! Ty jezera

Online brrr
12261 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:37

barbucha Myslím, že Sweet Potato šlo o něco jiného. Už za první republiky byli legionáři oslavováni a ti, co zůstali v řadách R-U armády (v zásadě konali svou povinost a nezradili) byli považováni za vojáky druhé kategorie. Ostatně i teď. Existují stránky legie100, kde najdeš každého vojáka, který vstoupil do legií,ale pro ty druhé nic takového ani v náznaku neexistuje (ano, jeden z důvodu je, že po zániku R-U byly ty vojenské záznamy zkartovány). Píšou se knihy, točí filmy o legionářích, ale o těch, co byli nuceni se zakopat třeba v Dolomitech ani slovo.

P.S: Sorry, teď jsem si až všimla té poslední věty o Habsburcích.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:37

barbucha Tak 400 let vlády, je už dost na zhodnocení. Já v té době nežila, ale z vyprávění vím, že se předkům nevedlo moc dobře. V první světové z rodné dědiny odešlo asi 27 mládenců a nevrátil se nikdo. Mimochodem pomníky jsou před každou dědinou tady.

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 22. července 2025 12:48

brrr Děkuju, vysvětlilas to lépe než já. Legionářů si vážím, ale ne každý měl tu možnost. Většina prostě dělala, co musela - bojovala a umírala za svou vlast. 
Kan Ano, pomníky jsou (a hlavně v menších obcích, rodákům), ale vznikaly hlavně hned po válce. Dnes se ti padlí téměř nevzpomínají.

Online barbucha blogger
35458 příspěvků moje polička 22. července 2025 13:13

Kan 

No nechci se hádat... ale osobně si myslím, že nám za RU nebylo tak zle. Jako že "300 let jsme trpěli"? Podle mě nesmysl.

Za prvé tady vznikla spousta průmyslovejch podniků, hospodářskej rozvoj jen frčel (podívej se např. na Vítkovický železárny ), což znamenalo spoustu pracovních příležitostí =peněz pro lidi v - nejen - dříve chudých oblastech a z toho plynoucí pokrok... v Praze Ringhofferka, v Plzni pivovar... Kopřivnice...textilky...  Za druhý žádnej velkej útlak nikomu nehrozil (viz Havlíček Borovský a drakonický trest v podobě vyhnanství v nesnesitelným Brixenu, kde chudák musel strpět i takovou pohanu, že mu stát zlovolně platil ubytování=dům! i s posluhovačkou). A za třetí si vzpomeň, kdo přispěl největší sumou na tu naši zlatou kapličku nad Vltavou. Ano, stařičký mocnář s chotí, jejichž jedinou starostí bylo jak ponížit Čechy, že jo. O vzniku Národního muzea, Akademie věd ani nemluvě... a o takový tehdejší svobodě cestovat se nám za totáče mohlo jenom zdát!

Jak jsme tady teda trpěli?! Jako víc než lidi v jiných státech? V 19. a začátku 20. století se přece ne všem lidem v Evropě, jak píšeš některým "předkům", nevedlo dobře, ale za to Habsburkové nemůžou. Viz výše - naopak si chudina mohla výrazně polepšit.

Mě naopak mrzí, že to - v podobě federace - netrvá dodnes, a taková idea (kterou prosazoval a bohužel nestihnul doladit poslední císař) "spojených států evropských" má taky něco do sebe, nakonec se k ní EU vrací

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 22. července 2025 13:44

barbucha V podstatě souhlasím. RU bylo možná žalářem národů, ale ne lidí.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. července 2025 16:05

barbucha Já se taky nechci hádat, ale z vyprávění babičky vím, že by se její život ubíral jiným směrem, kdyby se praděda a jeho bratr vrátili z války, nejlépe kdyby do žádné nemuseli narukovat (nechtěli). A mluvím o dědině, kde je statek, každodenní práce na poli, dobytek atd. V Praze bylo asi blaze. A co se týče Franc Josefa, tak v knize Nemoci Habsburků, autor je Hans Bankl (patolog)  se píše o OCD jeho Veličenstva, díky čemuž prý prohrál každou válku. A že si postavil pomníček, nebo přispěl na zlatou kapličku je hezké, ale lépe by udělal, kdyby se zaměřil na výchovu svého synka a Čechům vrátil státní práva, což opakovaně sliboval. Jak řekl Palacký: Byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm.

Online brrr
12261 příspěvků moje polička 22. července 2025 16:31

Kan Hele, brzdila bych s jakýkoliv soudy na zakladě popularně naučných knih, tudy fakt cesta nevede (myslím všeobecně).

Počkej, ty jsi nejdřív psala, že se předkům za R-U špatně žilo, teď zase, že tím důvodem byl fakt, že se praděda nevrátil domů z Velké války. Faktem je, že 19. století, hlavně jeho druhá půlka, bylo obdobím rozmachu společnosti, nejen hospodářského, ale i kulturního, nezávisle na tom, zda se jednalo o Prahu nebo venkov.

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 22. července 2025 16:44

Kan

"Kdyby nebylo Rakouska, museli bychom ho vytvořit"