Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Tabea
8313 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 20:34

Ještě k čištění zubů.. vy, co mají děti kazy, proč myslíte, že tomu tak je? Komentoval to nějak zubař? Olizovaly jste dětem třeba lžičku, dudlík...?  Kojení nebo láhev po večerním čištění? 
já oběma dětem (5 & 2 3/4) čistím zuby od prvního zubu, nepředběhne pasty, pak pastou bez fluoridu, teď to střídám, plus ještě zubní nit. Někdy jsem využila tělesnou převahu, nebo hru (zaslapavala jsem bakterie, co jim skákaly z pusy, když se bály kartáčku..), teď spíš vysvětluju a ukazuju (teď byla v televizi vidět spousta čarodějnic ). Děti pijou jen vodu, oba jsem ale dlouho v noci kojila a pak už zuby nečistila. Zatím naštěstí oba bez kazu.

U zubaře se právě vždycky hned ptají na dudlík, nápoje, čištění a zdůrazňují, že dítě nemá sdílet příbor a  podobně. Proto mě to zajímá...

Offline Pinot Noir
30081 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 20:44

Karja Na zahalení hrudníku jsou nejlepší ty spacáky. Starší musel být do půl roku pevně zavinutý a pak už bylo vedro, tak jsem je nepoužívala, ale teď s tím druhým si to naopak bez spacáků neumím představit.

Offline žluťásek
8887 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 20:49

Tabea první zubarka mi nekompromisně sdělila, že si za to můžu sama nočním kojením. Druhá mi řekla, že je to blbost a měly by zkažený zuby všechny děti.

Podle té druhé, ke které mám větší důvěru, za to můžou jednak genetika, léky v těhotenství (brala jsem atb, pry mají vliv někdy v době, kdy se zakládají zuby), špatná technika čištění a taky neduslednost pri tom krmení.

Syn občas jedl od mě z talíře, ne přímo stejnou lžičkou. Dudlík jsem nikdy neolizovala ani ho moc neměl, lžičku jsme skrz blw zpočátku moc nepoužívali. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 20:50

Tabea 

Syn nemá žádný kaz, má nádherné bílé zuby. Nejí vůbec sladkosti, nechce je. Pití má někdy slazené, ale ty hodně sladké věci ředíme vodou. Lžičku jsme neolizovali, ale jak rostl, k nějakému sdílení docházelo. Čistíme pravidelně pečlivě. Doufám, že má tu nekazivost geneticky danou, můj táta důchodce má jeden zub vytržený a asi dvě plomby, první kaz měl snad po padesátce.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 20:58

To s tou lzickou slyším poprvé, my teda dost často jíme doslova z jednoho talíře a když byl malej, tak jsem mu většinou každý jídlo ochutnala, kvůli teplotě a jinou lžičku me teda nenapadlo si vzít.

Offline continuity
43674 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:03

MP Meri Tak zubní kaz je bakterie a dítě se normálne nakazí, po porodu je tam nemají. Proto se nemají mimina ani pusinkovat na ústa. To okno se uzavírá kolem 5-6 let jsem slyšela, ale déle se ta hygiena stejně neudrží, v jistém věku jsou schopni se napít i z louže

Offline 999
19916 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:05

Z mé soukromé statistiky jsou zdravé zuby otázkou genetiky. U nás v rodině je spousta dospělých lidí, kteří nemají žádný kaz a u některých z nich je ta péče spíš kosmetická :-). A mám spoustu známých, kteří fakt o zuby svých dětí pečují skvěle a mají kazy. Moji kamarádi zubaři s mojí teorií nesouhlasí, ale podle mě na tom něco bude.

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:08

999 já to potvrzuju. Mám stejnou zkušenost.

Offline continuity
43674 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:16

999 Dadoo já si spíš myslím, zé jsou lidi, u kterých je péče jedno a zuby budou mít dobre - třeba můj bývalý mel skvele zuby, moc se o ně nestaral, ale například vůbec nejedl sladkosti, ani jako dítě. 

A pak jsou lidi, kteří mají tu genetiku horší a dukladne čištění zubů jim fakt pomůže mít ty zuby zdravejsi. 

Offline barbucha blogger
36171 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:24

A zřítelnice vodlifrovaná Malá dušička ve mně byla na letišti, kdy nejistým hláskem pravila že neví kde je gate D3... ale směrovka byla vidět eště za bezpečnostní kontrolou takže jsem ji nasměrovala a čapla se (že jsem, v slzách, visela za zábranou eště půl hodiny a bombardovala smskama jestli je všechno v cajku, o tom snad raději hrdě pomlčím). No už je dávno doma.

Docela mě rozhodilo, že jako jedinej suvenýr si přála krtka. Koupily jsme největšího co se vešel do kufru. Já si pamatuju, že jsem krtečka nenáviděla, i mladý pán se vyjádřil ve smyslu že mu to nesmí do baráku... No ale nakonec jsem byla za babičku nejlepší, neboť nejen že jsem koupila tu obří plyšovou vobludnost, ale eště jsem vyhrabala z archivních zdrojů orginály krtka a jeho kamarádů, vyvedený v barvě na jednotlivejch záběrech.....a z toho měla největší radost. Dědictví to po prababičce z Bratří v triku. Genetická zátěž nebo co

Offline miuu
414 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:26

Tabea Za mesic mam jit na tohle tema na prednasku. Muzu pak podat info????. Moje sestra mela jako dite zuby priserny. Sladke jedla hodne a mela je furt vrtane,hnede a tak. Ted ma zuby uplne krasne a sladke ji porad. Ja jsem mela prvni zuby krasne,prvni kaz v 16,zato ted si s nima uzivam svoje. Takze tak. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:30

MP Meri ja to tiez pocujem prvy krat a pri krmeni som  najprv kostovala ci nie je horuce a priznam sa, ze dudlik som tiez obcas olizla keď spadol na zem niekde kde nebola nablizku voda

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:31

žluťásek o těch antibiotikách se to asi traduje od doby tetracyklinů, který se už v těhotenství a u dětí dávno nesmí používat - ty právě škodily při růstu kostí a zubů

Offline 999
19916 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:35

barbucha To, že chtěla krtka, je moc hezký , je to super holka :-).

Offline barbucha blogger
36171 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:45

999 

Jasně je to super holka, vo tom žádná až na to že z krtka zvrací celá rodina Ale bylo moc hezký jak jsme ho šly kupovat

Offline letfenixa
10968 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:47

Tabea mne zubárka povedala, ze kazy má preto, ze som po nočnom mlieku neumyvala zuby. Syn zo sladkého je len kolaciky/keksiky, nemal ešte nikdy lízatko, cukrík raz, je vela ovocia, ktoré teda vzdy zapije vodou. Ja mám zuby príšerné, vlastne celá moja rodina ich má príšerné, partner take priemerné.

Offline Karja
44972 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:47

Pinot Noir co to je ten spacak? Jakoze fusak? Ale to je na domaci pouziti moc teple ne?

Offline 999
19916 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:48

barbucha Vy jste drsná sorta :-). Krtek je fajn.

Offline Pinot Noir
30081 příspěvků moje polička 03. ledna 2020 21:49

999 Vidím to s tou kazivostí podobně. Muž si čistí zuby jen velmi letmo, nikdy nebyl na hygieně, nikdy nepoužil nit ani mezizubní kartáček a ve čtyřiceti nemá jediný kaz. Sladké jí hodně, i prasárny typu lízátka, gumídky, cucavé bonbóny, Lipo atd. Já používám celý arzenál nástrojů a zubařka mě vždycky pochválí, že mám perfektně vyčištěné zuby a přesto mám od pětek dál spravované všechny zuby, jeden mi chybí, mám jeden implantát a další tři korunky. Doufám, že syn má zuby po tatínkovi, protože čistit tříletému ďáblovi zuby mezizubním kartáčkem opravdu nezvládám.

Do statistiky: dudlík i lžičku olizuju běžně, jídlo jíme se synem často z jednoho talíře jedním příborem.