MP Meri Pinot Noir Je to normalni faze a prejde to. Pokud chcete a muzete aspon trochu, doporucuju upustit paru mimo domacnost, treba na sklenicce s kamaradkami nebo nekym s kym je vam prijemne. Na me tyhle prosmate vecery pusobi jako terapie. Taky cim budou deti vetsi, tim to bude lepsi.
Vše o těhotenství a dětech
Ženy, držte se, zase bude líp. Fakt.![]()
Na tohle téma byl dnes v příloze Práva článek. S psycholožkou Alicí Vondrovou.
letfenixa Pinot Noir dzizisketa letfenixa mateřská není žádná dovolená a postarat se o dítě a domácnost je práce na celý úvazek. Bohužel rutinni a bez (na první pohled) viditelného výsledku, takže vás to docela pochopitelně neuspokojuje, když jste byly v práci zvykle, že je za vámi něco vidět, prace vás bavila a ještě to občas někdo ocenil.. Ale je to dočasné, tak vydržte.
Dalsi aktivity bez pomoci jine dospělé osoby vás vysilují a vedou ke stresu. Nenakladejte si zbytečně samy. Přiměřené množství času jen pro sebe je legitimní požadovat po partnerovi. Pracovat bez zajištění péče o dítě (školka, chůva, babička) je podle mne zničující.
Svoje tři mateřské jsem zvládla v psychické pohodě díky pomoci babiček, paní na úklid, manželovi, který výrazně omezil konicky A možnosti pracovat na částečný úvazek. Ale nikdy jsem nebyla s kocarkem v kavárně, kde se scházejí matky na mateřské. A stejně jsem měla občas stejně pocity, jak popisujete.
@garfie to napsala jasné. Je to normální a přejde to! Tak potlapkavam a omlouvám se za výlev.
Makara ďakujem, skvele si to napísala
Makara tohle myslím víme všichni, co by se melo dělat, aby to šlo vše v pohodě zvládnout. Ale ne vždy to jde.
Garfie Hele, mám. Kupodivu v podstatě všechny moje kamarádky odětněly. Pomáhá to, respektive bez toho by to asi bylo ještě horší, ale ani s nejlepší kamarádkou nechci trávit víc času, než jedno odpoledne tejdně, sem tam víkend. Navíc máme všechny děti hodně malinké, tak se většina aktivit smrskne na "kecáme a dohlížíme u toho na děti". Což zní jako pohoda, ale mě to vlastně až tak moc nebaví, protože to samé dělám doma pořád, jen u toho s nikým nekecám a to mi vlastně ani tolik nechybí ![]()
Pinot Noir No o ho.nech mi mluv, my jsme už několik měsíců ve fázi učení na nočník, takže exkrementy vyplňují moje dny už dlouho a to člověku opravdu nepřidá. Já mám právě pocit, že toho času pro sebe mám relativně dost, dítě je hodný, nenáročný. Usíná po 9, vstává v 8, v poledne spí hodinku a kousek. Já mám vlastně pocit, že už nikdy nebudu mít tolik času, když se to papírově sečte, tak spím dost, čtu si každý den, hraní na nástroj jsem taky věnovala víc, než za posledních x let, cvičím skoro každý den, doma naklizeno, stíhám kavárny, návštěvy, zahradu ... no kdy se mi tohle ještě poštěstí? Jenže je to celý takový nějaký nekvalitní? Ten čas tím strávenej prostě nemá ten osvěžující efekt a účinek, sama vlastně nevím proč.
O svém nasrání na samba se asi radši ani nechci vypisovat. Asi bych se s ním i zhádala, jenže to bych ho nesměla vídat jednou týdně na pár hodin.
MP Meri Pinot Noir Je to normalni faze a prejde to. Pokud chcete a muzete aspon trochu, doporucuju upustit paru mimo domacnost, treba na sklenicce s kamaradkami nebo nekym s kym je vam prijemne. Na me tyhle prosmate vecery pusobi jako terapie. Taky cim budou deti vetsi, tim to bude lepsi.
Ono jak bohužel/bohudík víceméně všechny blízké kamarádky mají malé děti, tak není ani pořádně s kým zajít na pivo. Já jsem teda výrazně limitovaná tím, že mi večer nemá kdo pohlídat a když bych se už zařídila, tak šance, že to klapne nějaký kamarádce na stejnej termín je nula nula nic. Navíc - já se s nima vídám dost přes den, na všech těcj akcích s dětma, tak tam ani není ta potřeba. Se to tak šešlo, no a lepší to ještě nějakej pátek nebude, většina z nich chce jet hned druhý kolo, ty co ještě nemaj, se chystaj na první ... asi si budu muset najít nový kamarádky
Bože, co já asociál budu dělat ![]()
MP Meri jo, tak u nás to je trochu jinak, mně nejvíc chybí čas, čas na domácnost, čas na zahradu, čas pro sebe a čas o samotě. Ale ten pocit, že furt něco dělám, ale nic pořádně, to mám teda taky velmi intenzivní. Po narození druhého to bylo nějakou dobu super, starší přes den ještě spal, mladší spal skoro pořád, fakt jsem si to užívala. Teď starší už přes den nespí, mladší jen chvíli a v noci blbě... Myslím, že hlavní důvod frustrace je u mě věk mladšího, 13 měsíců... To je taková blbá doba, už to není mimino, ale domluvit se s tím nedá, všechno chce, ale nic neumí, pud sebezáchovy nemá.
O svém nasrání na samba se asi radši ani nechci vypisovat. Asi bych se s ním i zhádala, jenže to bych ho nesměla vídat jednou týdně na pár hodin.
Bych skoro řekla, že tohleto může být za tím vším. Že Ti chybí jako partner a otec dítěte, že jsi skoro na všechno dlouhodobě sama.
Pinot Noir jo, tenhle věk je fakt pitomý. Moje dosavadní nejhorší období na mateřské, u mě navíc na podzim, nejhorší roční období. Letos mě to opět čeká.
Evaeva že? To bude významný faktor. Staršího jsem vrzla v 15 měsících do jeslí a zdrhla do práce, zato teď tu mám na krku dva. No, nezbývá než přežít. Teď jsme tu s mužem vymysleli neplánovanou cestu na víkend k mé rodině, v srpnu nás čeká dovolená na jižní Moravě, tak se musím upínat k těmto světlým bodům a blbé období nějak překlepat.
Pinot Noir je fajn, že u druhého ti to vyšlo na léto. Já právě v tomhle období taky o jeslích uvažovala. No, než jsem se rozhoupala, chodil a už jsem neměla tu potřebu.
Pokud by to nekoho zajimalo, tak ja taky nemam s kym a kdy zajit na pivo.
Nejvic mi vadi to, ze s muzem jsme si uz vsechno za tu dekadu spolecneho zivota rekli a ze se desim chvile, kdy nam ty deti nekdo konecne pohlida a my zjistime, ze bychom radeji civeli kazdy do sveho mobilu. Pritom se mame fakt radi, jenze ja uz jsem uplne vyčpělá.
Unavuje me ten stand-by rezim a vecny neporadek, vsude kramy, co komu kde upadne od ruky, pusy, zadku. Driv jsem mela pani na uklid, ale jak muz porad dela z domu, tak se to nehodi (ani by to nyni nemelo moc efekt).
Zjistuju, ze misto pece o pulrocniho syna uklizim a varim predskolakovi a dospelemu chlapovi, ale jako fakt porad!!
Dnes jsem perovala syna, at si po sobe aspon sklidi nadobi po snidani, ze tu zadni cisnici nebehaji. Byla z toho akorat tak dalsi scena, vubec to nepochopil. Muz opravdu tvrde pracuje, ja to vidim, jenze jak je porad doma, tak mam akorat tak pocit, ze se mi tu divne mota. Benefit z toho nemam zadny, pracuje porad, max se zucastni uspavani a najednou je pul jedenacte.
Deti jsou obe strasne fajn (teda aspon vetsinou;), materskou jako takovou si se starsim ditetem uzivame po vyletech a tak, ale malokdy se vidim s nekym, s kym bych se neznala "pres deti". Ruku na srdce, vysedavani v cukrarne me dost vycerpava![]()
Ja bych vam moc rada napsala, ze to prejde, jenze az to prejde, nastane zas neco jinyho. Jako fajn, clovek se vrati do prace, mluvi tam s vami jako s plnohodnotnou inteligentni bytosti, jenze casti myslenek jste stejne u toho, jak dneska bylo ve skolce, ve skole, jestli ten ranni kasel bude zas dalsi ocko, kde sezenete do pozitri sest bilych vyfouknutych vajec a co asi zase uslysite na rodicaku. Pokud mate to stesti, ze partner prikladne spolupracuje, nemusite zadat o zkraceny uvazek, abyste stihly vcas vyzvednout dite ze skolky nebo druziny a nemusite resit, kdo nakoupi a udela veceri, protoze mate vypracovany a dari se dodrzovat nejaky harmonogram cinnosti. Pokud to stesti nemate a nemate ani babicku nebo prachy na chuvu, delate vsechno to, co na materske, plus plnite pracovni povinnosti. Deti porostou, muzou pomoct s domacnosti, ale budete mit starost, kde se sakra zase couraji, kdyz se maji ucit na maturitu, jak to, ze uz zase ztratily klice a musite zaridit vymenu zamku a co budete delat s tema ubohyma rybickama, ktere pritahly domu, ale po 14 dnech na ne jaksi nemaji cas, protoze jedou na 3 tydny na cundr.
Tim vsim chci rict, ze jakmile si poridite dite nebo dokonce deti, uz nikdy, nikdy nebude vas zivot jako driv, uz nezijete jen za sebe a celkem dlouho si nebudete delat jen to, co budete vy chtit. A bude vas to stat spoustu energie a nervu, nez se to najednou zlomi a zcistajasna vedle vas budou prima dospeli partaci a budete si moct rict Hergot, bylo to obcas desny, ale stalo to za to.
Takze vlastne jo, zlepsi se to, jen je nutny tech cca 20 let pockat ![]()
Musim říct, že se frustracím matek na mateřský dovolený vůbec nedivím... na druhou stranu zcela nekriticky obdivuju snachu, která za dva a čtvrt roku nejeví nejen známky opotřebení, ale i nějaký nevůle... kterýžto zřídkavý úkaz mi zrovna včera asi osvětlil mladý pán.
Pravil, že občas přistihne svoji ženu, kterak se - padajíc na hubu - zádumčivě zahledí na ty dva hady a smířlivě konstatuje, že by to taky mohlo bejt ještě horší: že by mohli bejt třeba tři ![]()
Kokoska ty si teda drsná!
ja je chtěla povzbudit a ty jim to naservirujes v plné nahotě. No máš pravdu ... I s těmi povedenými prima výsledky.
Bych skoro řekla, že tohleto může být za tím vším. Že Ti chybí jako partner a otec dítěte, že jsi skoro na všechno dlouhodobě sama.
Jo. Když jsem si to po sobě precetla, tak mi to z toho taky vylezlo. Jenže řešení, jak z toho ven nevidím.
Kokoska Takze si nesezujte a tahejte. Tak jo, no ![]()
barbucha asi ma mlada pani tu stastnou povahu, ze ma rozpitou sklenici vzdycky jeste zpola plnou, zatimco ostatni uz poloprazdnou.
Tak ja tuhls vecer hodila po sambovi tri pochcany pliny (z toho dvema se trefila do hlavy, ono se tim prekvapive dobre miri) a rvala za nim v deset vecer pres ulici ,,diky za peknej vecer,,. Slunce seno hadr. Ale jsem v pohode!
Ale jako samozrejme nebylo jen tak, ze byla vecer nuda, byla to nejaka katarze dlouhodobejsi frustrace spolecneho souziti, druhej den jsme si hodne pohovorili a pomohlo to.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.