Garfie U vas musi byt legrace, ja bych se slozila smichy taky!
Vše o těhotenství a dětech
Jinak k diskuzi, jak resite nebo spis jak by se spravne mel resit takovy ten ,,rozmazleny ci emocni rev malych deti,,? Takovy to klasicky, kdyz neco chtej, ale spis tak rvou a nekdy to I rikaj, co chtej, nekdy nerikaj co chtej a rvou... treba ,,neee nechci tyhle rukavicky, aaaaaa,, nebo ,,aaaaaaaaaaaa,, ,,aaaaaaa,, aaaaa,, Co se deje? ,,baterkaaa,, baterka,,, A? ,,Nesviti mi baterkaaaaaa,, No asi vite co myslim, vubec nevim, jak to popsat, ale ma to dost deti nekdo vic nekdo min a hodne asi holky. Neter takhle rve jeste ve ctyrech letech a dela I takove ty sceny, kdy se do toho zamota a pak se ctbrthodiny vali ve snehu a rve. To velkamala nedela, ta jen rve.
No nicmene, ja ji budto na ten rev vyhovim, a reknu neco ve smyslu, ze prece umi mluvit, tak at mi to rekne, nebo ji reknu, jak to ma priste rict, nebo at je v klidu, ze neni potreba jecet. Kdyz je to nejaky hodne blby, tak ji reknu, at jde brecet do vedlejsiho pokoje a pak prijde, ale to je malokdy, ona ty extra dlouhy sceny spsnedelais nedela. Ale sambo ji hrozne okrikuje, vetsinou on hromovym hlasem na rvouci dite zakrici at nerve. A az nebude rvat, tak se s ni teprve bavi. A mne to prijde takovy fakt moc, uz z podstaty, rvat na rvouci dite at nerve? To nema logiku a zadnej spravnej vzor. Jo a nebo kdyz si nevezme ty rukavicky a ma klasickej vypravovaci zasek pri odchodu z domu, tak on ji rvouci necha a proste nikam ven se nejde. Kdyz mne si je nevezme, tak je nema a pak az je nalada,zapomene na to, tak ji je dam a tak. Proste neresim to moc, spis se snazim byt v klidu.
Karja mne fungovalo vždycky, a funguje i teď u vnučky, odvedení pozornosti. Kvůli něčemu řve a já začnu s ní řešit něco jiného. To ji zaujme a na to rvani zapomene.
Nebo dneska, řvala že nechtěla táhnout boby do kopce a chtěla, abych pro ně šla dolů. Tak jsem ji zblbla tak, že musí ona nahoru za mnou, protože ji ji vůbec neslyším a tak nevím, co chce.. A nebo ji přemlouvat, aby řvala víc, že je tohle málo. Chvilku to zkouší a pak se rozesměje.
Ja ty děti prostě vždycky zblbnu ![]()
Karja zrovna teď jsem četla, že říkat jim cokoliv v tom emočním výbuchu, je zbytečné, stejně neposlouchají a všechny tvoje návrhy odmítnou.
Přemýšlím, co dělám já
Záleží na situaci, někdy počkám, až to přejde a řešíme to potom. Někdy není prostor čekat, tak ho holt řvoucího donutím udělat, co je třeba. To bývá při odchodu ven, nejpozději venku se uklidní, pak už se k tomu nevracím. Do pokoje se uklidnit ho neposílám, ale trvám na tom, že u stolu se nekřičí, ruší to mladšího. U stolu máme scénu minimálně jednou denně. Nedovoluju mu před jídlem pít nic jiného než vodu. Vždycky dosedne a Já chci šťávu/mlíko - Dostaneš po večeři - Řev
Spíš se snažím si ten jeho požadavek rozmyslet, než začne řvát, abych se vyhnula tomu, že si to vynutí.
Dadoo Jo to delam taky a moji rodice taky, ale to je jakoby reseni te situace nikoliv uceni aby to priste nedelala.
Evaeva No ono techto revu je asi nespocet druhu:-D Ona dcera prace malokdy dela ty sceny, ze by nevnimala. Ona jen misto toho aby klasicky rekla bejaky pozadavek, nebo ze neco se ji nelibi/chce/nechce, tak rve:-D.
Dnes jen od večeře do teď docela silná sestava otázek:
Maminko, proč nejsi tatínek?
Proč se medúza tak jmenuje? (Doplněno o Proč jsi na tu medúzu v tom moři sahala?)
Proč je zítra pondělí?
Ty jsi stará?
Co to je smysl života?
!!!
Dostaneme k tomu i odpovědi? Uměla bych odpovědět jen na č. 3, na medúzu s pomocí internetu, na č. 5 s pomocí několika profesorů a tlustých knih!!
Karja u nás je to téměř denní chléb, s oblibou říkám, že řvu na muže, který řve na příšerku ať neřve ![]()
Já se snažím v klidu, kdyz mam čas a prostor,tak si prostě počkám až to přejde, sednu si na zem a v mezičase zkousim batolectinu ,vysvetlovat a podobně, vetsinou bez úspěchu, ale obcas ten ryk prolomim nějakou náhodou poznámkou nebo návrhem. Kdyz čas nemám a jde nějak vymyslet nějak ať z toho vyjedeme obě spokojené. Třeba scéna že nechce rukavice, tak ji navrhnu že teď je teda oblékat nemusíme, může si jít vytáhnout kolo z garáže bez rukavic, ale pak je oblékneme bez řevu a diskuze (to celkem funguje). Na dulezitych věcech samozrejme trvám. Jinak to ale na sílu netlačím, protože pokud ji nechci fyzicky trestat a vyhrožovat zabavením hraček, tak nemám jak ji donutit něco udělat když ona nechce. Fakt by ne zajímalo jak se to dělá že některé děti jsou ochotné udělat něco i když s tím nesouhlasí.
Ale závisí to na mě mentální kondici, už jsem se i přistihla že když jsem přetažená, tak schválně trvám na blbostech, které bych klidně mohla nechat být.
Tchán je cholerický idiot, takže muž to má strašně zafixované a i kdyz vidim že se fakt snaží, tak často když příšerka začne ječet, vypne a ječí taky.![]()
Mě by i zajímalo, jestli někdo s už staršími ne úplně splachovacími děti má zkušenost, že tady to vysvětlování a hledání kompromisů opravdu vede k tomu že se jednou bude dát s tím dítětem domluvit a bude věci dělat protože to bude chápat a ne protože se bude bát trestu.
Karja ja som toľko rád v múdrych knizkach čítala ale takmer nikdy ich neviem uplatniť, takže radiť sa ja už neodvazujem. Zrovna dnes večer som sa normálne zosypala, že syna nezvladam a viem, že je to moja chyba. Potom som ho uspala, zozrala mu Kinder vajce a Mikuláša. Takže tak :D
Aranel ja by som vedela na c.4 : áno a na ostatné: To by som aj ja rada vedela ![]()
Karja ty deti to jeste neumi ovladnout/vyjadrirt a urcite to myslis i delas dobre, ze je potreba aby se to naucily. chlapi to bohuzel nechapou. nejlepsi si toho nevsimat ovsem v drivejsich dobach s detma netravili tolik casu aby to mohlo vadit. to odvadeni pozornosti osobne nemam vubec rada a nepraktikovala jsem-az na vyjimky samozrejme. pro me bylo asi nejvic prinosny to pochopeni-ze dite tim nic zlyho nemysli, nedela ti schvalnosti, ze vyjadruje tu frustraci z toho ze to neumi rict "normalne". a za chvili to prejde.. vysvetlit to chlapovi je spis nerealny.
Sairon Ony ty deti dozrajou. Ten rev o kterym mluvim je spis takovej emocni mi prijde. Treba ze se dcera tesi na tatinka, kdyz jdeme domu, ale on prvni nevezme ji, ale mimino, ktere jeci jako prvni. Nebo je prilis unavena nebo prilis slozite aby to rekla normalne. Nebo ji na prvni naznaky a pozadavky nevnimame, neslysime, tak pak rve. Ten odporovaci rev, kdyz neco nechce ma malokdy. Ale prave u samba se jela hodne direktivni vychova a I ted to tchani jako babicka s dedou drzi, ze jsou prosni. A sambo vidi, ze to u nich funguje, ze tam si dcera nevymysli a nejeci. Jenze tchanovo pevne ,,u dedy se nebreci,, je takovy jiny nez sambovo ,,nervi,, sambo ma fakt hroznej hlas, po nem maji holky tak znelej.
viktorka_od splavu Jo no myslim, ze jsi to pekne shrnula, co si o tom myslim:-D. No svagr to nedela, a to ta neter rve mnohem vic s ohledem na vek. Ale tak nema ty vecny homeoffice. A vlastne jako, ono u nich se to nijak nevyvijici, neteri jsou ctyri a pul a rve dost teda;-)
viktorka_od splavu vidím to podobně. Pozornost se snažím odvést až ke konci té scény, když už se mi zdá, že to má odžité, aby se k tomu už nevracel. Vysvětlovat to muži je složité, podle mě ho ten řev víc drásá než mě.
Taky mi pomohlo rozlišovat, co je a není můj problém. Nechce rukavice, nemusí, za hodinu venku mu ruce nezmrznou a že je mu zima pozná. Stejně jako máme pravidlo, že když za pět osm není uklízení a připravený do postele, není pohádka v televizi. Ne, že by si měl hlídat čas, ale říkáme mu, že když teď nepůjde, to nestihne. Muž se ho právě snaží donutit, protože, když to nestihne, tak samozřejmě řve a to mu vadí. Mě ne, měl dost času. Takže pak prostě odejdu do pokoje s tím, že když chce stihnout aspoň čtení, ať přijde. Když se uklidní, ještě mu zopakuju, co se stalo a jakmile začnu číst, je po řevu.
Aranel na Proč? je přece odpověď Protože jsem řekla! a na Jsi stará? jedině Chceš pár facek?! ![]()
Medúzu jsem vysvětlit chtěla, ale víc řešil, proč jsem na ni sahala, a to jsem k jeho spokojenosti odpovědět nedokázala, že jsem ji neviděla, nebylo prostě dostačující.
Proti změně pohlaví jsem šla protiútokem a zeptala se, jestli by chtěl, abych byla tatínek a měl tak tatínky dva, ale přečůral mě odpovědí, že tatínek má být maminka.
Pondělí po neděli docela akceptoval.
Smysl života - blekotala jsem moc dlouho, takže ho to přestalo zajímat.
A Ty jsi stará? zabil muž, když zařval "jak Metuzalém" a další otázky tak musel řešit on. ![]()
Karja ono to u dědy se nebrečí taky funguje, protože to není doma. Někde tu páru upustit potřebuje, a kde jinde než doma v bezpečí. Myslím, že třeba ve školce řve málokteré dítě. I když neteř prý jo:)
Pinot Noir smysl života je úplná nahrávka na Co si myslíš ty? :) Jestli na to není ještě malý.
Pinot Noir smysl zivota je mit hodné děti, ktere se o tebe postaraji, az budes stara a nebudes moct uklizet, varit a hrat si s nima. Takze by se meli chlapecci zacit snazit, protoze Metuzalem byl hodne stary a kdyz tatinek rikal...
Evaeva :-DJa to tu uz asi jednou psala, ale kdyz jsem.jednou jela za prarodici s dcerou, tak jsem pochopila, proc nam vzdycky po prijezdu doma tak breci. My si mysleli, ze zarli nebo tak neco, ale ne, ona to musela dohnat:-D. Deda ji vzdycky usmernil a ona tak odevzdane a frustrovane sla zaborit hlavu do perin do loznice, ze nemuze brecet. Me ji bylo normalne lito, hak to nemohla ze sebe dostat ven.
viktorka_od splavu souhlasím s tebou, odvádění pozornosti u nás za prvé vůbec nefunguje, za druhé, když se o to někdo snaží (typicky tchán, nechápu, že za čtyři roky téměř každodenního kontaktu nepoznal, že je to k ničemu), mám z toho úplně nepříjemný pocit násilí a nepochopení, je mi to až fyzicky nepříjemné za to dítě. Ale všichni chlapi nejsou stejní, můj muž tyhle situace zvládá naprosto s přehledem.
Evaeva Jo, tuhle nahravku tady jednou nekdo zminil a je to super. Ja to pouzivam na ty nesmyslne otazky, kdy se petkrat zepta, kde je deda, proc tady neni bratranek atd atd....Bozi vec!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí