olivieraa Mrakoplas ty jo, mne to taky prijde jako nadbytek energie. Aniz bych to chtela nejak nalepkovat, ja jsem lehce ADHD a presne si pamatuju "nelitej, nedupej, nesahej na vsechno...". Jako je to tezke, nedelala jsem to umyslne a v dospelosti jsem (celkem ;)) normalni ![]()
Vše o těhotenství a dětech
olivieraa Mrakoplas ty jo, mne to taky prijde jako nadbytek energie. Aniz bych to chtela nejak nalepkovat, ja jsem lehce ADHD a presne si pamatuju "nelitej, nedupej, nesahej na vsechno...". Jako je to tezke, nedelala jsem to umyslne a v dospelosti jsem (celkem ;)) normalni
no ja to už tak i beriem...a raz som čítala taky post od jedného inteligentného chlapíka s adhd, kde presne i tom písal zo svojho pohľadu, a najviac mi utkvelo " nikdy nehovorte dieťaťu s adhd- nemôžeš prestať, nemôžeš sa viac snažiť? Ze nemôže. Lebo sa snaží najviac ako dokáže a stale to nestačí. Ale tak je to so všetkým, každý mame niečo, nejaké ani nie traumy, ale vstiepene veci z detstva, ktoré nevieme prekročiť.
mnum těžko říct, no. Mamka to tenkrát hodně špatně nesla, myslím, že ségru k sobě připoutala možná spíš tím. Navíc těžko odlišíš vrozenou povahu od těch dalších vlivů.
Já jsem kluky taky neměla hned u sebe, vyjma těch dvou hodin na sále. Po prvním porodu jsem krvácela a den a půl nemohla vstát, na pokoj jsem ho dostala až po dvou dnech. Druhý byl odeslán na jip a spolu jsme byli až třetí nebo čtvrtý den. Oba na mě moc fixovaní nejsou, spí v postýlce, moc chovat nepotřebují,...
Potrefenáhusa co mam dite, tak na ctvrty trimest rozhodne verim. I kdyz u nas trva uz osm mesicu ![]()
A to trauma zen po cisari, ze jako zeny selhaly, me hrozne mrzi. Ale uz jsem si sama vyslechla poznamky o tom, ze jsem to dite neporodila, nesplnila jsem svoji zenskou ulohu, cisarem jsem se vyhnula zodpovednosti a ulehcila jsem si to, a vybrala jsem si schvalne tu nebolestivou variantu, ze jsem sobecky uprednostnila svoje pohodli pred ditetem... Jako byla to extra lesana, se kterou se bezne nevidam, takze jsem to ignorovala (a premyslela, jestli ji mam do bricha udelat dvaceti centimetrovou diru, ze si pokecame, jak nebolestive to je
), ale kdyby to nekdo spustil na nekoho, kdo s tim neni uplne srovnany, byl to treba akutni cisar pri komplikovanem porodu, tak to musi byt strasne.
INCOM1 edit. Ja som najprv čítala tvoj post až potom ten od oliviera, tak vlastne reagujem úplne od veci, som to zle pochopila, tak ma prosím ignoruj ale už to tu nechám.
tak to zas viem, že neustále zákazy sú kontraproduktívne a trvám len na tom, čo považujem za dôležité (pri tom behaní a dupani neviem či si zachytila naše rozpory so susedmi a syn je v tomto fakt dosť hlučný a behá stále). V podstate trvám len na neniceni veci, trochu poriadku a nepichanie veci do zastrxiek - čož absolútne ignoruje. A keď sa hrá tak, že to aj ostatným deťom vadí, v podstate to nie je hra, len také "zlerobenie" aj keď on to vníma určite inak, tak to nie je úplne ok. Ale to by som sa musela veľmi rozpísat, aby to trochu dávalo zmysel (žiarlivosť na súrodenca, nedostatok času na oboch, moja povaha a dieťaťa atď) a mám teraz asi 5 minut voľna, tak nič.
Edit. Pri uspávani mladšieho som trocha preletela tu teóriu typov, tam vidím trocha svetlo na konci tunela, že by som sa s ním naučila lepšie pracovať. Nevychovu a rešpektovanie je síce super, snažím sa o to ale veľa z toho naňho vôbec nefunguje, ja si myslím, že to ani na každého nemôže, aj deti majú iné povahy, nie sú podľa pravítka.
Zuzuli Tohle fakt nikdy nepochopím, jak takový kecy může někdo vypustit z pusy.
Mrakoplas no takýto je aj môj syn..strasne robi "zle", úplne lieta po byte, my našťastie nemáme pod sebou susedov co by sa sťažovali. Ale niekedy (casto) naberie taky deštruktívne smer ze všetko rozsahu je, hádže veci okolo.. (nie nejak sialene ale akože zabava)..mne to príde ze je to tým nadbytkoqm energie.
Ja ani neviem či nádbytkom energie, on je taký aj keď je unavený. V podstate stále :D Skôr je to povahou a ja sa s ňou musím naučiť pracovať. On ani v škôlke nerobí to čo ostatné deti. Oni si kreslia, on spraví jednu čiaru a letí za autíčkami. Učiteľka povedala, že "má svoj svet". Občas ma teda chvíľky kedy sedí a rozprávame sa alebo hráme slovné hry ale to je málokedy. Ale zas v aute vydrží sedieť a pozerať dlhé hodiny, ani nemožnosť pohybu mu nevadí. No, musím si to nejako rozanalyzovat. Len kedy :)
JJá skončila na té akutní sekci, ale traumatem jsem z toho netrpěla, ani jsem se dopředu sekce neděsila jako možné varianty, jak to může dopadnout. Mně poznamenal spíš problematický začátek kojení. I když vědět, že budu kojit ještě teď v 19 měsících, byla bych úplně v klidu ![]()
notna muselo to byť ťažké čo ste prežili ![]()
Gatita Sairon miuu Dík, to už známe. Ze Sám doma se mohli potrhat smíchy, ale třeba Četníci staršího nebaví.
GarfieMáme Saturnina načteného Svatoplukem Benešem a kluci ho zbožňují. Ještě mě napadnul z mého dětství Beethoven (o bernardýnovi). Jo a o prázdninách jsme objevily 2 zfilmované díly malého poseroutky. To by se mohlo doma líbit i "cíťovi", ne?
olivieraa Mrakoplas
Ja to napisu ve zkratce, ale prijde mi, ze takovej byl I muj synovec. Ale ted jak je mu 6, on je tak hodnej! Jako.sice furt lita jak.blazen, na gauc si seda zasadne preskocenim operadla, ale ma hrozne hodnou povahu nebo cistou dusi nebo jak to.nazvat. I poslouchat chce, jen to nekdy nejde:-D. Na moje holky je tak milej, stara se o ne. Za to druhej sice nelital, poslouchal, ale je vychcanej a zlobi zamerne, furt vymejsli, jak na sebe upozornit, namichnout nekoho. Tenhle to vubec nedela, a ze rozhazovani hracek, litani, dupani, neposlouchani resila segra snad nonstop. Ta jen furt rvala, at neco nedela. To je proste energie, proste se meli narodit jako venkovsky kluci kdysi, ti z te Obecne skoly, co maj prostor celej den nekde delat sami venku blbosti a dostat to ze sebe.
mnum ja myslim ze spis je kazdy dite jiny a lidi maj tendenci tomu hledat duvody, nez "proste jeci, no"
Zuzuli Ja se osobne s zadnym odsouzenim za cisar nesetkala, ale on by to na me asi nikdo nezkusil. Neumim si ani predstavit, jaka osoba by tohle mohla vypustit? To byla znama? Kamaradka asi tezko. Ja sama to beru, jak to je, dikybohu jsem ja i maly v poradku a to je to nejdulezitejsi. Nejspis bych porodila i normalne, treba..Pro me to ulehceni trochu bylo v psychicke rovine a vubec se za to nestydim. Ty lidi si nevidi do huby a jejich nazory jsou hodne tmarske.
dzizisketa já se teda sekce celkem děsila, zejména té rekonvalescence. Ne že bych to brala jako selhání, spíš mi ten stav potom přijde náročnější. Ale ty kecy, co o nich píše Zuzuli to je fakt ![]()
Tady přibyla spousta stran, už nevím, kdo se ptal na tu Teorii typů. Je dost složité se vyznat v těch zkratkách, typech myšlení a cítění, primárních a sekundárnich funkcích... pokud člověk nemá nějakou zkušenost s tou Jungovou klasifikaci, ze které vychází. Ty jednotlivé typy osobností jsou tam rozebrané i podle věku, jak se která osobnost vyvíjí, co jsou její silné stránky, jak je projevuje a kdy se nejvíce rozvíjí, pak naopak na co si dát pozor a dotrénovat, aby dítě rozvíjelo i to, co mu není tak vlastní, ale může mi pomoci v situacích, kdy ty primární funkce nestačí atd. Zas tolik ta kniha nestojí, větší investice je pak ta časová a mentální, aby se tím člověk prokousal, určil typ a zpracoval, co se dozví.
brrr Jo vidíš, to by šlo, na Beethovenovi jsem byla dokonce v kině! ![]()
Karja dik, si mi pomohla. Fakt, ja sa tu pár dní už celkom rutim, že čo som z neho spravila a počuť, že to môže byť fakt povahou, je dosť úľava :) Tak už len pracovať na sebe aby som to úplne nepokaslala.
dzizisketa ja, ja, ďakujem. Myslím, že by mi mohla trocha pomôcť. Knihu objednám no ale presne, kedy ju budem čítať, to neviem ![]()
Mrakoplas To je náš starší. Říkala jsem si, že doma to nějak dáme, jsme už nějak zvyklí, ale děsila jsem se, co ve škole. Nakonec ve škole cajk, sice žádný anděl, ale postupně si to všechno sedlo. Od druhé třídy chodí do skautu, to jsem si říkala, jak to s ním zvládnou (je hrozně hlučný mimojiné), ale tam si ho chválí a on to zbožňuje. Doma je na zabití furt.
Zuzuli omg, jak tohle může někdo z huby vypustit ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí