já nevím proč tady čtu těch x stran když jsem vůbec nepochopila o čem je řeč. Jdu zkouknout radši nějaký hadry co bych si nutně potřebovala koupit. Zvlášt když nikam nechodím. No tak to je taky zbytná činnost. Ach jo.
Vše o těhotenství a dětech
Sairon To samozřejmě je principem. Jenže není to univerzální a všespásné.
Tak Betty mě hadry nebaví, já jdu radši do vinárny ![]()
Sweet Potato já to nepovažuji za univerzální a vsespasne, mě to totiž ani nikdy nenapadne použít
ale.kdyz.to.tady.ctu,tak.to.musim.vyzkouset.
Sairon ale ve skutečnosti chceš, aby dítě tu koloběžku sklidilo, je to tak? tak proč okolo toho takhle nehezky tancovat, mi to přijde prostě nefér, jakože nějak ho k tomu dostrkám, ať si uvědomí že udělalo něco špatně (nechalo ležet věci kde nepatří) namísto mu říct na rovinu co chci. když vyjádřím na rovinu své přání, riskuju že mi to odmítne, tak to budu jaksi prapodivně obcházet... to je prostě blbý.
viktorka_od splavu někde jsem četla, že nikdo nedělá rád, co mu někdo přikáže, i když má ten dotyčný pravdu. S tím souhlasím. Proto si myslím, že ta věta Koukám, že tady leží nějaké papírky/Nelíbí se mi, že si tu nechal odpadky funguje líp, protože to řešení problému vymyslí on sám. Jsou mu tři, v patnácti mi nejspíš odvětí Leží, no.![]()
Evaeva proč čekat do patnácti? Naším je to jedno už v osmi.
Jediné,na co se soustředím, je mít nezabordelene společně mistnosti. Ono i když je přinutím uklidit a pak se ptám, jestli cítí nějaký rozdíl, odpověď je ne. No tak co s tím? Můžu ukazovat na papírky do zemdlení.
Fakt nejlíp funguje slušně požádat.
Evaeva no to jsou ale dvě různé věci.. Nelíbí se mi, že jsi tu nechal odpadky.. chceme to tu mít hezké/dost místa na hraní.. =dítě rádo vymyslí, jak to sklidit. ale "Koukám, že tady leží nějaké papírky" není to samé. je to neupřímné, to mi na tom asi vadí nejvíc.
continuity
já do úrovně úklidu v jeho pokoji v budoucnu zasahovat nehodlám. Zatím se snažím mu něco vštípit a pak děj se vůle boží.
Fakt nejlíp funguje slušně požádat.
nehledě na to, že tím dáváš příklad, že i ty děti když něco budou chtít, můžou slušně požádat. protože to je normální lidská komunikace. že si vzájemně vycházíme vstříc.
ale napadá mě, že to obcházení asi může fungovat v rodinách, kde mají ve zvyku hrnout hromadu požadavků s dovětkem "prosim!" - udělej to a to a ještě toto a podej, přines, nedělej, nedupej, mlč už.. jsem tě snad poprosil/a, tak šupem! páč než vymyslím jak to opsat, tak minu aspoň tři povely![]()
Evaeva není třeba přikazovat, však můžu slušně požádat. My se s mužem taky o různé činnosti poprosíme či požádáme, takže tak stejně mluvíme i k dětem.
No dlouhodobě chci aby si tu kolobezku uklizelo samo bez toho abych mu to musela říkat. Takže teoreticky věřím tomu že může být lepší vytvořit úvahu "tady leží kolobezka uklidním ji " než "máma mi řekla že ji mám uklidit" . Ale jak jsem psala nepoužívám to, jen jak to tj čtu tak o tom přemýšlím, i když na první přečtení mi to taky přišlo divné.
viktorka_od splavu když po něm chci, aby mi třeba něco podal, tak ho samozřejmě poprosím. To je ale jiná situace.
Sairon hodně štěstí. ![]()
Sairon ty jo, ale i můj "proti všem" tornádoboy, když ho několikrát ve stejné situaci poprosím o totéž, to pak začne dělat sám. Zas není třeba dělat z dětí hlupáky, kteří jen čekají na pokyn.
Sairon hm teoreticky má koloběžka svůj domeček ve kterém má být zaparkovaná. a není potřeba nad tím dumat. to nejjednodušší řešení bývá nejlepší
fakt jestli máš iluzi o tom, že dítě nějak vychováš k tomu, že mu bude vadit nepořádek a samo ho aktivně bude likvidovat.. no tak to je dobrá sranda![]()
viktorka_od splavu ale máš pravdu přijde mi to nepřirozeně, něco jako hezký obrazek/zajímavé použití barev, nebo co to bylo.
Na druhou stranu pokud to povede k úklidu čehokoliv bez keců a protestů, tak se to klidně naučím používat ![]()
Pinot Noir akorát že já to vidím jako Sairon Chtěla bych, aby si to uklidil sám. Jinak ho samozřejmě poprosím, když po něm chci nějakou "laskavost", poprosím ho, i když to neuklidí po té první poznámce. Rozkazy přijdou až nakonec, většinou nejsou potřeba. Popravdě se k němu chovám tak, jak by se to líbilo mě.
Evaeva nojo, ale jak už jsem psala, věci si člověk uklidí sám bez vyzvání, protože ví, že každá věc má své místo, kam patří. ne proto, že "tady leží". ono to tam tobě třeba zavazí ale tomu dítěti vůbec
viktorka_od splavu tak mluvíme o tříletém dítěti, až bude větší, bude to jiné.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí