Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline dzizisketa
9009 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:24

Včera jsme si koupili víno a že si uděláme dobrou večeři, tygří krevety. Ani jsem je nestíhala loupat, jak na mě někdo pořád křičel "na na ňami ňam!" 

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:25

Garfie Ale to nikdo nerika, prave proto je to nepovinne ockovani. Kazdy at si zvazi pro a proti. Ja teda dala malemu i rotaviry a pneumokoky. Sama mam taky ty meningokoky (krome skupiny B), tyfus i klistovku (byt teda bez boostru, to jsem nestihla loni). Ja jsem vzdy a striktne za ockovani, ale nikomu to nutit nebudu. To riziko je samozrejme relativne statisticky male.

Online Pinot Noir
29987 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:33

Garfie Mohučanka já nechávám meningokoky taky až na dobu před pubertou.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:36

Garfie jedna vec je umrti, dalsi veci jsou trvale nasledky jako hluchota, mentalni retardace ci ochrnuti nekterych nervu... Hlavne ta nemoc se rozviji v minutach nebo behem nekolika malo hodin, to tak mas dite s horeckou, za hodinu mu zacnou vyskakovat krvave skvrny na kuzi a  za dalsi hodinu bojujes o zivot protoze dite ma sepsi jako prase... I na infekcnim v dobe kdyz jsem studovala, rikali ze je hrozne ze jeste neexistuje vakcina proti men. B, ze ten je nejvetsi zabijak. Vakcina se od te doby nastesti vynasla a rodice se muzou rozhodnout zda ji daji nebo ne.

Jeste pro uplnost dodavam ze meningitidy nebyvaji zpusobeny jen meningokoky, ale i jinymi breberami, napr.pneumokoky

Offline Potrefenáhusa
38945 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:42

Garfie ne, prave si kazdej musí ty rizika zvážit sám, pro mě je to tak, ze pokud existuje očkováni na takhle fatální nemoc, tak nevidim důvod ho nedat 

a já měla jako cerstve těhotná boreliozu (jediný klíště snad po 15 letech), predtim jsem několikrát potratila, takže to byl fakt lahudkovej stres, naštěstí zabraly penicilinovy atb

Offline Myrtila
5376 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 12:56

mnum Prave kvuli tomu, jak rychle se to rozvine, taky nechavam maleho ockovat proti meningokokum (zrovna tu s nim odpocivam, vcera dostal prvni davku a je z toho hodne unaveny...), mam z toho hruzu, ze by to zacalo na noc, ja bych to spatne vyhodnotila a do rana by mohlo byt pozde. Dostane pak i Nimenrix. 
Ale moc matek v mym okoli je nedava ockovat, i detska doktorka mi to potvrdila, a i kdyz vsechny ostatni vakciny ma u sebe skladem (dala jsem i rotaviry a pneumokoky), tak tuhle objednava az na zadost, jak ji neockuje moc casto. 

Offline dzizisketa
9009 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:08

Malý má Nimenrix a s doktorkou jsem domluvená za chvíli na Bexsero. Pneumokoky taky. Rotaviry ne. Klíšťovku zatím taky ne. 

Offline Garfie
28602 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:10

711990 Jako jasně, to je jenom o přístupu. Moje děti, hlavně to mladší teda, snášely jako malé očkování dost těžce, já jsem opatrnější, ale ani jeden přístup nevnímám jako špatnej. 

PotrefenáhusaJá to zase beru tak, že se můžou stát i jiný věci, prostě jsem v tomhle trochu fatalistka. Proti očkování nijak nebrojím. Ta borelie v těhotenství  musel to být strašnej stres!! 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:25

dzizisketa máme to stejně. Rotaviry jsem chtěla dát druhému, kdyby starší něco přinesl, ale naše doktorka to moc nedoporučila. U meningitidy mě děsí ta rychlost postupu nemoci.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:26

Myrtila naše má nimenrix skladem, od té doby, co je hrazený, ho automaticky nabízí každému dítěti.

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:39

Evaeva Proc nedoporucila rotaviry? Moje nabidla a nechala to na me. Taky mi prijdou jako nejmin podstatne z tech volitelnych a trochu jsem vahala. Ale je to podavano oralni formou a mivaji malo nezadoucich ucinku. Akorat se plati, tak chapu, ze to muze byt taky hledisko. 

Offline rasaNori
8870 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:47

Jos me kdysi kamaradka co dela na detskem v nemocnici rikala, ze pul hospitalizovanych deti ma rotaviry ockovanr a pul ne. A ze ona by to kvuli tomi nedala... 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:48

Jos nepřesně jsem se vyjádřila. Nechala to na mě, ale říkala, že ten očkovací kalendář miminek je dost nabytý a upřednostnila by jiné očkování než tohle. Že z její praxe jí nepřijdou tak důležité.

Offline Potrefenáhusa
38945 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:52

Evaeva nám je dávala dohromady s necim jiným a naopak dost doporucovala. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:54

Potrefenáhusa no vidíš, každý na to má jiný názor. Já to kombinovat nechtěla, přestože kluci nikdy po očkování neměli ani teplotu. Ona právě říkala to, co píše řasa. Teď už je na to velký, tak už je to jedno.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:56

U nás vypravování není téma, zato uspávání ... Syn cca od 9 ukrutně zívá, pořád opakuje, jak je vyřízenej, v poledne se dopostýlky hrne sám, zcela dobrovolně. Tady ovšem idyla končí, protože ve vteřině z něj všechna únava spadne, začne se schovávat pod peřinou, dělat bunkry, žadoní, aby mohl přinýst hračky ... nefunguje mi žádná strategie. Uspávat ho v jinej čas, v jeho postýlce, ve velký posteli, aktivně mu třeba povídat pohádky, nebo naopak sama usnout, dělat, že tam nejsem a čekat, až odpadne ... bez efektu, zkoušela jsem všechno. 

Jasný, logickej závěr - asi už nepotřebuje spát. Jenže ouha. Jakmile neusne kolem oběda, je celý odpoledne doslova v háji, protože můžeme max tak před barák. Pěšky toho moc neujde, jít na nákup bez auta/kočáru je utopie, ale jakmile ho ale posadim do kočáru, začne usínat, auto je taky tutovka ... a to pak jde večer spát později, než já, navíc po probuzení z pozdně odpoledního spánku je dlouhej hysterák zaručenej. 

Zkoušela jsem ho unavit i dlouhou dopolední procházkou, vyšel i na Vítkov, no já byla vyřízená a utahaná jak kotě, ale na jeho usnutí to vliv nemělo. V poledne kočár taky nefunguje, to je asi kouzlo jenom podvečerní, navíc se to neslučuje s mojí pracovní náplní a venkovním počasím, abych přes den někde dvě tři hodiny seděla venku na lavičče, protože do třetího patra ho spícího nevynesu ani za boha. 

Nečekám žádnou radu, chci si čistě jen postěžovat Sere mě to z celého dne nejvíc nejvíc nejvíc, vytáčí mě to doslova k nepříčetnosti. Dneska se mi podařilo ho udolat, ale vzalo mi to hodinu a půl života a tunu nervů a skončilo to samozřejmě mým řevem, kdy mi rupnou nervy poté, co mě nějak bolestivě kopne do hlavy apod., jak dělá kraviny, on se pak rozeřve taky, dneska ho to pak nějak unavilo, tak se nechal ukolíbat, ale to byla spíš výjimka. UAAAA prostě. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 13:59

Evaeva Aha. No je pravda, ze ockovani mel maly skoro po tydnu, ale jak pise Potrefenáhusa da se to i kombinovat. rasaNori Ale pulka deti si troufam tvrdit rotaviry ockovane nema, takze to uplne nedava smysl. Ale ano, nechrani to proti vsem typum. 

Offline dzizisketa
9009 příspěvků moje polička 15. dubna 2021 14:00

MP Meri

Je to jen období, je to jen období, je to jen období... Říká ta, která na usnutí pořád kojí. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 14:01
Reakce na MP Meri:

Jasný, logickej závěr - asi už nepotřebuje spát. Jenže ouha. Jakmile neusne kolem oběda, je celý odpoledne doslova v háji, protože můžeme max tak před barák. Pěšky toho moc neujde, jít na nákup bez auta/kočáru je utopie, ale jakmile ho ale posadim do kočáru, začne usínat, auto je taky tutovka ... a to pak jde večer spát později, než já, navíc po probuzení z pozdně odpoledního spánku je dlouhej hysterák zaručenej. 

​tohle je podle mě úplně typické. Švagrová několik měsíců plánovala veškeré jízdy autem nejpozději na druhou hodinu, jinak nastalo to, co píšeš. Když to nešlo, dávala aspoň jídlo. Starší syn po obědě nespí už půl roku, ale v autě usne stoprocentně. U něj to naštěstí nemá vliv na večerní spánek, tak to neřešíme.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. dubna 2021 14:03

Jos ona je jinak dost proočkovací, tak jsem na ní dala.