Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 26. května 2021 09:33

Evaeva ja presne ako píše Tabea, akurát som ju teda dávala do látkovej plienky a zavesila na posteľ

Offline Gatita
8668 příspěvků moje polička 26. května 2021 09:35

Pavlena dik za tip. Pred nejakou dobou jsem premyslela o anglictine pro syna (5), na HD jsem koukala, ale nezapsala ho kvuli pandemii - stejne to zavreli:( zni to skvele, jestli tomu bude situace prat, nebudu vahat.  

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. května 2021 10:17

Malenge není to tak hrozné a taky vidím pozitivní vývoj, ale my jsme zvyklí na spánek celou noc od půl deváté do půl osmé. Já tam právě teď sedím/ležím na zemi, aby si tam zvykl, jinak bych to taky nedělala. Ale první noc to bylo hodinu a půl, druhou půl hodiny a třetí vůbec. Proti rannímu uspávání se dost bouřil, ale ta únava mu koukala z očí. Nakonec usnul se spacím pytlem jen na jednom rameni, nohama k mé hlavě

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 26. května 2021 10:19

Pinot Noir no ono pokud by šlo do tuhého, tak bys postupy přijala, ani nevíš, jak ráda... To značí, že tvoji jsou OK, že mají jen běžný sopel běžné frekvence. Byť i ten namíchne, chápu.

marieu ajajaj, amébu jsem číst nechtěla, můžeš aspoň naznačit, čeho se teda při použití konve vyvarovat? Dcera sice smrkat uměla, ale úleva při použití konve nesrovnatelná. Dodnes při rýmě používá. A ještě jeden dotaz: to preventivní šplíchání mořské vody - měla bych provozovat, když už je jí 12 a má už jen běžné rýmy běžné frekvence? (ne už zánět dutin i několikrát do roka) Je pravda, že její sliznice reagují hned otokem, každá rýma znamená huhňání a špatné dýchání i pár týdnů. (mám to stejné i moje máma, geny nevyčuráš)

artemisia no on by to lektor s malýma i zvládl, ale musel by chtít a vědět jak. Ty pomůcky a metody zas nebyly tak sofistikované. Např.se učili zvířata a slovesa pohybu. Lektorka rozházela po místnosti kartičky s obrázky zvířat a dávala pokyny: utíkáme k pejskovi, plazíme se k oslíkovi, letíme, skáčeme ke kočičce atd. Pro maláky velká sranda. Nebo flash cards zakrývala listem s dírama (a ala ementál) - kdo ví, co je na obrázku?? Losovali si plyšáky a předměty z pytle a hádali po hmatu. Když se učili up vs down tak lezli na schůdky a skákali z nich dolů...

Už jsem (jinde) zažila i hodinu, kdy lektorka (česky!) hovořila na děti od katedry způsobem: znáte slovíčko pro chobotnici? ne? tak si jej zapište do deníčků, octopus. A můžeme pokračovat. Navíc unyle, děs...

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. května 2021 10:19

artemisia kvůli tomu času právě váhám. Myslím, že jsme schopní ho tam vodit několik let, ale asi ne víc než jednou týdně. Určitě ne teď, spolu se začátkem školky by toho bylo asi moc.

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 26. května 2021 10:20

Gatita no tak distanční výuka by bylo jediné, co do toho může hodit vidle. A vím, že HD sice nastavili on-line přístup pro všechny žáčky, ale když si dáš do souvislosti to, co píšu v předchozím příspěvku vs. předškolák u monitoru, tak ti vyjde velký špatný...

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 26. května 2021 10:32

Pavlena no, to s amébou fakt vědět nechceš. Jestli jste zvyklé na konvičku, používala bych převařenou nebo balenou vodu- ani vlastně nevím, čím se vyplachuje. Nosní hygienu slanou vodou může provozovat každý od 0 do 99 let. Zvlhčuje, čistí od infekčních částic, alergenů...  řekla bych, že je to taková orl mantra. Finančně nejlíp vychází sprej od vincentky doplňovaný origo obsahem z velké lahve. 

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 26. května 2021 10:36

marieu Vidíš to. My na ORL pečení vaření, ale vždycky jsme řešili akutní záležitost a o preventivním použití nám třeba nikdo neřekl. A mě to nedošlo... Budem dělat!

A šeptem, že do konve jsem používala normální horkou vodu, už nebudu, už jen převařenou..!!!

Offline artemisia
297 příspěvků moje polička 26. května 2021 10:58

Pavlena no, ad angličtina pro malánky: on teda řekl: you just sit there and make funny noises, that´s not teaching, kids love it, but that´s babysitting! Btw jeho syn mě informoval, že hraje bezva hru na počítači: jmenuje se kalovduty (takto call of duty). Australan měl prostě za to, že na tu ambiciózní angličtinu je prostě čas až ty děcka vyzrajou...

A jinak to byla jedna z nejlepších rad imunoložky, abych sebou nosila všude Vincentku sprej, a kde je větší koncentrace lidí,typicky MHD,kino atp., tak vystříkávat nos preventivně a cucat bonbon, tím se má sliznice zvlhčovat a virus nedostane takovou příležitost rejdit v ústech

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:02

artemisia tak to říká spousta lidí, že se předškoláčci horko těžko za 3 roky naučí to, co ve škole zvládnou za 3 týdny. No. Ale na správný přízvuk a intonaci je prý čas do 6 let, pak už to jde mnohem hůř..

Offline notna
9514 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:06

marieu Pavlena Nosní konvičku taky používáme a většinou je rýmu do dvou dnů pryč. Nás to učili v lázních. Dceři bylo pět. Dáváme převařenou vodu tělesné teploty. Zkouším na zápěstí. Naopak nás odrazovali od pravidelného zvlhčování sliznice. Prý na to sliznice přivykne a pak se ztrácí schopnost se zvlhočovat nebo udržovat vlhkost. Aby se v tom čert vyznal :-)  Ale při potížích to taky doporučovali. I tu vincentku..

Online Garfie
28608 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:09

Evaeva Já bych to možná taky nehrotila (jako pokud chceš, tak nic proti, ale neměla bych velká očekávání). Moje děti chodí na perfektní kurz, paní učitelka má vlastní metodu, oficiálně i pro předškoláky, ale sama mi říkala, že po zkušenostech rodičům vymlouvá i prvňáky. Obě naše začaly chodit od druhé třídy.

Starší chodila už v rámci školky, koukala na pohádky v AJ, měla různé aplikace na učení slovíček...syn začal až v té druhé a upřímně, nevidím rozdíl. Super je Pepa Pig v angličtině a my teď v rámci přípravy na stěhování hodně jedeme v italki, což je úplně super, za dva měsíce udělali oba neuvěřitelný pokrok. Přijde mi, že v tom předškolním věku se rok učíš barvy a zvířátka-to co v trochu vyšším věku zvládneš za týden (trochu přeháním, ale víš jak...)

Jo a "naše" malá Japonka chodila do anglické školky, teď chodí do normální školy, do třetí třídy, kamarádí se s dětmi-cizinci, takže angličtinu pořád procvičuje, ale za ten rok, co ji znám, úplně vidím, jak se zhoršila (doma mluví japonsky a s našimi česky, občas něco v angličtině). 

Offline dorota
1234 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:11

PavlenaPri učení sa cudzích jazykov je možné osvojiť si prízvuk ako rodený hovoriaci do cca 12 rokov podľa psycholingvistických výskumov, nie do 6 rokov.

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:14

Pavlena ono to u nás nehrozí- tohle nebylo sice z rozvojový oblasti, ale zjevně odněkud, kde ve veřejné síti neteče prakticky kojenecká voda... no ale nesu si tu informaci doteď- stejně jako případ opakovaných sepsí u kojence, jehož matka si nechala zpracovat placentu do kapslí, ačkoliv měla pozitivní kultivaci na streptokoka. A všechno tohle bych si doopravdy přála zapomenout... Popojedem. To s tím sdílením praktických informací pro pacienty mi přijde úplně tragický... když si vzpomenu, jak jsem studovala ošetřování kůže po ozařování pro mámu, dělala KPZtku pro kamaráda po ozařování krku a chemoterapii, po které byl spálený se zničenýma slinnýma žlázama- a při tom by člověk řekl, že je to na onkologii denní chleba a zásadní zlepšení dyskomfortu té léčby! Když jsem měla sama zásadní problém s umělým mlékem pro starší, která po něm měla potíže a dětská doktorka mi nebyla schopná pomoct tak, že jsem volala až na gastroenterologii do Motola . Kolikrát už jsem takhle pro rodinu a známé sháněla tyhle naprosto bazální a při tom tolik praktické info... 

Offline artemisia
297 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:15

Pavlena osobně si řadím správný přízvuk mezi zbytnou dovednost, intonaci je potřeba asi cvičit, to je fakt - ta nám Moravákům ale nedělá takové problémy jako jinde u nás na západě...

A v nějakém stand-up zmiňovali, že kombo skotské angličtiny a intonace vlastně zní velice jako rakouský přízvuk

A domorodcovi z New Orleansu neporozumím na první dobrou nikdy, takže já mám osobně jasno! Jako roky pilování němčiny, pak dojedeš do Štýrska a musíš je prosit, aby zpomalili nebo aby si nahodili titulky na hruď...

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:24

dorota nejsem z oboru, ale četla jsem, že po 6 roce už se ta schopnost pomalu vytrácí, a že začít by se mělo nejpozději mezi 6-8 rokem. Zdroj teda není HD. 

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:34

notna proti konvičce nemám naprosto nic, když člověk dbá na hygienu... ale jako se vším- nejspíš se nemá nic přehánět a pak je to ok. Taky nejsme úplně bigotní, tu nosní hygienu provádíme skoro výlučně v topné sezóně, která se de facto kryje se sezónou školkových viróz- u nás jsou učitelky doopravdy měkký a děti neposílají domů a velká marodila opravdu, opravdu hodně. V tomhle smyslu byla vrcholem epidemie bronchitidy s produktivím  kašlem před 1,5 rokem, kdy tam několik dětí zvracelo ze záchvatů kašle přímo ve třídě. Zpět k tématu- vincentku/mořskou vodu nám opakovaně doporučoval ORL lékař, který starší nastřeloval náušnice a mladší vyšetřoval pro laryngeální stridor jako novorozence- v podstatě to zmiňoval sám od sebe jako tip, aniž bychom řešili nějaký problém s infekcí.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. května 2021 11:43

Garfie to si právě taky říkám, jestli není lepší poslat ho na střední někam na rok. No, zatím to teda nechám být, dám ho třeba na něco ve školce nebo do DDM před domem, jestli se nám to bude časově hodit.

Offline notna
9514 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:44

marieuNa topnou sezonu do suchého bytu je asi fajn udržovat sliznici vlhkou. Konvičku používáme 2-3xdenně je dva dny při začátku rýmy. Nikdo to moc nemilujeme, takže je to jen nutné zlo po co nejkratší dobu.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 26. května 2021 11:45

PavlenaJá myslím, že ten jazyk krom jiného taky dost závisí na vrozeném talentu. Já i manžel jsme začali s angličtinou cca ve stejném věku na prvním stupni základky. Já pořád mluvím anglicky jako hotentot a u něj jsou rodilí mluvčí upřímně překvapení, že nepochází z Británie.