Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online viktorka_od splavu
49468 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 21:47
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 21:50

continuity to je ale trochu něco jiného, tohle by třeba moji rodiče netolerovali, v tom vidím to nezvládání povinností zatímco tatínek je zvládá. Ale nějakou vděčnost za to, že mi zaplatili kroužek nebo očkování naši neočekávali, stačilo jim, že nepropadám, nefetuju a trochu doma pomůžu

Offline Karja
44933 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 21:51
Reakce na Pinot Noir:

continuity Karja Garfie no, mně přijde zvláštní, že lidi volají po výuce finanční gramotnosti ve školách, ale aby dítě na druhém stupni vědělo, jak dlouho se na co zhruba pracuje, jim připadá brzo?

​Ale to tady nikdo nepsal ne? Jenže to třeba nevěděl sám. Což chápu u těch, co peníze neřešili, čemuž rozumím. To by vyznělo jako, tak na tohle kolo jsem dělal hodinu a půl!:-D....

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:00

Garfie

myslím, že u nás doma žádnou finanční nouzi netrpíme a stejně o tom s dětma mluvíme. Myslím si,že je hrozně důležité i u těch dětí řekněme z lépe situovaných rodin, aby tak nějak znaly hodnotu penez a tušily co bude pro ně dosažitelné,až si ony začnou vydělavát sami. Dobré je to teda nepřehnat, aby zas svoji hodnotu neodvozovaly od peněz, protože to je taky smutné. 

Offline Pinot Noir
30049 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:01

Karja tak ten, kdo se diví, že jsem v deseti o platech měla ponětí, svým dětem tuhle informaci taky nejspíš nepředal, ne? Chápu, že to někdo nemusí řešit. V současnosti by srovnání ceny flétny a manželova platu taky neznělo nijak zásadně, ale nějaké srovnání dětem hodlám předat co nejdřív. Jak tu padlo třeba s tou permicí, místo téhle věci, se kterou tu teď zacházíš jako s onucí, jsi mohl mít to a to. A nebudeš - protože já svým dětem teda rozhodně nehodlám pořídit všechno, i když na to máme.

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:03

Evaeva ale vděčnost si do toho přidáváš až teď ty. To s tím tak úplně nesouvisí, ani to nijak myslím nehájím. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:08

Pinot Noir to já klukům říkám už teďJá si teda celé dětství myslela, že si můžeme dovolit méně než skutečně můžeme. Mamka třeba řekla, že nám nekoupí džíny v tomhle obchodě protože jí to přijde drahé, ne že na to nemáme. Já si teda nemyslím, že by nám rodiče nepředali nějakou finanční gramotnost, protože jsme nevěděli, kolik berou. S tím to podle mě nesouvisí. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:10

continuity vděčností ta debata začala. Ten případ s tou slečnou podle mě nesouvisí s jakoukoliv finanční gramotností.

Offline Karja
44933 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:10

Pinot Noir No to bych se z toho právě neodvažovala vyvozovat. tuším že to psala zrovna Sweet Potato a její holky jsou zrovna asi inteligentní a přehled určitě mají, plus v některých rodinách je možná naopak žádoucí tu informaci o platech nepredavat, třeba je to i jejich případ!:-D:-D:-D 

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:16

Evaeva debata začala tímto příspěvkem 999 

Ale velkou výhodou je, že když je dítě zapálený koňák, tak si rozmyslí, mít pubertu :-). Nasranej rodič prostě jízdy nebo trenéra popř. ustájení prostě nezaplatí :-).

Já v tom žádnej požadavek na vděčnost nevidím. Pouze požadavek, aby dítě neprudilo nadměrně a nějak si plnilo svoje povinnosti. 

Offline Garfie
28639 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:17

continuity Já s tebou souhlasím, finanční gramotnost je důležitá. A správná poznámka o nepřehánění, znám rodiny, kde jsou peníze velké téma (v obou směrech-jedni nemají, jedni naopak) a je to trochu průšvih. Jinak teda ten případ tvojí slečny je prostě jen případ rozmazlené holky, s finanční gramotností nemá moc společného, spíš s finančí gramotností otce, když už  

Pinot Noir My to vedeme podobně, děti zdaleka nemají všechno, co bychom si mohli dovolit. Ale myslím, že tady je důležitý takový ten moment, že víš, že je to tvoje rozhodnutí a ne nutnost. Pokud je to nutnost, tak se dost lidí snaží dětem dopřát trochu na sílu, nebo jak to říct, prostě víc, než si můžou dovolit.  

Offline brrr
12391 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:21

Garfie Souhlasím s Tebou, někdy mi připadá, že co se týče dárků, plateb kroužků, atd. jsou majetné rodiny v tomhle mnohem střížlivější než ty méně majetné.

U nás je to asi podobné jako u vás, kluci si myslí, že jsme na tom hůř než ve skutečnosti jsme, protože třeba nemáme potřebu si pořizovat auto tak často, jak je podle nich obvyklé. Nebo dovolena nám s mužem vyhovuje jiná než pobyt za x peněz v Dubaji (ono to ve finále často stojí teda stejně ).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:21

continuity jo, to souhlasím.

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:25

Karja tak neni nutné dětem ukazovat daňové přiznání, ale da se rict, kolik je to například vůči průměrnému platu. Účel to splní úplně stejně. 

V tomto smyslu kdysi psala Lola na MP a dost mi to utkvělo,že jednak děti příliš nerozmazluje značkovými věcmi a hodně jim to vysvětluje, protože to, že teď s ní můžou jezdit na dovolenou na Bali, nutně neznamená, že si to budou moci dovolit až se osamostatní. 

Offline Sweet Potato
40645 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:28

Pinot Noir Peníze téma jistě byly, zvlášť když táta zemřel a máma měla akorát důchod.

Ale mám pocit, že naši tahle témata přede mnou schválně neotvírali. Asi abych nic nikde nevykládala - ať už by to bylo, že máme málo nebo moc.

Přehled o cenách běžného zboží jsem měla, k šetrnosti jsem byla vedená velmi. Vím, že máma si pečlivě psala výdaje, ukazovala mi to běžně. Ale nikdy jsem neměla pocit, že bychom byli chudí. Když mi naši to či ono nechtěli (nebo nemohli) koupit, nevím, jestli mne někdy napadlo, že by to bylo kvůli nedostatku.

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:35

Garfie to je sice důležité, že to je tvoje rozhodnutí jim to nepořizovat, ale taky to nemusí být úplně limitující, jsou lidi,co to zvladnou vysvětlit. Mám jednu příbuznou, už jsou v důchodu, ale tři děti, ona učitelka na ZŠ, on dělal na družstvě a nikdy neměli úplně moc peněz, ale povedlo se jim ty děti vychovat k tomu, co je důležité. Z druhé strany mám rodinu ve velmi podobné konstalaci a ti zas vždy nějak trpěli tím, co všechno by chtěli a nemají a co všechno lidi kolem nich mají, peníze se řešily prakticky nonstop až syn sedí za zpronevěru, protože na to auto prostě muselo být a dcera to taky docela odnesla. 

Online 999
19902 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:36

continuity Přesně tak to bylo myšleno a navíc tam bylo i kus nadsázky. 

Offline Sweet Potato
40645 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:37

Karja 
To, že jsem neměla ponětí ještě ani nemusí nutně znamenat, že mi to nikdy neřekli. Ale třeba jsem to prostě vypustila. Asi bych si ale pamatovala, kdyby přede mnou každý večer počítali drobné v hrnečku nebo nějaký opačný extrém.
A jo, vlastně máš pravdu, nemusí vědět všechno (herdek, to zní divně, nepereme špinavé prachy nebo tak něco!) Umí nás zařadit ve srovnání s jinými lidmi, které znají. Když kdysi starší dcera naznala, že jsme chudí (protože nemáme už nevím co), to jsem jí tedy vymlouvala. Že máme štěstí a máme se moc dobře, nic nám nechybí. 

Offline continuity
43651 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:40

999 já jsem to přesně tak pochopila, včetně té nadsázky. Ale každopádně debatu to rozvířilo velmi zajímavou,ať to už pochopil jak chtěl, kdo chtěl.

Offline Sweet Potato
40645 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 22:42
Reakce na brrr:

Garfie Souhlasím s Tebou, někdy mi připadá, že co se týče dárků, plateb kroužků, atd. jsou majetné rodiny v tomhle mnohem střížlivější než ty méně majetné.

U nás je to asi podobné jako u vás, kluci si myslí, že jsme na tom hůř než ve skutečnosti jsme, protože třeba nemáme potřebu si pořizovat auto tak často, jak je podle nich obvyklé. Nebo dovolena nám s mužem vyhovuje jiná než pobyt za x peněz v Dubaji (ono to ve finále často stojí teda stejně ).

​Ten druhý odstavec znám.

Ten první z okolí taky, děti, co se topěj v horách hraček, aby nestrádaly, aby neměly trauma ze srovnání s jinými, aby nepoznaly, že mají rodiče finanční problémy.

Takže pak holky odcházely z návstěvy u dětí s rodiči na podpoře s dojmem, že byly u milionářů. Navíc si nějaký čas myslely, že kdo bydlí v činžáku/paneláku, má hrozně velký dům