A teď jsem si vzpomněla, že dnes by měl narozeniny můj táta, ráno jsem myslela na to, že to nesmím zapomenout holkám říct. A zapomněla. ![]()
Vše o těhotenství a dětech
continuity To teda :-).
Z jiného soudku: poslední týden jsou tornáda na okraji zájmu, Ríšovo top téma je Titanic a další námořní tragédie. Netušila jsem, kolik toho nastuduju o Titaniku, Britanniku, Olympiku, Lusitanii, Carpathii. Ríša se koupe dvakrát denně, protože ve vaně se potápějí lodě nejautentičtěji. Už sbírám rolky od hajzpapíru na komíny, protože požadavek na Titanic už určitě klepe na dveře. ![]()
Diskuze se dobre rozvirila, prijde mi to jako dulezite tema. Myslim, ze je potreba, aby deti vedely, ze neco proste neni jen tak. O penezich zatim nijak cilene nemluvime, to spis syn ted penize porad resi - co kolik stoji a kolik ma v kasicce. On se na penize dost pta, tak mu rada odpovim. Tuhle jsme treba resili, proc muze mit veteran vetsi hodnotu nez nove auto, nebo jak je mozne, ze v muzeu lega chteji za urcitou krabici 150k. A jednou jsem mu nekoupila u stanku loupak za 50 kc s oduvodnenim, ze v pekarstvi si za to muze ty loupaky koupit ctyri, zkratka krkavci matka, zatim jsem vic pro jeho financni gramotnost neudelala
. Obcas mam pocit, ze je trochu zvykly dostat vsechno hned, a to i drahe veci. Ale jednak to nedelame my, ale babicky, a za druhe si myslim, ze kdybychom si museli utahnout opasky, tak to pruzne ucinime a syn by to prirozene pochopil i bez nejake prupravy predem. Ale ja teda obecne nemam problem si priznat, ze na neco nemam, a srovnat se s tim.
Gatita Myslím, že je nejvyšší čas, koupit Monopoly.![]()
Gatita myslím, že čtyři loupáky versus jeden je příklad úměrný věku ![]()
Gatita taky myslím, že loupák je geniální příklad a odložení přání až na cestu do samošky.
Jinak to odkládání přání je hrozně důležité nejen z pohledu finanční gramotnosti. Takové odložené přání, o kterém navíc není jisté, že se opravdu splní, je základ takového obyčejného lidského štěstí a usilování. Mít všechno teď hned vůbec ničemu dobrému neslouží.
My jsme doma jako deti povedomi o penezich teda mely, i kdyz platy rodicu jsem presne neznala nikdy. Ze se musi setrit bylo uplne samozrejme. Jako uplne mala teda nevim, ale treba cenu vydelanych penez jsme moc dobre znaly z bramborovych brigad od seste tridy. Tenkrat jeste vykoristovani detske prace bylo docela bezne a za 6 hodin plazeni v brazde jsme dostali uzasnych 30 Kčs! Chodilo se nejakych 14 dni, 3 tydny a vetsinou jsem za cast vydelku koupila kazdemu neco k Vanocum a zbytek byl na rozmarilosti typu turecky med, vonava tuzka nebo fotky z Vinnetoua, pozdeji pak gramodesky (nasi koupili gramofon misto vytouzeneho magnetofonu )
V patnacti uz jsme chodili na brigady i o prazdninach a to jsem si koupila kytaru za celych 360 korun. A jednou, to mi bylo asi 16, me chteli znami vzit k mori do Jugoslavie, jejich deda tam delal spravce podnikoveho kempu, ale nesmela jsem. Vysvetlili mi, ze za tu castku muzeme jet vsichni v lete na tyden na hory. To me teda mrzelo strasne moc, ale to uz jsem tomu samozrejme rozumela. Na to more jsem si pockala do mych 31 let.
Syn dostane na Vianoce knihu Kde rastú peniaze, ktorou hodlam jeho finančnú gramotnosť začať riešiť koncepnejsie, ako doteraz.
Tak hlásím, že v pátek nad ránem dva dny před termínem
přibyla další parfumaniacka Zuzanka
Gratulujem ![]()
![]()
!!!
A ještě taková blbost, ale třeba se to bude někomu hodit. Ríša dostal od příbuzných první dárek k narozeninám, mluvícího křečka. Je to blbinka, křeček opakuje, co se mu řekne (viděla jsem takové papoušky nebo tukany, určitě i další zvířectvo existuje), ale u obou kluků to má veliký úspěch. Viktora, který doteď nemluví, to snad rozpovídá. Stojí asi 220 korun, takže nic zásadního, třeba se vám to bude hodit - najdete jako interaktivního křečka. ![]()

Pinot Noir hele a Viktor fakt nemluvi nebo je to nadsazka? Ja porad zvazuju, jestli uz neresit Tondu. Ten totiz vubec neopakuje slova, nesklada do vet, jen pouziva par nesrozumitelnejch zkomolenin a nuti me, abych to rikala za nej (treba tisickrat zopakuje slovo jerab a chce slyset, ze az vyhodime pytel odpadku do popelnice, prijede auto s jerabem). Rozumi skoro vsemu, ale treba barvy nepozna, nenajde tu konkretni vec, kdyz ho poprosim o zlutou kostku. A kdyz ma novy slovo, je to nejcastejc citoslovce. Takze treba vžum, pro zapnuti zipu....prijde mi to uz divny, protoze jeho bratranec mluvi ve vetach a sklonuje. Tonda sice rika "autem", ale jen tim nahradil slovo auto. Mam pocit, ze se ta jeho rec nikam neposunuje, ze jen pridava slova. A krecka nechci![]()
711990 jak je teď Tonda starej? Syn nemluvil dlouho, sváděla jsem to na vicejazyčnost, ale znám děti (i kluky), kteří mluvili v jeho věku jak kniha i dvěma jazyky. A samozřejmě znám i kluky, kteří si vystavují dlouho s ukazováním prstem. To že nereaguje na popis barvou může být klidně způsobeno tím, že mu nějaký barvy můžou být úplně ukradený, protože ho berou jeřáby a auta. ![]()
Až se ty řečový stavidla provalí, ještě budeš se slzou v oku vzpomínat na dobu, kdy toho moc nenamluvil...![]()
711990 jak je teď Tonda starej? Syn nemluvil dlouho, sváděla jsem to na vicejazyčnost, ale znám děti (i kluky), kteří mluvili v jeho věku jak kniha i dvěma jazyky. A samozřejmě znám i kluky, kteří si vystavují dlouho s ukazováním prstem. To že nereaguje na popis barvou může být klidně způsobeno tím, že mu nějaký barvy můžou být úplně ukradený, protože ho berou jeřáby a auta. ![]()
Až se ty řečový stavidla provalí, ještě budeš se slzou v oku vzpomínat na dobu, kdy toho moc nenamluvil...![]()
711990 sestrenice našeho ditete nemluvila dlouho, zacali to řešit někdy chvíli před 3.narozeninama, bylo tam nějaký zacykleny kolečko typu logoped neurolog a jedno z těch vyšetření bylo myslím vázané na 3.narozeniny, nic se neobjevilo, teď chodí už přes rok na logopedii a rozmluvila se, jsou ji čtyři - dlouho jsem ji neviděla, ale když se soustředí, tak ji prý je i rozumět.
711990 Děláš chybu, ten křeček je nejlepší hračka ever!!! A to ještě Pinot Noir nezažila, co se děje, když se křečka zmocní dospělí na večírku, v jedné partičce to málem dopadlo tak, že šel nevěstě za svědka! ![]()
Já teď nevím, kolik Tondovi je, ale kluci bývají často v tom řečovém vývoji pomalejší. Taky je to trochu o motivaci, jak moc se stýká s lidmi, co mu nerozumí? Protože dorozumět se s tebou nepotřebuje. A k těm barvám...už jsem tu kdysi myslím vyprávěla, jak jsem byla naprosto zoufalá, protože syn nepoznal nic, ani základní bary, pořád jsem ho s tím honila, vážně uvažovala o barvosleposti nebo zaostalosti...a pak ho jednou přistihla, jak si v postýlce prohlíží knížku a mumlá si (naprosto přesně) barvy jako "tmavě fialová" a podobně, zmetek malej.
711990 bud vdecna za jednoho tondu, co zatim nemluvi. Vcera se mi holky zacaly prekrikovat v aute na dalnici tak, ze jsem to zapichla v odstavnaku a dostaly hustou prednasku na tema jeste jednou! Chudak pes, co jel s nama...
711990 vážně nemluví. Zvuků nadělá, až hlava brní, ale slovo žádné. Z toho, co jsi zmínila, zvládne jen to vžum podle zipu. Všelijaké zvuky napodobuje ostošest, ale slovo žádné.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY