Karjau nas v Alicinej triede nastupovalo snad pat deti od januara. Povodny rozpis v septembri bol 22 deti. No hned 2. septembra ich nastupilo len 18 a postupne sa do decembra odhlasilo dalsich niekolko deti, takze nehadz flintu do žita
Vše o těhotenství a dětech
Kan Hele na mně dcera taky visela a nástup do školky krátce po třetích narozeninách zvládla celkem s přehledem. Ono kupodivu jde zároveň obojí, viset na mamince i toužit po dětské společnosti :o)
Ve vaší městské části máte ještě nějak víc rozdělenou spádovost? U nás je spádová právě celá MČ, takže si člověk může vybírat bez ohledu na body v téhle oblasti.
Pinot Noir Ona je fakt hrozně zvláštní typ dítěte, ale chápu že ten obraz asociala s maminkou je úplně to první co se nabízí, ale ta její povaha je prostě taková nezaskatulkovatelna. Ale doma jsme se všichni shodli, že školka od září úplně v pohodě. To já vůbec nemám pochybnosti, že by to bylo k jejímu neprospěchu, to právě naopak, ji by se tam hrozně líbilo.
Kan To zdrhani ji doufám jako přejde:-D. Navíc ona to dělá se segrou, sama ne. Ale když jsou spolu, to je rázem jiný chování. Velkamala taky měla svoje speciality, ale ve školce je nikdy nepředvedla, ony ty děti jsou tam takové konformnejsi;-)
DruI Přesně tak, možná ty děti prostě toužej po společnosti tak moc, že srůstaj s matkou:-D:-D
DruI Přesně tak, možná ty děti prostě toužej po společnosti tak moc, že srůstaj s matkou:-D:-D
tahle tvoje poslední veta mě teď malinko vyděsila...
(ja si zatím školku ani představit nechci, jsem s ni doma hrozne rada, ale tak jeci mi tu jen jedna a už jsem se napracovala dost)
Gatita my jsme taky zase nemocní. Teda já a děti. Měli jsme jet na víkend k mým rodičům, máma už navařila guláš a větrá maringotku, od Silvestra jsme tam nebyli. Dnes se mám připojit na meeting o auditu a mám tu dvě děti, jednomu "nic" není kromě tuberáckého kašle a soplů jak šráky, druhý má 38° a kašel, já kašel a bolest v krku, špatně se mi mluví. ![]()
Potrefenáhusa Tak ta vaše je ještě malá, to si nejde ani představovat;). Mně prostě nástup ve 3 a třičtvrtě u našeho exponatu přijde pozdě a bude ochuzenej. O práci mi vůbec nejde. Velkamala je taky ve školce radši než doma:-D:-D
Karja vsechny deti z okruhu mych blizsich kamaradu sly do skolky nekolik mesicu po jednom roce, samozrejme s postupnym zvykanim. na cechy je to absolutni extrem, ale ty deti fakt nevypadaly deprivovane, navic jak rikas jim za spolecnost ostatnich deti delala dobre.
Lilly_Ku ale tady nejde o deprivaci, můj syn chodil od roka, druhý od dvou a půl, ale školky, kde berou tyhle děti, fungují dost jinak, než státní školka, kde je ve třídě 28 děti.
Pinot Noir jj, 28 deti ve tride urcite nemaji, odhadem jsou ty skupiny tak tretinovy.
Nase mala pujde do skolky az skoro v trech a pul, letos prihlasku ani zkouset nebudeme. Pochybuju, ze na Praze 6 by se naslo misto pro dubnove dite. A taky do prace nakonec vubec nespecham, zatim netusim, jak dlouho bude trvat moje lecba, ale hlavne s malou chci byt doma co nejdele a jeste si to poradne uzit a vynahradit si tyhle mesice, kdy nejsem uplne pritomna. A jestli to je moje jedina materska, tak nevidim duvod si ji zbytecne zkracovat
pracovat budu jeste vic nez dost.
Tim se chci jeste zeptat matek jedinacku, jestli by me nemohli zahrnout vsemi pozitivy jednoho ditete
my s muzem mame oba sourozence, tak si to asi uplne nedokazeme predstavit. A jeste by me zajimalo, jak jste se v pripade, ze ten jedinacek nebyl uplne dobrovolna volba, smirily s tim, ze dalsi chtene dite nebude.
Lilly_Ku no, já jsem fakt strašně vděčná, ze nemusím, ze je to u nás jinak (čímž to nijak nehejtuju, proste jinde je to jinak a kazdej to má jinak, potreby jsou různý)
ale mne ten nutnej nástup do školky život hodně zkomplikuje, tak se netesim už teď, ale jak jsem psala, já jsem doma hrozne rada a naše dite je moc boží, jediný ke stesti mi chybí ta Praha, dobrý kafe a kamarádky
Potrefenáhusa vzdycky obdivuju tvoje fotky na instagramu, u vas to vypada fakt krasne a idylicky ![]()
Potrefenáhusa kdyz ja bych rekla, ze u nas to je jinak akorat v tom, ze ty moznosti dat mensi dite do skolky pred tretimi narozenimi, je velmi omezeny. V mem rodnem okresnim meste je moznost zcela nulova, zadne jesle nebo detska skuoina tam vubec neni. V nemecku je fajn, ze ta moznost je, sit pece o male deti tam je uzasna. Davat ho tam nemusis, muzes byt klidne roky doma, ale mit sanci z ruznych duvodu dite nekam v klidu dat i v roce, je podle me k nezaplaceni.
Lilly_Ku jo, no ale jsou to fotky na instagramu
(dekuju)
Lilly_Ku já si myslím, že rozdíl je právě v celkové připravenosti toho systému. Nevím, jestli tvoje kamarádky hned nastoupily na plný úvazek do práce. V Čechách to tak bohužel často je, tři roky doma a pak rovnou na celý den do školky. Plus ty státní školky s malými dětmi moc nepočítají. Za mě je ideální když dítě nastoupí dřív a chodí jen na pár hodin a postupně se to navyšuje.
Evaeva mas pravdu, ve vetsine rodin bud matka nebo otec nebo oba rodice meli zkracene uvazky.
ja nevim, jestli tahle situace je typicka pro cele nemecko, tohle je berlin a specificka socialni bublina, podle me v bavorsku to mozna vypada uplne jinak.
dzizisketa jojo, spádová je celá městská část. Ale zaprvé je tu i dost přespolních. Některé školky mají převis a některé naopak volno a ty body pak právě slouží k tomu, aby se nějak rozhodlo, koho vezmou. Za sourozence body nejsou, ale stejně to v praxi vypadá tak, že sourozenec přeskočí starší dítě a to nakonec vezmou do jiné školky na MČ. Za mě je to logické, ale je to trochu obejití pravidel.
Zuzuli u nás v praci ta dětská skupina je, ani nevim, pro jak malý děti, což je skvělý, pracuju v instituci, kde ta rodičovská a výpadek může bejt dost limitující. (Já teda na pozici, kde to je fuk, doufám, maj za mě zaskok a nic mi neutika, doufám)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.