Lilly_Ku jasně. To je podle mě ideální model, dát třeba rok a půl staré dítě na jedno dvě dopoledne do zařízení pro takhle velké děti a ten čas věnovat práci.
Vše o těhotenství a dětech
Pinot Noir ja mam dnes nastesti nepracovni den, ale jedno dite se tu povaluje pred tv cele zvadle s vysokou teplotou, druhe tu lita jako torpedo a vlajou za nim nudle. Mame posmrkanou celou postel, v noci jsme 10xvstavali a odsavali a zbytek noci jsem se snazila moc nepolykat, protoze mam podobny problem jako ty (a jak jsem na to myslela, slinila jsem jak pavlovuv pes). Jako ono to prejde, verim, ze v pondeli budem uz fit, a taky nachlazeni neni nejhorsi nemoc na svete, ale ja uz jsem vycerpana, jak jdem z nemoci do nemoci.
Gatita já dneska odevzdala mladšího do školky do skoro třech týdnech. Ještě nechodil v kuse déle jak 14 dní, je to fakt na hlavu. Snad už bude líp. (To si říkám při každé rýmě už od listopadu
)
U nás dnes prebehlo vytrhnutie prvého syna, už to mal totálne vyknisane, muž mu to len potiahol, zvládol to bez jedného muknutia. Plakal až potom, že sa mu to viac páčilo, keď mal všetky zuby
co jste mu vytrhli? ![]()
Lilly_Ku ja si myslim, ze dat dite takto 'brzy' do skolky muze byt ok, neverim, ze by tim ty deti stradaly, i kdyz zalezi na konkretnim diteti. U nas by to v 18m bylo strasne, to by se dite asi zblaznilo (melo obdobi, kdy byl porad ve stresu, ze mu odejdu), za par mesicu uz byl zase vyvojove jinde a nastup do jesli zvladnul skoro az radostne, nijak tam netrpi. Ale ten system je tu proste jinak nastaveny, platim za tu (soukromou) skolku pulku toho, co pri zkracenem uvazku vydelam. A je to proste spousta stresu navic, je to takovy nepohodlny a ty deti ze zacatku proste jsou porad nemocne. pokud nekdo uvazuje ciste ekonomicky, je radsi tri az ctyri roky doma. Mne to teda dobre neprijde, spousta matek ti sice rekne, ze jsou s detmi rady a vybraly si to tak, ale casto je to trochu i vynucene temi organizacnimi a ekonomickymi okolnostmi. No ja radsi ten stres podstoupila, protoze ty odborne veci hrozne zapominam a mam v okoli dost odstrasujici priklady, nechci tak dopadnout.
V Bavorsku z mých známých znám asi jen jednu rodinu, kde oba rodiče pracují na plný uvazek a mají děti v jeslích/ve školce. Tady je ještě hodně zažité, že ženy ještě relativně nedavno zůstaly doma, když se jim narodily děti. Mám několik kolegů s odrostlými dětmi (15+), jejichž manželky jsou v domácnosti.
Já ráno odevzdavam děti (teď už jen jedno) mezi třemi prvními, vyzvedavam mezi třemi posledními. Dost dlouho byli poslední úplně.
Zuzuli Vyhodu jedinacku ti asi nepopisu. Ale ja jako jedinacek (z tatovy strany rodiny treti jedinacek v rade) jsem o tom vlastne nikdy neuvazovala. To co neznas, ti nechybi. Beres to jako danou vec. Ale nehazej flintu do zita, ted se hlavne soustred na sebe.
Tabea bože, prvý zub
Lilly_Ku jasně. To je podle mě ideální model, dát třeba rok a půl staré dítě na jedno dvě dopoledne do zařízení pro takhle velké děti a ten čas věnovat práci.
tak to zas tady neznám, že by někdo vodil dítě jen na dvě dopoledne. Spíš každý den třeba od 9 do oběda (13h).
letfenixa a Zubnička se dostavila? ![]()
Jj, přesně tak. Já taky v době, kdy byl Rosťovi rok a čtvrt až půl silně uvažovala o návratu do práce, ale skolkovne by sežralo víc, než co bych vydělala. Ale krizi identity jsem tehdy měla příšernou.
Tabea I tak malé dítě? To mi zase přijde hodně. Malý je ve školce dvě dopoledne a ty týdny (na prstech jedné ruky bych je spočítala), kdy se to podaří, mi přijde, že je to tak akorát, abychom si ještě stihli společně něco užít. klidně by mi nevadilo, kdyby tam byl třeba až do svačiny, stejně pak doma do tří spí, ale víc než tři dny by mi už přišlo moc.
dzizisketa ano, i levná soukromá školka spolkne podstatnou část platu. Díky bohu za to DDM, tam platím fakt směšnou částku, jinak by se to, ještě při té nemocnosti, fakt vůbec nevyplatilo.
Zuzuli jedno dítě upíchneš snáz k někomu na hlídání, dvě už nikdo hlídat nechce.
Gatita
Jj, přesně tak. Já taky v době, kdy byl Rosťovi rok a čtvrt až půl silně uvažovala o návratu do práce, ale skolkovne by sežralo víc, než co bych vydělala. Ale krizi identity jsem tehdy měla příšernou.
ono to neni jen skolkovne, ale i dostupnost. Ja mam to zarizeni zrovna minutu od domu, ale to je klika. Tech skolek pro rocni deti a batolata je malo, a to bych si asi rozmyslela, jestli tahat dite v 6.00 autobusem z horni dolni nekam daleko. Proste spousta faktoru, ktere se poscitaji. Mne ted hraje do karet moznost home office, ale az budu muset jezdit do kanclu (na coz jsem se puvodne tesila), tak taky uplne nevim, jak to vsechno stihnu, abych byla vsude vcas a stihla i neco udelat.
Evaeva no, syn začal chodit do jeslí v 10m, já měla uvazek 25h. Byl v jeslich spokojenej. Dcera začala až v 1,5r, protože jsme byli pryč. Hned jsem šla do práce, tenkrát taky na 25h. V jeslích byla úplně v pohodě, až teď, skoro v pěti, se většinu ráno nechce ode mě odpoutat.
Přijde mi, že když má matka dobrou práci a plat, tak chodí děti i do jeslí. Když ne, tak až do školky. Vím o jedné rodině, oba kadeřníci, měli vlastní podnik, který byl v pondělí zavřený, tak byla holcicka doma. V sobotu pracovali, to byla s babičkou. Naše jesle stojí od 227€ (4-5h) do 319€ za celý den (7:30-17:00) plus jídlo 40€. Takže to není tak, že při částečném úvazku při ok platu padne na jesle půlka výplaty.
Gatita mě dostupnost taky dost hraje do karet, mám to před barákem. Ale pro staršího jsem hledala nějaké zařízení zhruba od roka a půl a všechno bylo cesta třeba na dvacet minut a to si člověk už rozmyslí, když to vyloženě nepotřebuje.
To jedno dítě má výhodu, že se mu můžeš naplno věnovat tak nějak celoživotně a ve všem, žádné dělení zdrojů a pozornosti. Moji rodiče mají jenom mě, protože další dítě už nešlo. Myslím, že mamka se s tím nikdy úplně nesmířila, možná až teď, jako babička. Já jsem jako malá hrozně toužila po sourozenci, i jsem s tím vyloženě chodila za rodiči a přála si konkrétně staršího bráchu
. (Dceři trochu závidím, že ho má.) Z dnešního pohledu si myslím, že by se mi ta absence sourozence mnohem líp snášela, kdyby mi bývali vysvětlili, proč to tak je. Tenkrát se s dětmi o spoustě věcí nemluvilo. Držím ti palce ve všem.
Tabea jasně, každý si to musí nastavit, jak mu to vyhovuje. Mě by to asi přišlo moc pro obě strany;) i popravdě o kus náročnější než s nimi být doma. Já mám tu výhodu, že do práce fyzicky nemusím a můžu mít směšný úvazek. Samozřejmě to znamená, že dělám řekněme méně zajímavé projekty a jsem trochu upozaděná, ale zároveň se mnou počítají. V tomhle režimu jsem byla schopná pracovat i první rok mateřské bez větší zátěže. Teď mě nejvíc "brzdí" to, že syn ve školičce nemá oběd:)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.