Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 13:51

notna to je dobrý systém, ty hodiny mimo

Online Gatita
8646 příspěvků moje polička 25. května 2022 14:01

711990 no prave. Pro inkluzi asi musi byt nejake podminky, jinak to odskace vetsina zaku. Nemam to teda nastudovane, co ta inkluze presne je, ale otevrene priznavam, ze bych chtela, aby se syn vzdelaval v motivujicim prostredi a nechtela bych, aby pul roku probirali jednu stranku v ucebnici, to by ho asi nebavilo. Takze tu snahu narvat deti do trid se studijnejsimi typy chapu. Jako zni to blbe, elitarstvi, rozevirajici se nuzky atd., ale proc ne, kdyz to vezmes i z te druhe strany. Ja treba byla vzdycky tvrda na matiku a zrovna na tom gymplu mela matika obrovskou hodinovou dotaci az do maturity. Jak ja bych chodila do tridy, kde by se misto toho ucila treba italstina nebo vysivani, umela bych aspon neco

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 25. května 2022 14:12

Gatita ved to v podstate beru len skoro predskolakov. 

Offline dzizisketa
8997 příspěvků moje polička 25. května 2022 14:12

No vzhledem k tomu, jakých výsledků dosahuje české školství je fakt jedno, jestli dítě odejde na gympl v jedenácti nebo v patnácti. Jejich výsledky se u maturity nijak neliší. Navíc většina dětí fakt není natolik nadaná, aby nějak zázračně vyčnívala. Reformu by to chtělo jako sůl, člověk si nemůže nevzpomenout na školství finské. 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 25. května 2022 14:23

Candance jo to je presne to co pisu, i ja bych to chtela, 8lety gympl mi prijde jako nejlepsi reseni, ale salonni levicak ve mne si uvedomuje, ze to neni spravny, celej tenhle system....notna tohle ale zni dobre!

Jos a nedivim se mu, zejo:) proste jakmile jde konkretne o tvoje dite, tak jdou ideje stranou:) 

Gatita tyjo uf! Ale vy jste P8? Nekdo mi na hristi rikal, ze treba na Ladvi vzali letos i deti, co jim budou 3 az v prosinci...u nas na Proseku to je pruser, taky brali nejmladsi skoro 5lety. 

Offline dzizisketa
8997 příspěvků moje polička 25. května 2022 14:36

Příští středu je v Tržnici program na den dětí, vypadá to lákavě, nechcete se někdo přidat?

Online Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 14:39

dzizisketa my asi zůstaneme na místním dni dětí, ale mrknu se.

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 14:44

Starší je opravdu extra vyhraněná, už v té páté třídě byla a projevuje se to čím dál víc. Takže jsem treba řešila i hodinovou dotaci matky a fyziky a procházela SvP pro danou třídu. Na její původní škole měla na výběr buď mezi dalším jazykem (a to ještě francouzštinou) nebo sportovními hrami. To je oboje pro ni ztracený čas, ty tři hodiny matiky a fyziky ji daji mnohem víc. 

Ja bych klidně toto mladší dítě měla v normální tříde. i jsem to tak plánovala, ale pokud to bude rozhodování: výběrová třída na nové škole nebo běžná na té stávající, půjde do té výběrové. Protoze to si člověk tak přečte výroční zprávu školy a vidí, že z první se dostane na gympl s třeba deset procent a z druhé třetina. 

Jinak jsem teď mluvila v rámci open house s docentem na ČVUT a dělal tam trochu náborovou kampaň. Tak jsem se ho rovnou zeptala, z kterých pražských středních škol mu chodí dobří studenti, protože to za rok budeme doma resit.  A on řekl Doppler a Arabská a ideálně, když mají k běžné matice ještě matematický seminár. Asi tolik ke standardní úrovni přírodovědného vzdělání na českých středních školách.

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 25. května 2022 14:58

711990 hele levicak ve mne pred rokem tvrdil, ze by deti na vicelety gympl nedal. No zmena no,dcera ma x problemu ale je jasne studyjni typ. 

Ty vyberove tridy nejsou uplne spatne, protoze na jedne strane chceme inkluzi ale meli bychom brat v uvahu i ty chytrejsi 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 15:03

Candance no jo, ale když do výběrové třídy odejde třeba třetina žáků, je to špatně. Třetina určitě není extrémně nadaná a v konečném důsledku na tom tratíme všichni, jak se rozevírají nůžky a děti s horším socioekonomickým zázemím nemají žádnou možnost se z toho vyhrabat. (Říká absolventka osmiletého gymplu, která to samé nejspíš bude chtít i pro své děti.)

Offline Jos
příspěvků moje polička 25. května 2022 15:04

711990 Jako Prosek. Prosim te, co se to tam ted deje. Jak tu nedavno vsichni psali o prijimackach na gymply, tak jsem projela svuj stary prosecky gympl a nestacila se divit. Hlasilo se asi 450 deti a brali neco malo pres 70! Jako se vsichni zblaznili asi. Za me se hlasilo do 150 deti. Strasny. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 15:04

Candance špatně totiž není, že jde tvá dcera na gympl, ale že na něj musí jít, aby se adekvátně rozvíjela.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:06

Candance jo, já mám pocit, že inkluze v českém prostředí znamená "přizpůsobit se těm nejslabším", a na ty chytřejší se nijak zvlášť nemyslí.

Já jsem ale zaujatá, protože jsem chodila na děsnou základku, a když jsem do 5. třídy šla na výběrovou školu, kam se dělaly zkoušky, byla jsem jak v Jiříkově vidění. Úroveň spolužáků, učitelů a výuky se nedala srovnat. Krátce řečeno, už mě nikdo nešikanoval za to, že umím číst a psát a chodila jsem do školy ráda, zatímco do té první jsem několikrát ani nedošla a bříško mě bolelo obden 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:08

Evaeva ano, to je. Jenze jak to udelat, vybirat lepsi a horsi zaky neni ok, nechat vsechny pohromade tez neni ok. Zalezi i na uciteli. Nektery zvladne pracovat najednou s obema typy zaku, jiny da lepsim vyplnit ucebnici dopredu nebo ho necha si cist 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:10

Mohučanka ano, to ale zacinaji potvrzovat i ucitele. Cela trida se prizpusobuje nejslabsim. Teda ceka. Proto castecne podporuju vyberove a jine tridy. Klidne tam muze odejit tretina tridy, pokud na to ta tretina tridy ma.

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:10

Mohučanka já chodila na vyberovou zakladku do výběrové třídy, a šikana jela o 106, to si někdy nevyberes...

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:13

continuity No na Dopplera chodil můj muž a chytil tam komplex, že není dost dobrý v matematice a fyzice, takže neměl odvahu přihlásit se na matfyz a šel místo toho studovat chemii.

To já jen tak, že ty výběrové školy se na dítěti můžou podepsat i tímhle způsobem. Já z naprosto nevýběrového gymplu jsem dostudovala s přesvědčením, že budu-li chtít, můžu pokračovat v jakémkoli oboru se mi zamane (akorát medicínu jsem vyloučila, protože se mi dělá zle z pohledu na krev ;o)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 15:27

Candance to je otázka, jestli má. Pak tu totiž máme horší a lepší gymply:)nezapomeň, že z gymplu máš prakticky jedninou možnost a tou je VŠ. Podle mě to nemá jednoduché řešení, nicméně určitě by se v zahraničí našli dobré příklady, třeba skandinávské školství je úspěšné. České děti v mezinárodním srovnání zrovna nevynikají, takže ten systém asi moc dobrý není. určitě se to nezlepší nějakou jednoduchou kosmetickou úpravou.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:39

Jos tyjo to je drsny. Nevim, asi tu bydli moc lidi? S tema skolkama je to tragedie, skola je tu jen jedna, sem fakt zvedava..  

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:40
Reakce na Evaeva:

Candance špatně totiž není, že jde tvá dcera na gympl, ale že na něj musí jít, aby se adekvátně rozvíjela.

​To je přesně ono. Kdyz dítě hledá vyučujícímu v příkladech chyby, protože se dobrali různými postupy k různým výsledkům a ona si je jistá, že to má správně (a měla), tak vás to dost brzo přestane bavit, protože zrovna tímto směrem ji rozvíjet nechci.

I v té výběrové třídě jsou tam z fyziky dva, kterým to opravdu jde, zbytek třídy si jede nějak po svém.  

Jinak mě vždy pobaví ti ambiciózní rodiče. Já mám ambiciózní dítě a ty ambice má doslova hvězdné. Ona nepotřebuje podporu v tom co chce, jen potřebuje podpořit, aby ji to, co ji úplně nejde - třeba trojka že zeměpisu v tomto svihlem systému, nehodilo pod nohy nepřekonatelnej klacek.