Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Jos
příspěvků moje polička 25. května 2022 15:46

711990 Asi jo. Plus satelity z okoli. Dost me to prekvapilo. Pak jsem koukla jeste na Keplera a tam bylo papirove jednodussi se dostat, asi jak tam jdou jen deti, co si na tu skolu troufnou a odlifruje se ten obri naval. Ja jsem z jeste vetsi periferie, ale i tady pristaveli skolu a jeste je tu dalsi soukroma zakladka. A ta nove pristavena mi neda spat, krasna nova budova a syn je spadovej, sakra. Skoda, ze zijeme jinde. 

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:46
Reakce na Jos:

711990 Jako Prosek. Prosim te, co se to tam ted deje. Jak tu nedavno vsichni psali o prijimackach na gymply, tak jsem projela svuj stary prosecky gympl a nestacila se divit. Hlasilo se asi 450 deti a brali neco malo pres 70! Jako se vsichni zblaznili asi. Za me se hlasilo do 150 deti. Strasny. 

​Jenže to je dáno taky tím, že jdou na tyto školy silné populační ročníky a těch škol je pořád plus mínus stejně. Tady si dovoluji vykopirovat jeden příklad. 

Že se situace hned tak nezlepší, dokumentují citace z dva roky starého dlouhodobého záměru rozvoje vzdělávání ve Středočeském kraji pro roky 2020–2024. Na straně 23 se dočtete, že kraj se rozhodl nenavyšovat počet žáků na gymnáziích a dále podporuje povinnou přijímací zkoušku do maturitních oborů. Na straně 53 je graf, z něhož plyne, že do roku 2025 se zvýší počet středoškoláků o téměř 11 000 (z 62 tisíc na 73 tisíc) - a na straně 64 je uvedeno, že ke zřízení každé nové střední školy musí zaujmout stanovisko Hospodářská komora, Agrární komora a Svaz průmyslu a dopravy. 

Odkdy svaz průmyslu a dopravy a agrární komora zodpovídá za úroveň vzdělávání v této republice?

https://www.respekt.cz/externi-hlasy/z-gymnazialniho-studia-se-stalo-podpultove-zbozi

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:49

Evaeva no já bych řekla,že z gymplu nás možnost na jakoukoliv VS. Když chceš třeba na jakoukoliv technickou školu, připadá jako vstup do úvahy slušný gympl nebo opravdu výborná průmyslovka. A na ty je momentálně úplně stejný přetlak jako na gymply. 

Offline notna
9465 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:52
Reakce na Candance:

Mohučanka ano, to ale zacinaji potvrzovat i ucitele. Cela trida se prizpusobuje nejslabsim. Teda ceka. Proto castecne podporuju vyberove a jine tridy. Klidne tam muze odejit tretina tridy, pokud na to ta tretina tridy ma.

​To je ale chyba učitele, když celou třídu přizpůsobí tomu nejslabšímu. To chápu, že se rodičům nelíbí. Ale není řešení dávat průměrné děti na gympl nebo výběrové třídy. Pak se snižuje ta úroveň i tam. A ti opravdu výjimeční mají zase smůlu, protože jsou zase skoro zase tam, kde byli. A třetina třídy na přechod do výběrové mi přijde teda velmi nereálné. Podle mě těch výjimečných dětí zase tolik není.

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:53

Evaeva no já bych řekla,že z gymplu máš možnost na jakoukoliv VS. Když chceš třeba na jakoukoliv technickou školu, připadá jako vstup do úvahy slušný gympl nebo opravdu výborná průmyslovka. A na ty je momentálně úplně stejný přetlak jako na gymply. 

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:55

notna já na tohle říkám, že kdo s tím nesouhlasí, může svoje děti bez problému nechat v podprůměrné třídě, aby tam tu úroveň zvyšovali. 

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 15:58
Offline notna
9465 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:03

continuityCo je podprůměrná třída na zš? 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 16:05
Reakce na continuity:

notna já na tohle říkám, že kdo s tím nesouhlasí, může svoje děti bez problému nechat v podprůměrné třídě, aby tam tu úroveň zvyšovali. 

​jenže tvoje dítě ten systém nezmění, proto to taky nikdo neudělá. Což ale neznamená, že to není špatně.

Z gymplu máš šanci na jakoukoliv VŠ, ale co s těmi, kterým by víc vyhovovalo na VŠ nejít, ale na gympl je dotlačili rodiče, nějak ho doklepali a teď je čeká trápení na VŠ.

Offline Jos
příspěvků moje polička 25. května 2022 16:07

continuity Vim, ze deti je ted vic. Ale stejne me cca trojnasobne navyseni uchazecu prekvapilo. Ale ty gymply maji porad takovou ambivalentni pozici. Nikdo si netroufne je rusit, ale zaroven se na ne porad docela nadava a ted uz kapacitne nestaci. Viz to, co pises. Ja si ani nemyslim, ze by gympl nebo prumyslovka mela byt jen pro nejakou superelitu mezi studenty. Jen pro ty nejlepsi z nejlepsich. Vzdyt i tech vysokoskolaku mame mene nez je evropsky prumer. A vim, ze titul neznamena vsechno, nez mi to nekdo vytkne. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 16:08

Jos jenže to nevyřeší zrušení gymplů, ale zlepšení základek, myslím zlepšení způsobu výuky. 

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:09

Jos Kepler si dost vybírá, dělají si ještě svůj vstupní test. Že se tam nehlásí moc děti je pověsti a hlavně, pokud máš jenom dva pokusy, tak si musíš vybrat školu, kde máš reálnou šanci a nevyplácas to na prestížny gympl, na který je extra problém se dostat. To si musí dítě i rodiče extrémně věřit. 

Jinak poslední přijaty na osmiletý gympl na Keplera v prvním kole měl 90 bodů z jednotných přijímaček, na Dopplera 85. Takže papírové je jednodušší se dostat na Dopplera, ačkoliv se tam hlásí možná víc děti. 

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:13

notna no třeba taková, kde je 20 děti, většina nezvládne ani základní učivo a všichni jsou spokojeni. Tam ti zakrní i šikovné dítě, ani nemusí byť supertalent. 

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:17
Reakce na Evaeva:

Z gymplu máš šanci na jakoukoliv VŠ, ale co s těmi, kterým by víc vyhovovalo na VŠ nejít, ale na gympl je dotlačili rodiče, nějak ho doklepali a teď je čeká trápení na VŠ.

​to si musí rozhodnout rodiče. Že někteří nacpou dítě na školu, na kterou nemá,není chyba systému. 

Online viktorka_od splavu
49384 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:18
Reakce na continuity:

Offline Jos
příspěvků moje polička 25. května 2022 16:18

continuity Chapu. Jo na Prosek stacilo jeste min. Ale treba s to, kdo si tam troufne...U me si kdysi vsichni mysleli, jak budu pod carou nekde hluboko. No tak jsem ztratila asi pet bodu za vseobecny test, no a matiku a cestinu jsem mela za plny pocet. Moje babi pak byla uplne perplex a rikala, ze to bude asi hodne nekvalitni skola, kdyz ja muzu byt prvni

Offline notna
9465 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:20

continuity To je ale extrém. Většina škol bude spíš mix dětí různé úrovně, kterou by měl učitel zvládnout vzdělávat. Pokud se fakt inteligetní dítě octne v takové třídě, souhlasím, že je nutné ho dát jinam. Ale nemyslím si, že by tohle byl běžný obraz zš - 20 dětí nezvládající základní učivo a jim přizpůsobená výuka.

Offline notna
9465 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:27

i když vlastně znám rodiče, kteří si myslí, že jen jejich dítě je inteligentní a všichni ostatní spolužáci jsou blbci Tam je těch blbců ve třídě 25. A chudák dítě má smůlu, už je v takové třídě podruhé. Nepomohl přestup na jinou školu. Zase samí tupci. To píšu jen pro pobavení, že někteří rodiče jsou srandovní. 

Offline continuity
43217 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:31

notna víš co,my jsme doma takoví polodementi v tomto. My si myslíme, že ten verejný systém má být funkční pro všechny a když s tím teda pojedeme, tak to bude dobrý. No tak ne, už jsem se oplachla s jednou dcerou na škole (to výše není žádný extremni příklad, ale fakt zkušenost) a s druhou to zkoušet pokud možno už nebudu. 

Offline notna
9465 příspěvků moje polička 25. května 2022 16:37

continuity S tím s tebou souhlasím, že ten systém má být funkční pro všechny. A chápu, že jsi naštvaná na zš. Vím, co jsi tu psala o vaší základce a člověku se kolikrát nechtělo věřit. chápu, že tam holky nechat nechceš. Já mám zase naopak se zš zkušenost dobrou, tak se mi nelíbí to nahlížení, kdo zůstává na zš, je spokojenej s výukou pro slabé.

Nechápu, proč byste měli být polodementi. ale asi to není důležité pro tuto debatu.