No, tak pri téme školstva mi nedá.
Mám deti na, ehm, "lepších školách". Dcéra bola od začiatku v škole pre nadané deti, bolo to super (aj keď teraz sa musí trochu učiť, že IRL nemôže od ostatných čakať, že im dopne všetko, čo dopne jej).
Mladšieho sme dali na alternatívnejšiu súkromnú základku, kde deti nie sú vyberané podľa intelektu, ale vyučovací proces je vedený zaujímavo...a hlavne zmysluplnejšie, než v bežnom (slovenskom) systéme. Prvý stupeň to fungovalo, na druhom sme ho proste museli presunúť na školu, kde bola predtým staršia, pretože už mal problém vysvetľovať ostatným svoje myšlienkové pochody a hrozne ho to frustrovalo - predtým totiž - hlavne teda na Hejného matematike, ale aj v iných predmetoch - bol on ten, ktorý tak nejako viedol ostatných myšlienkovo - a ja považujem za strašne dôležité pre život dokázať podať ďalej to na čo prídem - ale tie nožnice sa proste roztvárali, a to teda rozhodne neboli deti z nejakého málopodnetného prostredia, alebo čokoľvek (a nakoniec, celkom úprimne, našu dilemu vyriešila šikana, ktorá síce nebola namierená voči nemu, ale škola ju neriešila, tak sme to zapichli).
Na tejto výberovej doslova rozkvitol.
Čo ale je super na tejto škole pre nadané deti (okrem mnohých iných vecí) je, že keďže oni musia rátať s tým, že rôzne deti majú rôzne nadania a ak niekto exceluje v niečom, tak je veľmi pravdepodobné, že v niečom inom bude slabší, tak od začiatku na najdôležitelšie predmety deti delia do skupín. Takže sú trebárs triedy A,B,C,D, ale matika je "u Maťky", "u Anina"...jazyk janeviem "u Zuzky".."u Lenky"...atď. Takže na tých pár predmetov sa proste vytvorí zo 4 tried v ročníku zase 4 skupiny, ktoré každá idú svojim tempom. A to si myslím, že by v zásade išlo aj v iných školách.