Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:00

No, tak pri téme školstva mi nedá.

Mám deti na, ehm, "lepších školách". Dcéra bola od začiatku v škole pre nadané deti, bolo to super (aj keď teraz sa musí trochu učiť, že IRL nemôže od ostatných čakať, že im dopne všetko, čo dopne jej).

Mladšieho sme dali na alternatívnejšiu súkromnú základku, kde deti nie sú vyberané podľa intelektu, ale vyučovací proces je vedený zaujímavo...a hlavne zmysluplnejšie, než v bežnom (slovenskom) systéme. Prvý stupeň to fungovalo, na druhom sme ho proste museli presunúť na školu, kde bola predtým staršia, pretože už mal problém vysvetľovať ostatným svoje myšlienkové pochody a hrozne ho to frustrovalo - predtým totiž - hlavne teda na Hejného matematike, ale aj v iných predmetoch - bol on ten, ktorý tak nejako viedol ostatných myšlienkovo - a ja považujem za strašne dôležité pre život dokázať podať ďalej to na čo prídem - ale tie nožnice sa proste roztvárali, a to teda rozhodne neboli deti z nejakého málopodnetného prostredia, alebo čokoľvek (a nakoniec, celkom úprimne, našu dilemu vyriešila šikana, ktorá síce nebola namierená voči nemu, ale škola ju neriešila, tak sme to zapichli).

Na tejto výberovej doslova rozkvitol.

Čo ale je super na tejto škole pre nadané deti (okrem mnohých iných vecí) je, že keďže oni musia rátať s tým, že rôzne deti majú rôzne nadania a ak niekto exceluje v niečom, tak je veľmi pravdepodobné, že v niečom inom bude slabší, tak od začiatku na najdôležitelšie predmety deti delia do skupín. Takže sú trebárs triedy A,B,C,D, ale matika je "u Maťky", "u Anina"...jazyk janeviem "u Zuzky".."u Lenky"...atď. Takže na tých pár predmetov sa proste vytvorí zo 4 tried v ročníku zase 4 skupiny, ktoré každá idú svojim tempom. A to si myslím, že by v zásade išlo aj v iných školách.

Offline notna
9465 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:15

slniecko U dcery na zš mají podobný systém. V ročníku jsou tři třídy ABC a z těch jsou složeny třídy na rozšířenou aj a matematiku.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:27

notna Už jsem to tu psala, já jsem s naší venkovskou zš spokojena, syna se snažili postrkovat dál, aby tam "nezakrněl". Chvíli to vypadalo, že bude přeskakovat ročník, naštěstí pak jenom chodil do vyšší třídy ba matiky (ale covid do toho hodil poměrně mocně vidle).Bylo mi moc líto, že si nějak nesedl s matikářkou a docela na matiku začal kašlat. Ona se fakt snažila, ale on věděl, že nemusí. Třeba s češtinářkou si sedl o hodně líp. 

Pořád jsem říkala, že na ten osmiletý gympl jít nemusí, ale pak když se teď dostal, tak mi příšlo líto tu možnost nevyužít. U mladšího to možná nebudeme ani zkoušet, prý je sice premiant třídy, ale připadá mi, že je víc svázaný se spolužáky a dalšími kamarády ve škole.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:29

continuity hele moje mama spis jede opak. Proste tem nejslabsim se venuje asistentka a musej cekat, nez je cas. Kdyby mela snizovat uroven podle nejhorsiho zaka ve tride, tak v 5.tride jeste neumej nektery cist a psat:D ale vim, ze to tak asi neni vsude no. A souhlasim, ze proste nikdo nechce tyhle experimenty delat na vlastnich detech.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 17:29

slniecko ty různé úrovně výuky v různých předmětech, to se mi líbí.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 17:33

continuity podle systém, který nutí 30% nadanějších jít na výběrovou školu, aby se jim dostalo adekvátního vzdělávání, špatný je. 30% nejslabších taky není na nějaké "škole pro nenadané". Což nic nemění na tom, že dokud bude systém takový jaký je, i já se budu snažit děti někam dostat, pokud na to aspoň trochu budou mít.

Offline letfenixa
10908 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:36
Reakce na Candance:

Mohučanka ano, to ale zacinaji potvrzovat i ucitele. Cela trida se prizpusobuje nejslabsim. Teda ceka. 

​mali sme žiačku, opakovane bolo rodičom (matke) doporucovana špeciálna škola, lebo dieťa bolo v pásme ľahkej retardacie.  Matka teda vytrvalo trvala na bežnej ZŠ,  na 1.stupni dievča teda prechadzalo s trojkami,  u nás nevídané,  v 5.ročníku prepadla.  Opäť bola doporučena špeciálna škola, hlavne matematika bol problém,  nevedela malú nasobilku ani s kalkulackou.  Prišli radiť z poradne, ako s ňou pracovať,  a viete čo odporučili? Celej triede dať pracovný list a venovať sa tejto jednej ziacke.  Keď nespravila ani reparát v tom 5.ročníku, tak až potom matka súhlasila s prestupom na špeciálnu ZŠ. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:37

Já tyhle debaty teda dost preskakuju, protože se mě to ještě dlouho nebude tykat, ale opakuje se to tu celkem často a vždycky mám z toho pocit, ze minimálně každej druhej má tady geniální dítě, který potřebuje výběrovou školu. Popravdě nevím, co si o tom myslet.

Offline dzizisketa
8997 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:39

711990 

To jsi říkala loni ty, že Tonda v létě svačí každý den zmrzlinu? Tak letos už je to tak i u nás. Navíc si vybírá podle barvy, takže včera v Angelatu byl chudák nahraný.

Offline letfenixa
10908 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:40
Reakce na notna:

i když vlastně znám rodiče, kteří si myslí, že jen jejich dítě je inteligentní a všichni ostatní spolužáci jsou blbci Tam je těch blbců ve třídě 25. A chudák dítě má smůlu, už je v takové třídě podruhé. Nepomohl přestup na jinou školu. Zase samí tupci. To píšu jen pro pobavení, že někteří rodiče jsou srandovní. 

​takých žiakov, ktorí absolvujú tour de ZŠ po 2 rokoch, sme mali už niekoľko.  Čo už, keď nikto nechape ich inteligenciu a skvelé správanie. 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:41

dzizisketa :D jojo, i letos se nam teda dari....:D

Offline notna
9465 příspěvků moje polička 25. května 2022 17:55

brrr To je velký štěstí, když je škola fajn. Taky jsem za to ráda. Zrovna tvůj syn si myslím podle toho, co píšeš, je opravdu student na víceletý gympl. Dostal se, aniž by musel projít nějakou extra přípravou. prostě na to má. V mém okolí je dost dětí, které díky rodičům jedou od září až do příjimaček intenzivní přípravu, doučování, zkušební testy apod. To nechápu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 18:01

711990 my chodíme ven tak pozdě, že žádnou zmrzlinu nemáme šanci stihnout Dneska například až po půl šesté.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 25. května 2022 18:05

Evaeva tak to ale hodne usetrite!:D ale vlastne jsem rada, ze Tonda uz nespi, stihnem toho hodne:)

Offline letfenixa
10908 příspěvků moje polička 25. května 2022 18:07

notna Toto je veľká pravda. Mne teraz odíde z triedy najsikovnejsia piatacka na osemročný gympel, ale ako píšem, je najsikovnejsia,  patrí tam.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 25. května 2022 18:21

MP Meri ale ja si myslím, že tu by to tak aj mohlo byť, bo sa tu stretla dosť špecifická skupina matiek, je dosť možné, že inteligentnejších ako je priemer, a potom sa to odzrkadlí aj na deťoch

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 18:22

711990 já doufám, že ten spánek ještě pár měsíců vydrží. Sice je to trochu komplikace, ale po těch čtyřech letech jsem zvyklá. Potřebuju přes den trochu vydechnout a mladší ještě není zralý na nějakou samostatnou siestu. Taky přes léto není školka, tak nevím, kdy bych pracovala. Taky když potřebuju, tak prostě vyrazíme dřív. Dneska si kromě dlouhého spánku ještě moc krásně hráli, tak jsem je nechtěla rušit. 

Edit: já nějak nic moc stíhat nepotřebuju:)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. května 2022 18:29

711990 prosím tě, ty chodíš s tondou do té národní galerie? Nevíš, jestli budou mít nějaký program i přes prázdniny?

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 25. května 2022 18:38

Děkuji všem za tipy na filmy, nemám sílu odpovídat všem, něco jsme vybraly a dnes jsme viděly Heidy, děvčátko z hor, je to nenáročné, ale moc hezké, hlavně ty záběry hory. Jinak obdivuju paměť 711990 (japonské filmy), ty baví dceru stále. 

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 25. května 2022 18:42

Evaeva jj chodim, ale nevim, jestli jedou i pres prazdniny, zatim maj program do 29.6. tady.

Lamicka tak to jsem rada ze jsem si to pamatovala dobre:)