Potrefenáhusa kdybych se tak nebala krivejch zubu, tak jim ten dudlik necham klidne do maturity.
Vše o těhotenství a dětech
Já teda k té šmátrající ručičce. Dcera se sice odstavila sama, ale ještě nejmíň půl roku potom se uklidňovala tím, že mi sedla na klín a vrazila mi ruku do výstřihu (a palec druhé ruky si dala do pusy
) Ale nakonec to bylo jen období a oboje už odbourala :o)
DrowRanger na deformaci patra a skusu ma vliv vic veci, mimo jine nedychani nosem, spatna klidova pozice jazyka, dudlik, cucani palce nebo jinych veci. Klidne i to, ze si strkas moc casto jazyk mezi zuby. Takze to uz takhle zpetne neposoudis, jestli to bylo necim z toho, nebo proste fakt jsi mela moc zubu a malou celist. Ja mam jen 24 zubu v dospelosti, protoze by se mi taky "nevesly" do pusy, ale neodvazuju se soudit, jestli je to vrozeny nebo ziskany...Oproti tomu svagrova ma straslivej predkus a jeji dite taky, jenze u nej je to naprosto zjevne z dudliku, kterej ma porad ve skoro 3 letech. Presto jim zubar udajne rekl, ze je to dedicny a ze at mu dudlik urcite neberou![]()
711990 předkus myslím dědičný být může, protože já měla údajně úplně stejný jako moje babička. Akorát mne to ještě "vylepšil" ten dudlík a taky to, že naši i přes výzvy zubařky nepovažovali za nutné, abych nosila rovnátka. Vlastně nechápu, proč u nás na ty zuby tak kašlali, když ve všech ostatních směrech o nás dbali úplně normálně.
Zažila jsem teď takovou nepříjemnou chvilku, když mi příbuzná sdělila termín společné akce našich rodin, a když jsem namítla, že nemůžeme, tak přišla odpověď, že bych se mohla přizpůsobit, když nepracuju. Čteno mezi řádky: Jsi na dovolené, tak do toho nemáš co kecat ![]()
Sranda je, že vůbec nevzala v potaz, že naše rodina čítá i mého muže a dcery, z nichž každý může mít nějaký program, který nemusí jít přizpůsobit...U nich se zjevně plánuje jen podle ní.
Mohučanka to je desny, kdyz i rodice to takhle zanedbaj:( jimak ja myslim, ze ten muj synovec by ani predkus nemusel mit, proste mu ty predti zuby trcej dopredu a ma.otevrenej skus, takze asi fakt ten dudlik? No minimalne bych to zkusila napravit a necpala mu furt dudlik, no:D a tvoje pribuzna je na ranu!!!
DrowRanger tak dceři je 17m, u ortodontisty jsme nebyli. Klidně možná může mít křivé zuby z jiné příčiny (i když si to nemyslím, má zatím jen jedničky, dvojky a 3 čtyřky, má tam teda místa dost). Ale když vidím, že má skus špatný, že cucání palce to zhoršuje (nebo je příčina, to je fuk), tak jí prostě ten palec odbourám teď. Ať měsíc řve, ať jsem já na prášky... Jinak si to taky můžu vyčítat několik let v budoucnu a může mi to vyčítat ona. Já ty rovnátka měla taky v podstatě kvůli zanedbání rodičů/zubařky. Zdravím Mohučanka
Nevypadaly mi mléčné trojky, zubařka řekla rodičům, že by bylo dobré je vytrhnout, ať se prořežou trvalé. A oni mi dali na výběr, jestli je chci vytrhat, nebo počkat. Co asi řekne 12 leté dítě? Zubařka souhlasila s čekáním, ale že max půl roku. Naši nakonec asi zapoměli a čekalo se roky 4. Mezitím se trvalé zuby položily nad jedničky a dvojky a pak mi je složitě v Motole stahovali na správné místo, museli asi 3x rozřezat celé patro a nalepovat na ně nové zámečky - prostě chuťovka. Nakonec jsem je měla fakt dlouho, ještě na vysoké. Jeden ten špičák je takový nic moc, jsou s ním docela problémy.
MPLee no mně v patnácti rodiče na rovnátka nepřesvědčili. Nosila jsem x let vyndavací, střídavě teda. Žádný efekt to nemělo, ale pevná jsem nechtěla ani za nic. Tenkrát rovnátka neměl skoro nikdo, o pár let později už to bylo jiné. Bohužel si pamatuju, jak mi říkali, že jim to budu jednou vyčítat, takže ani to nemůžu
Za moje křivé zuby může teda jen genetika, mladší syn je celý po mě, i zuby má stejné a asi ho to taky nemine.
Mohučanka k nechapajucim príbuzným, boli sme v sobotu na rodinnej oslave a spomínala som, že sme chceli ísť všetci spolu do kúpeľov a kvôli cene za malého sme to zmenili. A sesternica s mužom, obaja zhodne, povedali, že veď nech dáme syna na 3 týždne babke a my si vyrazíme s mužom sami.
Dík.
MPLee no mně taky rodiče říkali - čisti si zuby, budeš je mít zkažený. Tím to skončilo. Bylo mi asi 6-10, vůbec jsem si neuměla představit následky. Předtím jsem si nečistila zuby vůbec a horor u zubařky jsem zažila už v pěti letech ![]()
Evaeva Ja dostala rovnatka v 16. Horni a bile, takze jsem z toho trauma nemela. Nabidli mi bud trhani ctyrek nebo obrouseni zubu (mam zuby natesno), vybrala jsem si obrouseni. Lepsi by bylo to trhani, ale v 16 jsem si to neumela predstavit. Nakonec jsem mela rovnatka asi jen rok a mam zuby doted celkem rovne (az na jednu horni dvojku co se nepatrne posunula nez mi vytrhli osmicky). Akorat vzdycky mi to ortodontistka tak stahla, ze jsem tri dny jedla jen jogurt, jak to bolelo. Syn vypada, ze bude mit zuby po muzi (velke mezery) a mozna zdedi po mem tatovi chybejici dvojky, ale to je asi lepsi nez mit to, co ja a nenacpat tam ani kartacek.
MPLee podle mě je to o tom, že každá máme nějakou svou bolístku a tu pak u tech dětí řešíme víc než ostatní. Ty máš špatný zážitek se zubama, tak řešíš zuby, já mám velké problémy s nohama, tak jsem úplně hysterická na výběr bot. Takže pokud ti dává smysl to řešit, tak je vlastně jedno co ostatní, ty pro to uděláš maximum. Ale budu ráda za tvoje zkušenosti, co pomohlo.
Příšerka (teď v létě ji budou 4) si taky cuca palec, má podle mě z toho trochu vpáčene přední jedničky. První rok jsem to neřešila protože jsem byla tak vděčná že aspoň trochu spí, že jsem si nedokázala představit že jí ten.spanek zhorším tím, že jí ten palec seberu. Mezi prvním a druhým rokem už nefungovaly mechanické zábrany a vysvětlit si to ještě nenechala. Pak se ji narodil brácha, tak jsem ji nechtěla přidělávat další stres. Když ji byly 3 a něco, tak jsme spolu "sepsaly " dohodu, kde jsme se domluvily že si přestane cucat, jak ji v tom můžu pomoct a co chce za odměnu. A celkem to fungovalo. Napřed přestala přes den, pak i u uspavani a v noci a myslela.jsem že mám vyhráno. Pak jsem zjistila že nad ránem si ho tam v polospanku nacpe a cuca ho,aby dokázala znovu usnout
a to už tak trochu nevím co s tím.
Sairon to máš asi pravdu s těmi "vlastními" bolístkami. Já jsem po své zkušenosti na zuby u dětí opravdová saň, zato s řešením vpadlých kotníků bych se měla opravdu polepšit ![]()
Mohučanka Počkej, počkej....mlíko z flašky vadí? Dcera to tak taky pije, ale má to snad do 5 minut vypity....to by mě nenapadlo, že to může vadit.
Jos mi přijde, ze se na těch mlecnejch zubech zatím nic moc nepozná, navrch ono se to meni, jak ta čelist roste, ale ten otevrenej skus teda vidět je
jsem po svých blbych zkušenostech v dětství na zuby taky jak saň, ale driv se ty zuby dětem fakt proste necistily, a to ani dětem zubařů
Sairon jo, určitě to bude mít vliv. Navíc já teda jsem docela řešič všeho - řeším zuby, boty a vhodné pomůcky, televizi, jídlo... Klidně týden a víc googlim, než něco vyberu a koupím... Na fyzio jsem s dcerou chodila jako samoplátce, aby se podíval na její vývoj i někdo jiný než já. Zase je teda dost věcí co neřeším, ale asi jsem blázen, no ![]()
Karja prej jo, ale jednak nejsem zas takový odborník, a navíc já pila to mlíko z flašky a u toho jsem si četla knížku (
), takže jednak už mi par let bylo (číst jsem umela v pěti), jednak to čtení určitě prodlužovalo dobu dudlání...
Karja řekla bych, že pět minut flašky nevadí, stejně jako nebude vadit, když budou mít pět minut denně blbé boty.
Jos jo, to mám právě já, zuby hodně blízko a jeden je právě trošku předsunutý. Chtěli mi vytrhnout šestky a spravit to, ale nedala jsem se, no. Tenkrát jsem si neuměla představit nepohodlí ani ten jeden rok, teď se k úvahám o rovnátkům periodicky vracím, ale myslím, že se nikdy neodhodlám. Muž má právě naopak mezery mezi zuby obrovské, a děti jsou jedno jeho kopie a druhé moje ![]()
Potrefenáhusa nerozumiem zubom vôbec, len vidím, že po úplne rovnych mliečnych zuboch synovi rastu úplne krivo trvalé dolné jednotky.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí