Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Candance
5635 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 15:53

continuity to s pohotovosti a lidmi plati porad. Spousta jich tam jde, aby nemuseli cekat u obvodni. Nebo s naprostou prkotinou.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 15:53

crazydaisy takto nejako dopadol u nasho neslavneho ortopeda syn. Mal 4. Vsimla som si, ze mava kacaciu chodzu a jednu nohu vbaca dovnutra. Ortoped ho minutu pozrel, zhodnotil ploche nohy a predpisal mu ortopedicke spanielske topanky. Tie nez mu vyrobili, boli mu male. Tak sme sli k fyzio, neskor aj k druhej, tie zhodnotili, ze ma slabe urcite svaly, ktore mu to sposobuju a napravi sa to jedine cvicenim. Pekne mi to obe vysvetlili. Ploche nohy vraj nema (to si myslim aj ja, odtlacok mokreho chodidla ma ukazkovy a aj klenbu vidiet). Ten isty ortoped takto predpisal mladsiemu na kontrole klbov balit nasiroko aj ked mal vsetko v poriadku (radi to vraj kazdemu). Takze k nemu uz nikdy ale s momentálnou katastrofalnou situaciou s ambulantnymi lekarmi ineho asi nezozeniem. Tak spolieham na fyzio a cvicenie. 

Offline continuity
43488 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 15:59

Mrakoplas ortoped stejně s chybným držením tela, plochými nohami a bolestmi páteře nic moc neudělá. Nemá na to ani čas. Navíc jsou to často chirurgové a preferuji to radikální operační řešení - viz výše to prodlužování nohy. 

Fyzio je mnohem lepší a ve výsledku to člověk musí stejně odmakat sám. Pokud není ochoten tomu věnovat 15 minut každý den, jsou to akorát vyhozené peníze. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 16:00

Candance je to tak, otec sluzi na pohotovosti a tristvrte pripadov su vraj neakutne. Keby nechali tie poplatky co kedysi chbilu boli, ludia by sa tam s hlupostami tak nehrnuli. 

Ale chodia takto aj rodicia s detmi k pediatricke. Pediatrov je malo, maju vela deti a teraz pri tej chorobnosti to bola katastrofa. Za den vyse 100 deti, doktorka s dvomi sestrickami stihli za den jednu 10 minutovu prestavku na obed a robili o hodinu dlhsie. A aj tak tam prisla mamicka z 15km vzdialenej dediny s dietatom co len bezne kaslalo a smrkalo a cakali tam v cakarni plnej chorych deti 5 hodin. Ocr nepotrebovala, tu nasa pediatra vystavuje aj nadialku ak je treba, sestricka komunikuje cez messenger. Akurat si z tej cakarne odniesli nieco ovela horsie. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 16:04

continuity presne. Ja som od neho chcela len diagnostiku, ale ani ta nebola dobra. Ze bude syn musiet cvicit mi bolo jasne, ale chcela som vediet priciny, aby som vedela, ktorym smerom sa ubrat.

Ta detska fyzio bola skvela, bolo sice vidiet, ze este bez skusenosti ale fakt syna riadne prehliadla, co je unho problem (nema rad dotyky) a ukazala cvicenia hrou, pri ktorych dokaze spolupracovat. Skoda, ze dalsie navstevy nam zhatili choroby, snad sa tam do jari dostaneme. 

Offline letfenixa
10927 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 16:27

Mrakoplas ty už si mi aj doporucovala ísť k odbornikovi.  Lukáško nikdy nesmatlal,  vždy chodil krásne,  až tento rok na jeseň začal suchtat.  A ja som si až o kus neskôr uvedomila, že veď v lete mal ten úplný pohybový kľud,  potom pohybový kľud, žiadny beh, skákanie, nič a tým pádom mu to ovplyvnilo svalstvo. 

Offline letfenixa
10927 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 16:30

Tak som si dnes toto postavila

Offline continuity
43488 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 16:50
Reakce na Mrakoplas:

continuity presne. Ja som od neho chcela len diagnostiku, ale ani ta nebola dobra. Ze bude syn musiet cvicit mi bolo jasne, ale chcela som vediet priciny, aby som vedela, ktorym smerom sa ubrat.

​Toto práve lepšie zvláda fyzio alebo rehabilitačný lekár než ortopéd. Vrátane vhodných cviků. 

Ortopédi jsou lepší na úrazy, kdyz už je potřeba nějaké zobrazovací vyšetření nebo složitější léčba. A i na tu poúrazovou rehabilitaci je podle mých zkušeností ortoped fakt marný. 

Offline continuity
43488 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 16:55

Mrakoplas jinak, když jsem byla poprvé těhotná, velmi se mi zhoršily bolesti hlavy ( já to mám částečně poúrazové) a pak zablokována rebrá a fyzio byla jediný lékařský pracovník, kromě gynekologa, který se ke nelekl už ve dveřích. 

A to jsem byla postupně u ortopeda, neurologa a praktika. Od té doby vím,kde jsou jejich možnosti.

Kamarádku odvezla z neurologické ambulance po odblokování krční páteře rychlá. Tak asi tak. U tety přišla až fyzioterapeutka na to, že má vyhrezlou plotýnku. Když ségra cvičila podle doporučení neuroložky na páteř, vyhřezla si plotýnky rovnou dvě a tak, že ji taky vezla sanitka. 

Offline continuity
43488 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 17:00

Mrakoplas jj, takto si známá před Vánocemi od pediatra dovezla neštovice. Byla tam s dítětem, které už dva týdny smrkalo. 

Když to není fakt zlé, tak tam nelezu. Zajímavé, že oplátkou mám to, že když už tam přijdu, většinou je všem jasné, že stav je vážny. Takto jsem přišla asi po osmi letech telefonického vyzvedávání receptu na triptany k neurologovi. Vůbec nic neřešil a rovnou mi napsal nějakou i celkem drahou profylaxi. 

Offline Černá kočka
1781 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 17:19

Evaeva Myslíš, že když menší dítě lyžuje jenom půl hodiny denně, nemůže se mu něco stát?

K nějakému zatížení organismu se nechci vyjadřovat, to je asi individuální, ale úrazy na lyžích i u menších dětí nejsou bohužel nic mimořádného co by viděli na traumatologii jednou za pár let (spíš několikrát za víkend v zimní sezóně). Teď nepíšu o tobě, ale obecně, bohužel za spoustou dětských úrazů na lyžích je to, že rodiče přecenili síly svého dítěte, lyžování třeba za špatných sněhových podmínek, nedokážou odhadnout míru únavy dítěte, vyspělost dítěte, aby bylo schopno plně kontrolovat svoje chování na sjezdovce. Takže varování, aby to rodiče dobře a správně uvážili (zvlášť u těch opravdu malých lyžařů) chápu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. prosince 2022 17:27

Černá kočka nemyslela jsem úrazy, to je jasné a souhlasím s tebou. Myslela jsem z hlediska vývoje pohybového aparátu. Když loni dvouletý syn třikrát sjel v dětském areálu k pásu, tak si nemyslím, že to mohlo mít vliv na vývoj. Ale samozřejmě je to dítě od dítěte.

Offline Černá kočka
1781 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 17:56

Evaeva Zvlast v tech skolickach snad nic nehrozi.

Me prave napadlo, jestli za tim varovanim jak tady nekdo psal neni castecne skryto i varovani pred urazem a taky pred mentalni nevyzralosti malych lyzaru pro tento druh sportu, nektere deti jsou fakt kamikadze. Ty urazy na lyzich kolikrat i u malych deti konci na sale.

Offline Malenge
4853 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 17:59

Gatita malý byl dnes rano v te skolicce v Harrachově a muzu doporučit, je pravda starší než ten váš (3 a 3/4), ale triletaky berou a jsou zvykli. Jen prý je třeba noc neocekavat  Vida brachu a pyšné chodí od října s lyzemi, ze bude lyžovat taky, tak se těšil a užil si to. Instruktor byl moc milý a uměl to s nim. Nic jsem neočekávala a výsledek byl, ze se mu to libilo a i jsem viděla par náznaku skluzu a snahu zabrzdit. Na zitra jsme zamluvili další hodinu, to už zde na Modré hvězdě (díky MPLee ) - jak je malému? Doufam, ze to zvladate.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. prosince 2022 18:01

Černá kočka no právě z té mentální zralosti mám trochu obavy u našeho mladšího tříletého

Offline continuity
43488 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 18:26

Černá kočka

Moje děti určitě už v 3,5 letech lyžovaly na vleku, jenomže to, jak se tady občas řeší, že deti nezabrzdi u přechodu na kole, já vůbec neznám. Starší je fakt rozumná a mladší se boji, takže zas extra opatrná. Bez toho aby spolehlivě zvládly oblouček a brždění, bych je na sjezdovku nikdy nevzala.

Druhá věc je, že jednou nám takto pubertální slečna sestrelila v podstatě školku pěti dětí 4-6 let. Nám třem dospělým se vyhnula a děti nám vzala jak kuželky. Kdyz se její tatínek starostlivě v té řvoucí spoušti ptal, jestli se JÍ nic nestalo, bouchly ve mě saze. 

Offline MPLee
3045 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 18:35

Malenge dej pak vědět, jaké to tam bylo! Snad se tam dostaneme zase v lednu. I když u nás je na instruktora fakt brzy. S malým jsme byli na kontrole - nález pořád stejný, ale už mu klesla horečka a vydrží i chvilku vzhůru. Tak snad to zvládneme s Ventolinem doma. 

Evaeva zatím to podle mě nechápe. Umí se klouzat po rovince, umí se rozjet a jet. Mírného kopečka a tím končí. Ale zatím na tom stála 3x a fakt na 10 minut pokaždé. Ale myslům, že když pohopila odrážedlo a koloběžku, že to pochopí. Malme ještě lyže na funnywheels a ty jsme ani nestihli namontovat

A teda taky malou neplánuju vypustit na velké sjezdovky. Vidím to na pár sezon izolace za dětským plůtkem a i pak ji spíš brát na menší odlehlé sjezdovky. A s kvalitní helmou a páteřákem. To, že se někde vyseká sama je blbý a může si něco polámat. Ale když mi jí sejme 100kg dospělý v rychlosti, tak to taky nemusí přežít...

Offline continuity
43488 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 18:38

MPLee at je malicky brzo v pořádku. 

Offline MPLee
3045 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 18:48

continuity Děkuju! ja jsem jinak jako ty, k doktorum co nejmin. Ale blbe dychajiciho kojence si doma susit nebudu. Mam mozna trochu vyhodu v profesi, ze nektere veci se resi stejne, ale zaroven vidim vzdy cerne scenare. 

Offline continuity
43488 příspěvků moje polička 28. prosince 2022 19:07

MPLee speciálně s dychavicnym kojencem bych tam určitě jela. Dokonce si myslím, že tyto dětičky by měli mít v čekárně jednoznačně přednost.