Já schválně koukla na tu naší nejbližší školku, kterou bych asi preferovala, a ta má požadavky následující (nepřijdou mi zas tak strašný, ač teda oblíkání, zouvání, smrkání a kulturu stolování dítě zatim nezvládá). Mně by se pro něj nejvíc líbila nějaká lesní školka, tam si myslim, že by byl hodně spokojenej, ale máme je dost z ruky. Tak furt nevim, jak to vyřešíme.
Dítě a adaptace
Tuto kapitolu berte opět jako doporučení pro Vás-co by mělo dítě zvládat před nástupem do mateřské školy. Podle psychologů je pro dobrou adaptaci důležitá zralost dítěte v několika oblastech. Dítě nastupující do MŠ by mělo být přiměřeně samostatné v sebeobsluze (jen s malou dopomocí), dodržovat základní hygienická pravidla, mělo by být schopné respektovat určitá pravidla, dokázat se přiměřeně prosadit, ale i přizpůsobit. Mělo by mít dostatečné komunikační dovednosti-srozumitelně vyslovovat, mít určitou slovní zásobu a umět vyjádřit své potřeby. Základem je především však zralost emoční a sociální.
Doporučení podle oblastí:
1. dodržování osobní hygieny
umět si říci o WC
umět používat vodu, mýdlo, ručník
zvládat použití kapesníku, smrkat /toto umí používat jen málo dětí/
2. částečná samostatnost v sebeobsluze
samostatně se najíst a napít / pomocí lžíce a pití z hrnečku/
dodržovat kulturu stolování
poznat své věci, značku
oblékat a svlékat základní část oděvuobouvat a zouvat se /pouze nazout obuv, zavazování kliček ještě ne/