Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. června 2023 13:16

Zuzuli v našem oboru to asi udělá málokdo, ne? Vždyť by neměl žádné peníze

Já pracovala prakticky do porodu, ani mi doktor neschopenku nenabízel, ale je fakt, že ke konci už to byl spíš půl úvazek, dlouhé sezení mně dost bolelo. Jinak bych řekla, že záleží na povaze práce. V mém okolí byla doma akorát moje máma, ale ta měla rizikové to předchozí těhotenství a ani tohle nebylo úplně v cajku. (A musím říct, že se dost nudila. Pořád si chtěla povídat a já jí odháněla, že se musím učit na zkoušky )

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. června 2023 13:19

monis švagrová doma ze začátku byla, zvracela fakt hodně, ale pak se vrátila do práce.

Offline Garfie
28638 příspěvků moje polička 02. června 2023 13:23

Zuzuli Lamicka Těhotné můžou mít neomezené procházky, aspoň dřív to tak určitě bylo. Můj doktor mi to taky nabízel, já to teda nepřijala (ani nepotřebovala, byla jsem na volné noze), říkal, že mu jednou pojišťovna dělala potíže, ale že si to obhájil. (jako něco v tom smyslu, že nemůže těhotné předepsat konkrétní vycházky, když neví, kdy jí bude špatně a jako těhotná potřebuje být co nejvíc na čerstvém vzduchu)

Offline Myrtila
5460 příspěvků moje polička 02. června 2023 13:29

Zuzuli Mně doktor nabídnul neschopenku prakticky okamžitě, protože jsem měla nějaké zdravotní obtíže, ale nešla jsem na ni, protože mi práce pomáhala to celé psychicky líp zvládnout. Jinak asi záleží hodně na oboru a ochotě zaměstnavatele nabídnout jinou náplň práce - pracovala jsem v laboratoři a ve většině těhotná, ani kojící pracovat ani nesmí, navíc je to často celý den ve stoje a v poklusu. Takže jde buď k papírům, nebo na neschopenku. Já dělala ve výzkumu, takže jsem si to hlídala sama, dělala jsem jenom bezpečné procesy a nebo u počítače. Jinak bych na ni klidně šla, ale byl tam i ten zdravotní důvod. 

Offline monis
1614 příspěvků moje polička 02. června 2023 13:37

Malenge no on jí to nakonec napsal, ale bylo k tomu asi dost chytrejch řečí. Měla jsem to stejně, nechtěla jsem sedět doma za 60% a ještě se dovolovat, když chci jet pryč. Doma jsem se naseděla po porodu až to hezký není.

Offline monis
1614 příspěvků moje polička 02. června 2023 13:39

Garfie záleží na doktorovi. Holky v okolí měly všechny hodinově omezené a když chtěly na víkend pryč, dovolovaly se na sociálce nebo kdo to valstně povoluje...je to teda zkušenost čtyři roky zpět.

Offline Garfie
28638 příspěvků moje polička 02. června 2023 13:49

monis To je jasné, vždycky to záleží na doktorovi. Jen že to jde-a pokud ti to takhle napíše, tak máš absolutní svobodu. Protože jinak představa, že máš celé těhotenství povolené jen určené vycházky je fakt na palici! 

Offline Vari
2231 příspěvků moje polička 02. června 2023 13:59

Garfie Mne kamaradka lekarka rekla, ze neomezene vychazky se uz tehotnym davat nesmi, ze ty se smi davat uz jen onkologickym pacientum. Ale je to info tak pet let stary.

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. června 2023 14:00

Zuzuli Ja mela od cca 13.t taky neschopenku. Po skriningu jsem se presunula do ambulance, ale protoze prisla prvni vlna covidu, zrusila se planovana operativa a rekneme ze na me vsichni nalehali, at radsi zustanu doma. Duvod jsem moc nemela, krome trombofilie (to ma kazda druha). Vratila jsem se zpet asi ve 20. tydnu a byla za to moc rada. U nas obecne doktorky prestanou brzo chodit na sal a skonci na ambulanci. Ale ted vetsina jde taky na nemocenskou, jeste par let nazpet to uplne caste nebylo. Ale do duvodu nevidim. Pristi tyden ma termin kamaradka, co si prosla koleckem asi 8let IVF, potratu, hyperstimulacnich syndromu atd. Takze tam je to jasne, tehotenstvi mela velmi narocne. 

Online continuity
43633 příspěvků moje polička 02. června 2023 14:08

Garfie ten systém vychazek se před pár lety změnil.

Teď už to vždy schvaluje revizní lékař a je to prakticky možné jen pro onkologické a psychiatrické diagnózy. Jinak dost smůla - vím, že ty neomezené vycházky nedostal ani ten kluk,co se vysekal na motorce. 

Offline Garfie
28638 příspěvků moje polička 02. června 2023 14:14

Vari Jj, já mám děti starší. 

continuity Přitom ten můj gynekolog měl pravdu, ono je opravdu těhotné těžké předepsat nějakou konkrétní dobu. Ale chápu, že se to začalo ve velkém zneužívat. 

Online Karja
44925 příspěvků moje polička 02. června 2023 15:16

Zuzuli Myslím, že to není tak rozšířené, já teda taky nikoho na neschopence neznala, jen sebe a ještě jednu kamarádku, co měla rizikové tehotenství. Já jsem byla furt vyblitá a nebo nemocná, měla jsem jít na tu neschopenku hned po pozitivním testu! Měla jsem vycházky a bylo to omezující, hlavně ty víkendy, já teda riskovala tu kontrolu no a měnila jsem pobyt. Na tu kamarádku přišly dvakrát,taky těsně kolem vycházek. 

Online Karja
44925 příspěvků moje polička 02. června 2023 15:33
Reakce na Lamicka:

Vari ja to jen slysela, ze tehotne nekontroluji, sama nevim. 

Clovek se muze vyspat, zadny stres, umim si predstavit, ze bych si to pekne uzila :) 

​J jsem si to strašne užila. Mně to nabízela doktorka od začátku těhotenství, ale nějak jsem si hrála na hrdinku. Ona mi říkala, ,,to je poslední čas na dlouhou dobu, kdy si odpočinete,,...no kdybych věděla, jakou měla pravdu. A fakt se mi konečně udělalo dobře, dlouhé snídaně, procházka, nákupy, po obědě šlofíka, byla jsem prostě hrozně utahaná, vyblita, furt nemocná, odpočinek mě srovnal. A to jsem jako měla v klidu práci, ale prostě nějak to nešlo, kolikrát jsem si musela lehnout tam na koberec, nebo úplně omezit pohyb tam, čím víc pohybu, tím víc blití, navíc jsem věčně chytala virózy, no fuj. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. června 2023 15:49

Karja mně naopak pohyb proti blití pomáhal, ale ta únava. Pár měsíců před tím nám zrušili relax, kdyby tam byl, po obědě bych tam klidně zalehla

Ale u tebe to evidentně bylo potřeba, to volno. To já neměla.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 02. června 2023 15:51

Tak u nás jsou holky doma na neschopence okamžitě, jednak těhotná nesmí mít noční a druhak tahají těžké bedny sem- tam jak otroci. Já byla taky okamžitě na neschopence, vycházky neomezeně. Nevidím na tom nic k závidění teda, stejně jsem musela ležet.

Offline Potrefenáhusa
39035 příspěvků moje polička 02. června 2023 16:06

Karja přesně a jak se mi teď podruhy po tom stejskalo!!!!!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. června 2023 16:34

Potrefenáhusa podruhý to bylo dobrý, dítě po obědě spalo, lepší než v práci. Po třetí už to takový luxus nebyl.

Offline Potrefenáhusa
39035 příspěvků moje polička 02. června 2023 16:37

Evaeva no já mám vzpominky na docela peklicko, ale ten poledni spánek byl nejsvetlejsi bod celyho dne a když to chvilku vypadalo, ze spát přestane, bylo to na mašli

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. června 2023 16:43

Potrefenáhusa to by bylo i bez těhotenství

Já trpěla akorát příšernou únavou a celodenním žaludkem na vodě v prvním trimestru, to jsem ten spánek vyhlížela prakticky od rána a pak zase příchod muže z práce, spala jsem snad 14h denně. Teď po třetí to bylo překvapivě mnohem lepší (ale pořád žádná hitparáda). Jinak mi nic nebylo, akorát běžné bolesti těla a to podruhé bylo právě fajn, že jsem nemusela tolik sedět, jako v práci.

Offline Potrefenáhusa
39035 příspěvků moje polička 02. června 2023 16:45

Evaeva tak já byla úplně mrtvá a k tomu po mne skalalo dvouletý dite skoro 24/7