Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 12. června 2023 14:29

continuity dcera má ve třídě kluka, co byl do páté třídy v domácím vzdělávání a úplně v pohodě. Rodiče známe, oni jsou trochu neuvěřitelní, hrozně chytří, s přehledem, umí věci vysvětlit. Učili nenásilnou formou - výlety, exkurze apod. Kluka teda připravili na příjímačky na gympl.

Pak máme známé, co šla dcera ze soukro montesori na osmiletý gympl a tam to byl problém. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 12. června 2023 14:31

continuity jo a scio skola je urcite ve hre, on ma i rad, kdyz se uci vic prakticky, myslim, ze by mu to vyhovovalo.

Offline continuity
43633 příspěvků moje polička 12. června 2023 14:35

Lamicka ten první stupeň je ještě hratelný, ono, co si budeme namlouvat matematika na prvním stupni je taková kuchyňská a i zbytek je taková škola hrou, běžné dítě to zvládne za čtvrtinu času, bylo to vidět i za covidu. právě mě to zajímá u těch starších dětí, kde se to fakt bez systematické práce už neobejde.

Offline continuity
43633 příspěvků moje polička 12. června 2023 14:37

Lamicka jo, no jsou lidi, co je baví učit se už kvůli tomu samotnému procesu učení a pak ti ostatní, pro které je naše školství často utrpení a to bez ohledu na inteligencii. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. června 2023 14:39

Lamicka moje ségra (ta učitelka) by ti řekla, že to je typický rys mladších sourozenců, že to mají víc na salámu (ne že by všichni museli navštěvovat PPP samozřejmě). U našich kluků to zatím teda platí, i když jsou samozřejmě malí na nějaké závěry.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. června 2023 14:42

Lamicka když jsem se dívala na ty Scio školy, zaujala mě tam informace, že děti si sami určují, čemu se budou věnovat, ale mají nepodkročitelné minimum, které se naučit musí. Ale když je to nebaví, hledají cesty, jak tu vnitřní motivaci zvýšit. To mi přijde jako dobrý přístup

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 12. června 2023 15:19

Lamicka A co byl největší problém toho přestupu z montessori na 8letý gympl?

Jinak u nás doma jsme byli přesně to samé, co popisuješ, já přístup jako tvoje dcera a brácha jako tvůj syn ;-) Mladší to měl úplně na salámu, přitom stejné geny, stejná výchova... ;-) Ale i ten můj brácha se pak nějakým způsobem prokopal i přes tu VŠ ;-)

Offline continuity
43633 příspěvků moje polička 12. června 2023 16:01

JanieB to je ten průser našeho školství: to, že má dítě nějaké potíže v našem základním vzdelavani, nijak neimplikuje, že není dost schopné vystudovat vysokou školu. Typicky se to stává jednostranně nadaným dětem nebo dětem s nějakou dys. 

Aktuálně to dost likviduje především technicky nadané deti. Než se proplahočí tím školním systémem, už jsou tak semletí, že na nějaké další studia se vykašlou. 

Offline letfenixa
10950 příspěvků moje polička 12. června 2023 16:19

continuity premýšľam nad tým, že možno ho dali kvôli Testovaniu a prijímačkám. 

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 12. června 2023 16:22

Gatita

Tak tomu "škola končí ve 12, matko snaž se" se chci právě vyhnout. Hlavně dcera je zvyklá na aktivní celý den až do čtyř, ve školce mají i odpolední program - vědecký kroužek, angličtinu. Zatím souhlasí s tanečky a atletikou (obojí už dobře zná) a chtěla by chodit ještě na lezení, ale prej až co řekne ta kamarádka přitom to byl dceřin nápad.

Offline letfenixa
10950 příspěvků moje polička 12. června 2023 16:23

continuity mňa tie úžasné školské reformy ničia.  Furt len fínske školstvo,  fínske školstvo. Ale samozrejme len z tryskaca.  Akékoľvek podnety odborníkov sú prehliadane.  Teraz nejaký poslanec vymyslel 3.hodinu telesnej. Napriek všetkým vyjadreniam riaditeľov škôl, peticiam,  to prešlo. Prezidentka to nepodpísala, tak idú hlasovať, aby prelomili jej veto.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 12. června 2023 16:23

continuity domaci vzdelani na 2. stupni si neumim predstavit, ani nikoho takoveho neznam. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 12. června 2023 16:26

Evaeva jo mne taky :)

JanieB neschopnost udelat zadani na cas a chybely ji takove ty encyklopedicke znalosti ze zakladky (coz je otazka, zda je v dnesnim svete dulezite). Asi nemela jit rovnou na gympl. Ale ten kluk v dom.vzd. problem nema, tak si myslim, ze to je treba i tom, ze kazde dite je jine a nelze srovnavat. 

Offline continuity
43633 příspěvků moje polička 12. června 2023 16:36

letfenixa panenka skákavá, počet hodín tv určuje zákon?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. června 2023 16:42

continuity no jasně:) Předpokládám, že stejně jsou určené i ty jiné předměty.

Offline continuity
43633 příspěvků moje polička 12. června 2023 16:53

Evaeva no teda v ČR je v RVP, což fakt není zákon, stanoveno akorát celkový počet hodín od do + snad nějaké minimum po jednotlivých okruzich. V rámci toho škola může dělat téměř cokoliv pokud naplní požadavky na obsah - třeba je povinna na druhém stupni informatika, ale nemusí to být samostatný předmět. Proto taky můžou fungovat ty všechny SCIO a Montessori systémy. 

Základní věci typu, od kdy do kdy má být vyučování jsou stanoveny vyhláškou. žádní poslanci, kterých hlavní kvalifikace je ta, že před 30 lety chodili do skoly, do toho nemluví. 

Offline letfenixa
10950 příspěvků moje polička 12. června 2023 17:02

continuity ŠVP je stanovený sk.zakonom. 

A jeden k téme 

Offline continuity
43633 příspěvků moje polička 12. června 2023 17:12

letfenixa aha, no tady ho vydává Ministerstvo a ještě je to tam ohraničeno fakt jen rámcově po jednotlivých okruzích. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. června 2023 17:43

continuity no dobře, ale nemůžeš dělat úplně co chceš. O té třetí hodině tv se tady taky mluvilo.

Offline 999
19902 příspěvků moje polička 12. června 2023 18:07

Lamicka Jen ne Scio školu. Je to asi škola od školy, ale většinou strašnej průser.