Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 14. července 2023 15:46
Reakce na continuity:

Kdo najde slovenské termály někde na středním Slovensku, kde to není v létě hlava na hlavě a dá se tam plavat, má zlateho bludistaka. hrnte na mě tipy, budu to potrebovat

Jednou jsem s dětma vyrazila do Rajeckých, jednou do Tatralandie a fakt nejlup vychází Městská plovárna v Žiline ze 70 let.

​Nevím co je střední Slovensko, snad jen ty Sklené Teplice a Vyhne, ale!  Tvrdošovce, Nesvady, Diakovce, Saliby. napsala bych ti i thermal park Vrbov, ale tam se zastavil čas, tak před sametem, ale zase tam nikdo nebyl. Podhájská je Podhájská.

Online continuity
43648 příspěvků moje polička 14. července 2023 15:56
Reakce na Karja:

letfenixa Myslíš, že chápou věci jako hypotéka, úspory, náklady na auto atd atd....Já si myslím, že je to těžké pro polovinu dospělých. 

​přesně tak. 

letfenixajá nevím, co se v těch školách o financích vyučuje, ale většina národa nechápe ani půjčky, natož složené úročení nebo časovou hodnotu peněz. 

Offline Lilly_Ku
4574 příspěvků moje polička 14. července 2023 16:10
Reakce na MP Meri:

No, už jen ten narativ, že plat je něco, co se "prozrazuje", je podle mě toxickej. Ale ať si to každý dělá podle sebe, díky za odpovedi.

​asi tak no.. 

Offline Karja
44932 příspěvků moje polička 14. července 2023 16:13

continuity Jo musím říct, že připodobnit, kolik dní se na to vydělává nebo zvolit porovnání s nějakou jinou položkou je super tip. Já bych teda výplatu musím se přiznat neřekla moc nikomu, max kamarádce co dělá v oboru. Mně to fakt přijde takové jakože důvěrne, ale já jsem o penězích nikdy neumela se bavit, takže možná jsem to já, kdo to má špatně. 

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 14. července 2023 16:43
Reakce na dzizisketa:

​Tak to klidně můžeš, takové ustanovení není legální.

​vážně? Neb my to máme ve smlouvě taky. A šéfové dost zdůrazňují, že se o platech nesmí hovořit.

Offline Lilly_Ku
4574 příspěvků moje polička 14. července 2023 17:10

Malvin takove ustanoveni neni legalni.

btw jde to i jinak - ve firme kde pracuju existuje pro kazdy karierni stupen platove ohodnoceni od do, ktere je verejne pristupne pro vsechny, takze vsichni plus minus deset procent vedi, kdo kolik vydelava :)

Offline Gatita
8702 příspěvků moje polička 14. července 2023 17:26

A dekuji vam za odpovedi do ankety:) Urcite me ceka brzy druhe kolo otazek.

continuity financni gramotnost je podle me neco, co nemuzes nechat na skole. Proto jsem rada, ze se syn zajima, i kdyz az moc podrobne. Ale prislo mi dobry proste se odpichnout od toho, co ho zajima nejvic. Nejvic ho ocividne zajima, jak si stojime. Ale vyptava se nenapadne uz nejakou dobu na ruzne veci kolem zamestnani, dovolene, proc jsme v lekarne za ty kapky neplatili nic a kdo to teda plati. Podle me se pta fakt dobre a prislo mi nejjednodussi mu to vysvetlit na konkretnich cislech. K urokum, inflaci atd jsme se jeste nedostali, se zatim neptal:))

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 14. července 2023 17:29

Složené úročení nechápu, ačkoli jsem si teď o něm něco málo přečetla. Mám pocit, že ty definice v mém mozku narážejí na zavřená vrátka, sice buší a buší (to jak se usilovně snažím to pochopit), ale mozek neodpovídá. I přesto si věřím, že dokážu dítěti jednoduše vysvětlit, co je hypotéka a co (a na co) jsou úspory. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. července 2023 17:32

Gatita to jsou vážně dobré otázky!

Offline Gatita
8702 příspěvků moje polička 14. července 2023 17:38

Evaeva no myslim, ze bude za chvili dal nez ja. Uprimne, ja si moc financne zdatna neprijdu. Jsem celkem sporiva a hyperkriticka a ctu podminky, ale to je tak vsechno. Neumim investovat, jakkoli riskovat a jsem hrozne pohodlna, tak kolikrat susim akorat penize na blbych uctech, a to teda taky neni nejlepsi

Online continuity
43648 příspěvků moje polička 14. července 2023 18:09

Gatita jo, já taky finanční gramotnost na škole nenechávám. jako chápu, že se to tam zařadit musí, ale osobne mi to príliš nevyhovuje, třeba kvůli tomu, že není moc učitelů se zkušenostmi s investováním. 

Mě přijde super, že zajímá a jsem velmi přesvědčena, že to je nutné s dětma probírat. 

Jediné, o čem přesvědčená nejsem, že musí znát všechny detaily finančního hospodaření rodiny, aby to pochopili. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. července 2023 18:28

Money mindset je úplně něco jinyho, než finanční gramotnost. A jak ukazuje i tahle diskuze, tak je jedině dobře, že se o něm v posledních letech začíná mluvit čím dal víc.

Vydělávat hodně peněz není amorální ani špatné, nikdo se za to nemusí stydět. Stejně tak není špatné  vydělávat málo a taky není potřeba se za to stydět. Amorální můžou bejt maximálně tak cesty, jakýma k  těm penězům někdo přišel nebo je rozfofroval.

edit

Jenže dokud se jako společnost budeme tvářit, že peníze jsou něco tajného, o čem je neslušné mluvit, nedejboze abych příbuzným musela vysvětlovat za co a kolik vydelavam, tak se nic nezmění. Docela mě to zrovna tady překvapilo, asi bych cekala větší otevřenost. Neříkám, že na kolemjdoucí mávám vejplatní páskou, ale nemám problém odpovědět. Tím spíš, pokud by se ptalo vlastní dítě.

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 14. července 2023 18:37

MP Meri amen!

Online Pinot Noir
30045 příspěvků moje polička 14. července 2023 18:48

MP Meri jasně, ale ty sedmdesátiletý tety už nepředěláš.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. července 2023 18:54

Pinot Noir Ještě jsem dopsala edit, ano, nepredelam, ale prave proto jsem doufala, ze příští getenace už vychovame jinak, ne ze to i tady (v relativně osvícenou rybníčku) jede v duchu - mám v plánu mlžit, děti nepotřebuji vědět částku, výši platu bych řekla jen jedné kolegyni apod. 

Offline baltik
4993 příspěvků moje polička 14. července 2023 19:12

Hele a jak je to teda s tou mlcenlivosti ohledne platu v ramci firmy? Podle me krome nejakych osviceny it start upu to vsecny firmy vyzaduji. Vzdyt pomalu ani nejsou inzeraty, kde by rovnou uvadeli i nabizeny plat

K tematu mi prijde dulezite, jak stare dite se pta a prijde mi, ze pro dite ve skolce je nepredstavitelne moc penez plat 40 i 120 tis. Se starsimi detmi urcite dava smysl probrat cele hospodareni rodiny, za co se kolik penez i vydava.

Ze sveho detstvi si vubec nevybavuju, ze by ne to zajimalo, ze bych se na to ptala, mela jsem pocit, ze mame penize na vsechno, co chceme 

Offline Zuzuli
3874 příspěvků moje polička 14. července 2023 19:35

MP Meri predstav si, ze mas tchyni s tchanem na vesnici, rozhadane s celou rodinou, diky cemu nebyli tricet let schopni vyresit dedictvi domu, kde bydli. Patrila jim polovina a polovina bratrovi tchana, se kterym se tech tricet let nebavi. A kdyz ten se pred casem rozhodl, ze nechce dum, kde bydli jeho bratr, ale chce radeji vyplatit, tak nezamestnany tchan a tchyne delnice zacali po svych synech pozadovat, aby si kluci vzali hypoteku a tu pulku domu jim koupili. Jo, rodicum do vlastnictvi, vzdyt to jednou bude dedictvi kluku a synove se maj postarat, kdyz vydelavaj. Nakonec to teda odkoupil nejmladsi syn, pulka toho domu je jeho a chysta se tam stehovat, ovsem maka s tchyni v tamni fabrice (kde jede spd, chemtrails, rusko...), takze muj muz ma stale na taliri, jak je arogantni Prazak, co se na rodice vyklaslal a nevi, co je zivot, kdyz v Praze si zijeme tak skvele a jsme v baliku. Ze plati hypoteku na pulku domu vyrazne nizsi nez je nas najem a zlomek hypoteky, co nas v Praze vyhledove ceka, nevidi. No tak takhle se fakt dost snazis, at pribuzenstvo nevi, jaky mas stav uctu.

Nicmene moje rodina je s nasimi vydelky a planovanym rozpoctem na hypo seznamena. Tam to fakt neni tema a klidne si o tom treba pri obede pokecas bez problemu. 

Online brrr
12391 příspěvků moje polička 14. července 2023 19:41

Naše děti si myslí, že jsme chudí, protože nejezdíme na dovolenou do hotelu k moři. A vůbec jim nejde vysvětlit, že je to pro to, že nás to nebaví. To je pro ně nepochopitelné. Výši platu jsem jim řekla přibližnou, stejně je každý měsíc jiná. Ceny jim porovnávám s hodinovou mzdou brigádníků.

Kolik má muž nevím, většinou si sdělujeme jen výši odměn. V práci se o platu bavím jen s mým nejbližším kolegou.

Online dzizisketa
9030 příspěvků moje polička 14. července 2023 19:43

baltik 

No je to nesmysl, nemá to žádnou oporu v zákoně. Navíc když se nad tím zamyslíš, je to nelogické, protože tvé ohodnocení je tvé, můžeš si s ním zacházet jak chceš, včetně toho, komu o tom řekneš. To fakt není žádný milodar.

Online continuity
43648 příspěvků moje polička 14. července 2023 19:44

MP Meriale to přece není o tom, jestli jsem peníze vydelala morálně nebo ne. Za se za svůj výdělek nestydím. 

Ale dost často vidím tvrzení: ten vydělá 80 tisíc, pro toho tři tisíce nejsou žádné peníze a může si dovolit netrvat na tom odškodnění, nebo klidně může jít do té hospody a pozvat i mě, etc. Jednou jsem takto skončila pod stanem s holkou, která dospěla k závěru, že pro mě je ten výlet vlastně levný, tudíž můžu zaplatit některé věci i za ni. Vysperkovano tím, že ona rozhodovala, co se bude kdy a jak jíst. 

Prostě cizí lidi určují hodnotu peněz pro někoho jiného. Je to úplně stejně protivné jako tvrzení: je na dávkách a kouří, jen v obráceném gardu. 

Mě se s tím nechce zabývat, radši tu mentální energii vynaložím na něco jiného. 

Proč neobeznamuji děti s mojí komplexní finanční situaci jsem už psala.