Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 15. července 2023 08:51
Reakce na 711990:

Pinot Noir protoze kdyz bude bezny, ze se o platech mluvi, tak to lidem prestane pripadat tajemny a exoticky. (ale nestane se to behem tejdne:)

​Jo. Protože přesně takhle se bouraj tabu A u dětí to začíná. 

Už bych se jenom opakovala, že má někdo příbuzný, se kterýma se nedá mluvit, naprosto respektuju. Ale to není norma. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. července 2023 09:04

Potrefenáhusa akorát to šestiletý dítě nebude sousedům zároveň sdělovat i výši hypotéky

Přijde mi, že se tu míchá několik věcí dohromady, ale diskuze je moc zajímavá.

Offline baltik
4993 příspěvků moje polička 15. července 2023 09:05

Karja ja jsem teda v dobe volby povolani mela jen takovou tu zakladni mlhavou predstavu typu, ucitele nic moc, pravnici a doktori dobry. To me pobavil jeden znamy, kdyz jsme se bavili o tom, jak se rozhodl stat se zubarem, tak jeho odpoved byla, ze se rozhlidnul u nich po ulici, podival se, kdo ma nejlepsi auto, zjistil si, co dela a to si zvolil :)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. července 2023 09:09

Lilly_Ku je nějak stanovený rozptyl toho zveřejňovaného rozsahu? U muže ve firmě ten rozsah v inzerátech uvádí, ale je to třeba 40 až 150 tisíc, oba konce jsou teoreticky možné. Z toho víš taky prd, mi přijde. Transparentnost ve firmách je určitě na místě, ty klauzule o mlčenlivosti vůči kolegům mi přijdou mimo (když pominu, že jsou nezákonné)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. července 2023 09:12

baltik ono se té volbě povolání u nás celkově věnuje málo pozornosti. Dělají se takové ty testy předpokladů, ale tam ti vyjde, že máš dobré prostorové vidění třeba. Ale už s tebou nikdo neprobere, že v tvém oboru budeš hodně v kontaktu s lidmi nebo budeš pravděpodobně vstávat hodně brzy, budeš mít takový a takový plat, vůbec jaká je šance na uplatnění.

Offline Zu
2788 příspěvků moje polička 15. července 2023 09:24

Zuzuli continuity

já jsem takhle mojí mamce nastínila pouze cenu malého domu a jeho rekonstrukce (a to jsme v ani ne 100 000 městě, ne v Praze) Protočila oči a na platy se už raději nedoptala :) S tátou kupovali byt na sídlišti tuším před asi 32 lety, takže tohle ji trochu uvedlo do reality.

Online continuity
43649 příspěvků moje polička 15. července 2023 09:25

Evaeva na Slovensku jsou ty rozpětí v inzerátech povinné. No, jak bych to okomentovala, něco se tam napíše + kouzelná větička, že je to výsledkem jednání na pohovoru a seniornosti kandidáta. Na českou pobočku to nemá žádný vliv, i když jsou týmy smíchané. 

Rozpětí třeba 2800-4800 eur. Někde je to rozpětí takové, že mi je jasné, že když někdo umí vyjednávat, dostane klidně víc. Zároveň jsem zažila i to, že kandidáti bezpečně pod tou horní hranici se rovnou zamitali, aniž by je kdokoliv viděl. To bylo v ČR a rozpětí bylo neveřejné pro headhuntery. Tak k čemu to je?

Online continuity
43649 příspěvků moje polička 15. července 2023 09:29

Evaeva

Ja fakt vítam,že už i politické reprezentaci konečně došlo, že volba kariéry v 15 letech je definitivně přežitek. Dnes dáva smysl udržet dítě co možná nejdéle ve všeobecném vzdělání, stejně bude téměř s jistotou dělat něco jiného než co mělo na střední. Půlka národa nedělá ani to, co vyštudovali na VS. 

A do budoucna se dá ocekavat, že svět se změní natolik, že to rozhodně nebudou dělat celoživotně. S technologiemi bude mnohem jednodušší přeskočit jinam a bude to i nutnost. 

Offline brrr
12391 příspěvků moje polička 15. července 2023 09:36

Já jsem pod vlivem zdejší diskuze zjistila, že se můj plat pohybuje lehce nad průměrnou mzdou v Moravskoslezském kraji, takže můžu být v zásadě spokojená.

Jinak mám za to, že v práci máme všichni plus bus stejně, protože máme tabulkové platy. Osobní ohodnocení u nás už takový rozdíl neudělá. 

Offline letfenixa
10955 příspěvků moje polička 15. července 2023 09:37

Zu moja mama je ekonóm, tak predstavu o cenách bytov a pod má,  ale vôbec nepochopila kupenie bytu na hypoteku na prenájom. Byty sa predsa kupujú na bývanie. 

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 15. července 2023 09:53

711990 s tym zverejnovanim platov v inzeratoch suhlasim. clovek tak vie co moze ocakavat. ked som sa po materskej kratko pred skoncenim rodicaku chcela zamestnat tak mali v inzerate uvedene platove rozmedzie a aj ten ich ponuknuty strop bol dost nizky. takze som su suverenne so svojimi skusenostami na pohovore zaziadala o ten strop na co mi bolo povedane ze mi to nemozu dat lebo som bola dlho mimo obor! akoze 2,5 roka na materskej v mojom obore je v skutocnosti asi ako 2-3 mesacna dovolenka kedy sa nic nove technologicky neudeje v takej forme ze by som do toho nedokazala naspat naskocit a najma vtedy ked som si naozaj sledovala nove vychytavky.

o tom ze konkretna firma a ludia v nej sa zamestnanca snazili osklbat co najviac ani nehovorim. a ten pristup bol otrasny. najskor som 2 mesiace cakala na pohovor lebo ho so mnou nemal kto spravit. vobec mi nedali vediet ze ma prijali a dozvedela som sa to az z telefonatu od personalistky co po mne ziadala udaje do zmluvy kde mi tajne naraficili nizsiu sumu nez padla na pohovore takze som milej pani povedala ze na akej sme sa dohodli. bolo to kusok od ich maximalnej uvedenej sumy. takze pani mi povedala ze to prezisti a ozve sa mi a teda mi to potom upravili. ano uz tu som si bola vedoma ze je vsetko naprd ale pracu som potrebovala.

ked dosla pandemia tak museli prepustat a ze idem prec mi nikto neoznamil. opat som sa to dozvedela od personalistky tentoraz v kancli ze pockajte mam tu pre vas nejake papiere na podpis. vacsi wtf moment sme dovtedy asi ani jedna z nas nezazili. ze vam to nikto nepovedal? ja na to ze nie ale co by sa obtazovali ked mi ani nedali vediet ze ma prijali. necele 2 hodiny na to sme mali online telefonat s celym oddelenim kde moja akoze nadriadena hned na zaciatku vsetkym oznamila ze odchadzam. nedokazem si predstavit ako by som reagovala keby mi to oznamila pred vsetkymi bez predchadzajucej navstevy personalistky. nikto si nevie ani predstavit aka som bola vytocena a zatinala zuby na tom telefonate aby som jej nieco "pekne" nepovedala

(tu je nejake pozadie co sa dialo: cele oddelenie kde som pracovala 10 rokov pred tymto vsetkym bolo cca rok pred mojim opatovnym nastupom odkupene inou firmou a uz vtedy plno ludi odmietlo presun pod novou zmluvou. ukazalo sa ze dobre vedeli preco. islo to pod novou znackou totalne dolu vodou. pribeh odlozeneho pohovoru som sa dozvedela neskor a to ze tzv sefova bola najskor pn a potom trucovala s vypovedou tak jej riaditel ktoremu robila konkubinu pridal na plate ako drzhubne. vyhrazanie sa s odchodom a zvysovanim platu tam u nej bolo bezne. napriek tomu ze vo svojom obore bola dobra tak bola totalne neschopna v menezovani ludi a nemala ziadnu autoritu a este podporovala kolegynu s ktorou som robila na spolocnom projekte v jej toxickom spravani sa voci mne a inym ludom na zaklade ktoreho moja predchodkyna odisla lebo to nezniesla. a strasne vela ludi skoncilo pocas pandemie vyhadzovom alebo po nej ked si nasli nieco lepsie pretoze ludi bolo malo a pracu bez priplatku prerozdelili medzi ostatnych do tak neunosnej miery ze sa to vobec nedalo stihat. nikto z dobrych kamaratokolegov tam uz nerobi)

Online continuity
43649 příspěvků moje polička 15. července 2023 10:40

letfenixa

Mama ma pravu. investičný být na hypotéku dáva zmysel len v prípade špekulácie na rast cien. Aktuálne mám výnos z nájmu ani nie 1% a to neplatim hypotéku. nehovoriac o rizikách a starostiach. Je tam dôvod prečo ho teraz nemôžem predať, ale z finančného pohľadu to racionálne nie je ani trochu. 

Offline letfenixa
10955 příspěvků moje polička 15. července 2023 10:56

continuity ten byt má už dvojnásobnú cenu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. července 2023 11:02

continuity to naprosto souhlasím (s tím příspěvkem o výběru povolání). Ale tohle jsem řešila třeba se ségrou, a ta měla konkrétní příklad kamarádky zubařky, která zubařinu jako takovou měla fakt ráda, ale brzy zjistila, že vůbec nedává ten neustálý kontakt s různými lidmi. Co dělá teď, nevím. Určitě nebude jediná. Takže si myslím, že aspoň trochu by ti při výběru oboru nastínit, co tvoje vybrané povolání obnáší, mohli.

Online continuity
43649 příspěvků moje polička 15. července 2023 11:07

letfenixaved vravím, špekulácia na rast cien a ani v tomto prípade to nemusí byť terno. Dôležité je, za akú dobu sa ta hodnota zdvojnásobila. 

Investujem dlhodobo priebežne do podielových fondov, za 18 rokov je tam 2,5 násobok toho, čo som do toho vložila a to som tam dala na začiatku určite menej ako akontaciu na byt, vlastne som do začiatku nepotrebovala žiadny kapitál ani bonitu. Neplatim z toho dane a všetko riešim doma z gauča, na rozdiel od prenájmu, kde do nákladov nepočítam môj čas tým strávený. 

Keď budem potrebovať vybrať 10000 eur, tak to z toho dostanem na účet za tri dni. Ako rýchlo sa dostaneš k peniazom z bytu? A ťažko predas len 1/10 z neho. 

Offline Lilly_Ku
4574 příspěvků moje polička 15. července 2023 11:08

baltik haha to si taky pamatuju ze zakladni skoly (nastupovala jsem 1991), pravnici a doktori nejprestiznejsi povolani :D 

Online continuity
43649 příspěvků moje polička 15. července 2023 11:18

Evaeva

To je samozrejme průpal, i když některé věci člověk nezjistí jinak, než tím, že to vyzkouší. 

Na druhou stranu, ortopédů, kteří by si z pacienta nejraději vzali jen rozbitou nohu, jsem taky několik potkala. 

Offline Mohučanka
7369 příspěvků moje polička 15. července 2023 11:23

Já jsem v po maturitě tušila jen mlhavě, čemu bych se chtěla věnovat, jestli to je zaměstnání jsem netušila a už vůbec ne, kolik se v oboru bere. Bylo mi to jedno, naši byli na infarkt. Já jsem jen chtěla dělat to, co mě baví. A přesně jsem věděla, co mě nebaví.

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 15. července 2023 12:03

baltik Lilly_Ku jo a pak se někdo chytne toho, že právnící a doktoři to mají s penězma nejlepší a je v šoku když ve 4. ročníku na právech zjistí, že než se k nějakým možná slušným penězům dostane, tak ho čekají 4 roky otročiny 12hod denně za minimální mzdu v té době ve výši 8tis měsíčně.

Offline brrr
12391 příspěvků moje polička 15. července 2023 12:11

Mohučanka Já taky dělám, co mě baví a v zásadě je mi tak nějal jedno, kolik mi platí. Vím, že kdybych šla dělat někam pro peníze, tak jich mám sice víc, ale umřu tam.

A naši nikdy výběr povolaní ani můj, ani ségry nekomentovali.