letfenixaJežíš marja, ja som myslela, že dostali len tie peniaze. ![]()
Vše o těhotenství a dětech
Musím říct, že je to zajímavé téma. Když o tom tak přemýšlím, takový mi nevadilo, kdyby výši platu znalo moje dítě (za předpokladu, že se zároveň i dozví kolik platíme hypotéku a vodu), ale vadilo by mi, že už neovlivním, komu tu informaci pošle dál. Nemám vlastně problém to někomu sdělit, ale chci si rozhodnout sama komu. Přijde mi to stejně důvěrné jako informace o zdravotním stavu třeba.
Moji rodiče mají o naší finanční situaci dobrou představu, táta pracuje ve stejném oboru jako muž a já se svým platem úplně netajím. Tcháni toho ví míň, ale nějakou představu mají. Já se zase potýkám s představou, jak si žijí OSVČ ve švarcu, málokdo ví nebo si uvědomuje, že je to systém výhodný především pro zaměstnavatele, že třeba 14 denní dovolená znamená poloviční plat.
Pinot Noir Já spíš nevím, proč by bylo dobré to vědět jako obecně, čemu tím prospejeme?
Třeba aby děti měly představu, kolik která profese vydělává a mohli to třeba zohlednit při vyberu školy? Aby meli představu jaké jsou možnosti některých lidí, že si někdo muže dovolit urcity věci a jiný ne? Aby se třeba postupně odstranily zkostnatelosti systému, kde povolání, ze kterých těží celá společnost jsou tak mizerné ohodnocena, že je nikdo nechce vykonávat? Jasne ze dětem můžeš říct obecně "učitele a zdravotníci vydělávají málo", ale když si to nespojí s konkrétní osobou a situaci, je to imho k ničemu.
continuity normálne máme v rámci učiva matematiky zaradenu finančnú gramotnosť, určite je aj na iných predmetoch (minimálne na občianskej). Máme k tomu fakt dobrú učebnicu, aj pracovné zošity. Vysvetľujeme si xy finančných pojmov. Zároveň si myslím, že základ ma byť z rodiny. Ja mojich žiakov beriem aj na exkurziu do banky a chcela som tento rok aj do obchodu, len moja PN mi to prekazila. A hocikedy sa v príkladoch, texte niečo objaví, vysvetľujem a vysvetľujem. Ale áno, je to limitované mojimi vedomosťami.
Tak to seš super pánčelka teda. Já tady to strašně obdivuji a teda zastávám názor, že by ta Fin. gramotnost a celkově vztah k penězům měl vycházet z rodiny, ta škola dokáže nabídnout úplně jiný pohled, jako třeba pánčelka Jana Doležalová z Vimperka, kterou ocenil guvernér ČNB za přínos a osvětu finanční gramotnosti na školách.
MP Meri ja s tebou fakt musim opet souhlasit, s kazdym slovem co pises.
Hrozne mi vadi vsechno to panackovani a tajeni platu, kdy pak dojde na vyjednavani a ty nevis, kolik si mas rict a zamestnavatel misto aby ti rekl, jaky ma na tuhle pozici rozpocet, se te snazi co nejvic ojebat, aby sis rekla co nejmin. A jeste ti namluvi, ze je to duverna informace, abyste si to nahodou nerekli s kolegama a tys pak nezjistila, ze smelejsi kolega si rekl o 2x tolik a dostal to. Ackoliv u nas porad plati, ze za stejnou praci ma zamestnanec dostavat stejnou mzdu.
Pritom kdyby se alespon ty rozmezi zverejnovaly povinne uz u inzeratu a nebylo to mezi lidma tabu, meli by lidi mnohem lepsi prehled, o kolik si muzou rict a nevznikaly takovy rozdily. Kdyz jsem delala v naboru, vzdycky jsem byla vuci kandidatum transparentni a nedelala tanecky s platovejma ocekavanima a vzdycky jsem jim rikala, kolik jim muzeme nabidnout a jestli se to potkava s jejich pozadavkama. Bylo by mi trapne, kdybych se toho ucastnila ze strany zamestnavatele.
Gatita mozna se te ale ty holky proste ptaly, aby vedely o kolik si rict, ne ze by potrebovaly vedet kolik rohliku si muzes koupit. A kolegyne mozna mela obavy, jestli si nerekla malo?
711990 s kamaradkama problem nemam, jsou to lidi s blizkeho okruhu a ta informace jim mohla pomoci udelat si predstavu v dobe, kdy zvazovaly vzit nejakou konkretni nabidku. S tim problem nemam, ale spis proto, ze je znam, nez te by vsichni meli meli mit pravo to vedet. U te holky z prace mi to prislo hrozne neomaleny, protoze jsme se znaly sotva 5 minut a nelibila se mi. I kdyz samozrejme chapu, ze ji to zajimalo. A mela jsem dobrou intuici, brzy se s ni rozloucili, byla asi celkove dost bezskrupulozni, v te male kancelari jsme vsichni jen zirali. Ale to je OT.
edit u tech naboru bych taky brala vetsi transparentnost, aspon u zakladu. Zatim na vsech pohovorech vzdycky vykladali neco o stravenkach, ale o mzde taktne pomlceli![]()
Přijde mi to zajímavá debata, my máme oba tabulkovej plat a vůbec by mě nenapadlo jeho výši doma tajit. O dalších příjmech si teda jista už nejsem.
Gatita u těch náboru jen musíš dokola opakovat ten dotaz, kolik je váš budget. Když je uchazeč dost vytrvalý a zamestnavatel o nej stojí, dozví se to nějak vždy.
Ale popravde u nás to bylo klidně tak, že ten budget byl hodně hmlisty, představovala jsem si nějaké optimum a když si člověk řekl o 10-20% víc a vypadalo, že za to bude stat, klidně to dostal.
711990 no za stejnou práci stejná odmena, já souhlasím. Ale měřit se to dá dobře tak u pásu. Měla jsem osm lidí a stejně nedělali ani dva z nich. Buď byl rozdíl v kompetencich senior/junior nebo třeba v ochotě udělat i blbou práci, naučit po večerech novou věc, případně zůstat déle, pokud je malér. I takové to, že se jeden automaticky nabídne, když vidí, že kolega se trápí, se počítá.
A to už nezmiňuji regionální rozdíly, když jsou ve dvou státech a třech městech.
Dva roky mi trvalo než jsem to narovnala, aby to bylo za mě spravedlivé, ale stejně neměli ani náhodou.
continuity tak junior/senior uz neni stejna prace, to urcite znas i ze svoji prace, nejaky deleni na juniorni lidi, middle tier, seniory, manazery, senior manazery...neni to jen v konzultackach, ale ve vysledku i ve statni sprave, ne? Rozdily mezi staty resit nejdou, ale v ramci republiky by meli bejt ty lidi placeny stejne.
No a pak nejakou osobni iniciativu a pracovitost muzes ohodnotit bonusama. Tam naopak souhlasim, ze do toho mi fakt nic neni a nikdy se neptam ostatnich jestli/kolik dostali. "Nastesti" to ted ani resit nemusim, dozvedela jsem se, ze v mym oddeleni bonusy nejsou. Jsme pry tak nadstandardne platove ohodnoceni, ze bonusy nepotrebujeme
bohuzel jsem to zjistila az tedka, po navratu z rodicaku, predtim jsem tam byla prilis kratce.
MP Meri Nemyslím děti, myslela jsem, proč si to říkat mezi dospělými. Jinak si myslím, že deti kdyz si volí povolání tak už mají představu, které si jak vydělává nebo jak je situovane
711990 tabulkove platy učiteľov sú často riešené, že učiteľ v Bratislave predsa nemôže mať rovnako ako v Hornej Dolnej. U nás sú osobne príplatky, ktoré sú len vtedy, keď su na to peniaze a môže to byť kľudne 2€/mesiac (v hrubom) za zodpovednosť za akvárium.
continuity ale od istej sumy už len uvádzali, že je to najvyšší možný dôchodok.
Karja no ale casto s nima nikdo nedoresi uz konkretni rozpocet. Typu - ve smlouve mam 40000Kc hrubyho, na ucet mi prijde 30000, z toho zaplatim to, to, to a to, tolik si odlozim stranou a tohle mi zbyde na hospodareni na cely mesic. Prave proto, ze se nekdo zdraha rict diteti konkretni castku. Jasne, pokud vydelavam 150k, tak muzu udelat diteti priklad na prumerny mzde, ale prijde mi fajn ukazat realny hospodareni rodiny....
My jsme se o tom vcera bavili doma a ukazalo se, ze sambo je na vasi strane a v zivote by s nikym o konkretni castce svyho platu nemluvil, ani s ditetem:D takze to asi je dany tim, ze jsem bud extremne liberalni anebo je to nejaky postizeni z predchozi prace, kdy jsem vedela a resila platy s kandidatama a tim padem jsem byla smirena s tim, ze existujou lidi co berou stejne jako ja anebo taky 10x tolik.
711990 ve state new york je myslim od minulyho roku povinny uvadet v inzeratech plat, rozsah od do.
firma pro kterou pracuju to dela dobrovolne i v inzeratech pro nemecko, za me
podle me uz ten rozsah je super informace, vis jestli to plus minus odpovida tomu co chces.
ja jsem pro maximalni transparentnost, jak jsem psala vyse u nas jsou pro zamestnance pristupne tabulky, kde kazdy vidi range pro ruzny levely individual contributors i manazeru. za me je to perfektni, to rozmezi dava urcitou moznost ocenit nejakou snahu a zroven je to transparentni.
krome toho se tim padem nemusime s kolegy bavit o platech, protoze kazdej plus minus vi.
v minulych zamestnanich jsme si platy vzdycky rekli, pokud mel nekdo vyrazne min tak jsme ho povzbuzovali aby si rekl o pridani. jako novymu cloveku po prvnim tydnu bych to nerekla, ale kolegovi/kolegyni klidne.
Já nějak nevidím souvislost mezi blbou politikou firem a tím, proč by měli sousedi mých rodičů vědět, kolik vydělávám (a že by se to od dětí fakt dozvěděli, protože Ríša nevykecá jen to, co neví). ![]()
A jinak jsem se s žádným tutláním nesetkala, můj předchozí i současný zaměstnavatel uvádějí v inzerátech rozmezí platů, v rámci kterého lze vyjednávat.
Pinot Noir protoze kdyz bude bezny, ze se o platech mluvi, tak to lidem prestane pripadat tajemny a exoticky. (ale nestane se to behem tejdne:)
711990 Pinot Noir - ono u Pinot, je spíš problém Praha versus Morava, Pražáci holt v lásce moc po republice nejsou. Rozdíl platů může být enormní.
K závisti, to je kus od kusu, znám i případ, kdy se závist vědomě vyvolává u jiných a přitom při první příležitosti závidí ta osoba. Trochu na palici, s tímhle pracovat.
jitřenka jenže rozdíl nákladů taky
jitřenka no takhle, jako proc to aktualne nerict pribuznejm na vesnici na druhym konci republiky naprosto chapu a nerozporuju, proto bych byla spis pro nejaky narovnavani prave z ty strany zamestnavatelu. Ve chvili, kdy se o penezich zacne normalne mluvit, se to zaroven doufam trosku srovna i v tyhle rovine. Jen to neni otazka mesicu ani roku, no. A nikoho nenutim aby to vybojovaval tedka u sebe.
Tohle mi přišlo do rány. ![]()
Druhá věc je, že zkazky, co se na sítích povídají o nástupných platech ajtaku nemají moc ukotvení v realitě. 
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY