Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 06. března 2025 10:35

rasaNori jojo, přitom u sáry se ta zdrobnělina nabízí uplně přirozená jiná. Ale už jsem zaslechla i od vrstevníků pro dítě patvar Sáráč, tak to už jsem si řekla, že se dá  fakt už každý jméno změnit na ošklivou variantu, že takový to vybírání se zohlednováním, aby dítěti někdo neříkal ošklivě je uplně marný. 

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 06. března 2025 10:37

Karja

Ale vlastne, kdyz me nastve nebo ignoruje, tak ji rikam soudruhu nebo Sauroně:D Jako dívčí varianta Saurona. A učitelka ve školce posledně říká že to je hotový Nomen omen:D

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 06. března 2025 10:42
Reakce na Karja:

viktorka_od splavu A ted si představ, že se jmenuješ třeba Heda, což je takové vznešené jméno a někdo ti říká Heduš. Ty vado!

​Tady na Plzeňsku se "ušuje" hodně. Všechny zdraví Liduš (nemám to ráda, preferuju Lídu, od Ludmily)

Moji pratetu Alžbětu tady dokonce zkomolili na Eluš.

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 06. března 2025 10:43

Ty debaty o jménech mě baví!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. března 2025 10:44

Archivářka já měla prababičku Alžbětu a říkalo se jí Eliško 

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 06. března 2025 10:50

rasaNori Moje děti třeba upřednostnují tu největší zdrobnělinu co z jejich jména jde. A já protože vím, že tak nejlépe poslechnou ji používám, i když se mi třeba mnohem více líbí jiné varianty. Ty si nechávám, když mají dobrou náladu. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 06. března 2025 10:52

Tabea cizinci si nespojí ani Jakuba a Kubu.

Karja

V těch mezinárodních korporatech se skončí u té základní verze jména, žádnej Jirka, ale "Jirí", protože ř nikdo nevysloví.

To samé se týká všech Bronislavu a Bohuslavu. Jedine polský Krzysztof se zkracuje na Chrise, protože to nikdo neumí ani vyslovit, natož napsat

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 06. března 2025 10:53

Evaeva myslím, že to v té generaci souviselo s němčinou.

Moji tchýni, ročník 1947, odmítal farář zapsat do matriky jako Lenku, prý to jméno neexistuje. Dlouho trval na Eleonoře, naštěstí ho nějak ukecali.

Offline Malvin
1649 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:00

Já mam rada základní jména. Líbí se mi Barbora. Bohužel všem Barboram v okolí se říká Bára, Barča nebo Baruška. 

K nám na gympl přišla jedna Marie a chtěla, aby se jí tak říkalo. Jiné varianty nesnášela. 

U svého jména preferují taky základní variantu. Ale mnozí mají tendenci ji upravovat na -i. 

Neteři říkam základním jménem jen já. Celá rodina ji zdrobňuje. 

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:21

Evaeva taky jsem mela prababicku Alzbetu. Ale puvodne byla Erzsebet, narodila se na slovensku u madarskych hranic, v rodine ceskeho cetnika. Po mnichovske dohode a vzniku slovenskeho statu se vratili do Cech a tam ji na urade urednici prejmenovali na ceskou variantu, kterou ji dali do dokladu. Cely zivot ji ale vsichni rikali Eržika.

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:22
Reakce na continuity:

Tabea cizinci si nespojí ani Jakuba a Kubu.

Karja

V těch mezinárodních korporatech se skončí u té základní verze jména, žádnej Jirka, ale "Jirí", protože ř nikdo nevysloví.

To samé se týká všech Bronislavu a Bohuslavu. Jedine polský Krzysztof se zkracuje na Chrise, protože to nikdo neumí ani vyslovit, natož napsat

​Jakej Jirka? Normálně Žiri, ne?

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:35

Tabea to zas už pochopili, že ne všechno J musí být dž.

Ale chudák Julien, Džulien mu říkají hlavně Rakusani a naučili to všechny ostatní.

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:38

Zuzuli Erzsebet je ale krásný jméno 

ja ted v obchode potkala asi ctyrletyho Henryho 

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:39

rasaNori naše starší sestra by ti říkala Terino!!!!!

Offline Sweet Potato
40484 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:40

PotrefenáhusaNavzdory má milované Romanci pro křídlovku patří terina do kredence!

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:51

continuity Tak to já jednoho mezinárodního Jirku znám, on si to teda všude píše sam. Kdoví jestli se tak fakt nejmenuje:-D, neviděla jsem to nikde psaný jinak. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 06. března 2025 12:09

Karja jo tak oni neví ,co má v občance, používa se obvykle to, co máš v hlavičce emailu. Nikdo nad tím neduma, náš tým má 200 lidí bych se z toho zvencla.  

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 06. března 2025 12:17

Karja

Zas by to byla nuda, kdyby se všichni jmenovali "mezinárodně". Většina lidí je normální a domluví se na nějaké pro všechny vyslovitelné variantě, případně u cizinců akceptuje nedokonalou výslovnost svého jména

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 06. března 2025 12:17
Reakce na Archivářka:

Evaeva myslím, že to v té generaci souviselo s němčinou.

Moji tchýni, ročník 1947, odmítal farář zapsat do matriky jako Lenku, prý to jméno neexistuje. Dlouho trval na Eleonoře, naštěstí ho nějak ukecali.

​matikářka nám o sobě vyprávěla to samé, ale její farář byl neoblomný. takže eleonora, ale říkalo se jí lenko.

Offline brrr
12370 příspěvků moje polička 06. března 2025 12:22

Potrefenáhusa rasaNori Nejlepší je Rézi.